Ogrevanje na drva je človekova primarna želja, ukoreninjena v nas že iz prazgodovine. Vendar pa jo je včasih težko uresničiti, sploh ker so izvedbe kaminov po meri lahko drage in postopki dolgotrajni, dostikrat je ovira še pomanjkanje prostora. Seveda pa obstaja tudi alternativa! Če bi se želeli na drva ogrevati čim hitreje in cenovno ugodno, so odlična rešitev sistemski kamini. Te je veliko lažje namestiti in postaviti v prostor, saj dimenzijsko natančni oblikovani in izdelani posamezni deli iz termobetona omogočajo hitro vgradnjo. »Strokovna ekipa preprosto sestavi priložene module in sistemski kamin je pripravljen,« povedo pri podjetju Kamini Imag Ambient, ki so zastopniki sistemskih kaminov Brunner.

Sistemski kamini so sestavljeni iz tipskih elementov, kar pomeni, da je njihova vgradnja hitrejša, lažja in cenejša, predvsem pa je možna tudi pri minimalnih prostorskih zahtevah. Brunnerjevi sistemski kamini so poleg tega obloženi s termobetonom, ki omogoča tudi individualne možnosti oblikovanja. Oblogo kamina tako lahko obdelate z ometom ali barvate na nešteto načinov ter tako uresničite svoje želje glede izvedbe kamina. »Možna so celo kovinska ohišja,« dodajajo pri podjetju Kamini Imag Ambient.

Sistemski kamini Brunner imajo oblogo iz termobetona. Obloga je na voljo v različnih videzih; lahko je neobdelana v videzu izpostavljenega betona ali ročno ometana in pobarvana.

Štiri linije sistemskih kaminov

Na voljo so štiri različne linije sistemskih kaminov, razlike med posameznimi modeli pa so v toplotnem učinku, saj so kaminski vložki in možnosti ter površine za akumulacijo različno zasnovani.

Toplota, ki nastane pri zgorevanju, seva skozi steklo in oblogo kamina oziroma peči (tip BSK). Kadar so dimni plini usmerjeni skozi šamotno maso preko dimovodnih kanalov, se del toplote shrani (tipi BSO, KSO in BSG). Moč ogrevanja med zgorevanjem je s tem manjša, vendar obloga iz termobetona še dlje časa po končanem gorenju oddaja toploto v prostor, ki se je shranila v šamotni masi. Takšna zasnova je primerna tudi za nizkoenergijske objekte, saj je ob pravilni uporabi pregrevanje prostora onemogočeno.

Model BSK: Sistemski kamin BSK vgradimo, če želimo predvsem vzdušje. Zaradi svoje toplotne moči so znani tudi kot »hitroreaktivne peči«. Do sproščanja toplote pride med zgorevanjem. Učinek segrevanja je posledica sevanja zgorevalne komore skozi večje zasteklitve vrat kamina in toplega zraka ter sevanja oboda kamina.

Model BSO: Sistemska peč z večjo zasteklitvijo BSO se vgradi, ko je potrebna predvsem toplota, ki mora biti na voljo tudi več ur po izgorevanju. Zato so sistemske peči zaradi svoje ogrevalne zmogljivosti znane tudi kot »peči s počasno reakcijo«. Ta vrsta ogrevalnega učinka nam je znana že pri lončenih pečeh.

Model KSO: Sistemsko peč z manjšo zasteklitvijo KSO prav tako vgradimo, ko je toplota primarnega pomena in mora biti na voljo tudi več ur po koncu izgorevanja. Energija ogrevalnih plinov se absorbira v popolnoma keramični zgorevalni komori in se ob pretoku skozi akumulacijsko maso s časovnim zamikom sprošča skozi površino.

Majhne akumulacijske peči se dolgo segrevajo, vendar dlje časa ostanejo tople. Če je le mogoče, jih je treba v ogrevalni sezoni kuriti vsak dan. To vrsto ogrevanja so popularizirale zidane peči na drva, ki so najbolj izvirni in najstarejši predstavniki vseh ogrevalnih sistemov.

Model BSG: Visokoenergijske sistemske peči z večjo zasteklitvijo BSG so primerne v enakih primerih kot modeli KSO. Zaradi svoje ogrevalne zmogljivosti so znane tudi kot »zidane peči s počasno reakcijo«.

»Akumulacijske peči BSG običajno ne nalagate več kot dvakrat na dan. To enostavnost uporabe omogočajo osnovna kurišča peči Brunner s količino polnjenja do 18 kg,« pojasnjujejo pri podjetju Kamini Imag Ambient, kjer priporočajo, da o ogrevanju ne razmišljate šele tik pred začetkom kurilne sezone. Že zdaj, sredi poletja ali najpozneje zgodaj jeseni izberite pravi sistemski kamin za svoje potrebe, saj boste le tako zimo preživeli ob toplem ognjišču in romantičnem prasketanju ognja.

Sponzorirana vsebina