Klimatske naprave so preprosta, hitra in varčna rešitev hlajenja ali ogrevanja v eni napravi, zato se za uravnavanje klime v prostoru uporabljajo vse leto. Najsodobnejše lahko med režimom hlajenja in gretja preklapljamo že s kretnjo prsta, medtem ko udobno sedimo na kavču v dnevni sobi ali iz katerekoli oddaljene lokacije. Vas zanima, katere so to?

Navade uporabnikov so sicer raznolike, a ne glede na to je upravljanje klimatskih naprav Mitsubishi Electric zelo preprosto, saj se izvaja z daljinskim upravljalnikom ali prek aplikacije MELCloud. Wi-Fi vmesnik je standardno vključen pri vseh v nadaljevanju navedenih stenskih modelih, kot opcijska izbira pa tudi pri talnih modelih klimatskih naprav. 

V stanovanjske in manjše poslovne prostore se najpogosteje vgrajujejo stenske klimatske naprave v deljeni izvedbi (split sistem), kjer je ena notranja enota povezana na eno zunanjo enoto prek bakrene in električne inštalacije. Usposobljeni monter s certifikatom za ravnanje s klimatskimi napravami, ki vsebujejo fluorirane pline (izdaja ga Ministrstvo za okolje in prostor), izvede inštalacijo in namestitev v enem dnevu.

Klimatske naprave so toplotne črpalke zrak-zrak in kot take majhen porabnik električne energije.  Približno eno tretjino energije za delovanje koristijo neposredno iz elektro omrežja, večji del toplote pa črpajo iz ozračja s pomočjo tehnologije toplotnih črpalk, ki izkorišča kemijske lastnosti freonov. Učinkovitost delovanja toplotne črpalke zrak-zrak je odvisna od njene moči, zunanjih temperatur okolja, v katerega je umeščena, ustreznega dimenzioniranja, mesta namestitve v prostoru in nenazadnje od lastnosti objekta in navad uporabnika.

Pred nakupom klimatske naprave za zimsko ogrevanje prostorov je treba preveriti:

  • nazivno moč
  • energijski razred
  • koeficient sezonske učinkovitosti SCOP
  • območje delovanja pri zunanjih temperaturah

Za zimsko ogrevanje so bolj primerne klimatske naprave, ki jih je proizvajalec razvil in testiral za delovanje pri izjemno nizkih zimskih temperaturah. Klimatske naprave, ki jih je Mitsubishi Electric razvil posebej za ogrevanje, so:

  • stenski modeli MSZ-LN z zunanjo enoto VGHZ ogrevajo do -25 °C zunanje temperature, A+++
  • stenski modeli MSZ-AY ogrevajo do -20 °C zunanje temperature, A++ (model AY20, A+)
  • stenski modeli MSZ-FT ogrevajo do -25 °C zunanje temperature, A++
  • talni modeli MFZ-KW ogrevajo do -25 °C zunanje temperature, A+

Posebnost stenskih modelov MSZ-LN je infrardeči senzor, ki skenira prostor in zazna prisotnost ljudi. V načinu ogrevanja začne lopute usmerjati v osebe, pri hlajenju pa stran od oseb.

Za klimatizacijo več prostorov so vsekakor primernejši multi split sistemi z več notranjimi enotami, povezanimi na eno zunanjo enoto. Tudi multi split sistemi z zunanjimi enotami serije MXZ-VFHZ ogrevajo do -25 °C zunanje temperature; z namestitvijo notranjih enot v vsak prostor posebej pa je ogrevanje idealno razporejeno.

Mitsubishi Electric poleg stenskih enot ponuja tudi talne, stropne, kanalske in kasetne klimatske naprave s širokim razponom moči, ki se uporabljajo v stanovanjskih in manjših poslovnih objektih. Pogosto se nameščajo kar na streho objekta.

Z nižanjem zunanjih temperatur se niža tudi energijska učinkovitost delovanja klimatske naprave, zato naprave ni dovolj izbirati samo na podlagi tehničnih podatkov, ampak načrtovati potrebe s svetovanjem monterja neposredno na objektu. Ob ogledu bo z vami določil mesto umestitve naprave v prostor in podal ponudbo za klimatizacijo, vključno s ceno namestitve.

Za klimatizacijo večjih objektov se uporabljajo multi sistemi z zunanjo enoto serije PUMY, ki ogrevajo do zunanje temperature -20 °C, ter tako imenovani VRF-sistemi. Kakovost zraka v večjih objektih je nujen bivalni element, zato klimatske sisteme v tem primeru načrtuje in dimenzionira strojni projektant ob načrtovanju arhitekture objekta.

Za dodatne informacije o ogrevanju in hlajenju s klimatskimi napravami se obrnite na podjetje Vitanest, ki je uradni distributer klimatskih naprav in toplotnih črpalk Mitsubishi Electric. Tehnične podatke in kataloge najdete na www.vitanest.si, za lažjo oceno potreb pa uporabite priročni spletni konfigurator.   

Sponzorirana vsebina