Tatjana Gomboc Jerman je sicer diplomirana ekonomistka, ki pa je svoje poslanstvo in veliko ljubezen našla v glini. Tej se tako posveča že več kot dve desetletji, njene lične izdelke pa najdete pod imenom TatjanaCeramics.

Pogosto se zgodi, da je treba številke uravnotežiti z nečim ustvarjalnim. Tudi Tatjana Gomboc Jerman, ki je sicer diplomirala iz ekonomije, je svoje ravnovesje našla v glini. Že več kot 20 let se tako kot samostojna podjetnica posveča oblikovanju keramike in ustvarjanju okrasnih keramičnih izdelkov s simpatičnimi motivi.

Na krilih ustvarjanja je letela že v otroških letih, ko je kot majhna deklica rada risala in se posvečala ročnim delom, kot sta šivanje in pletenje. Pred 28 leti pa se je v času porodniškega dopusta vpisala na celoletni tečaj keramike za odrasle v Pionirskem domu, kjer so se njene poti prvič križale z glino. Kasneje je svoje znanje še nadgrajevala z delavnicami pri Urbanu Megušarju in drugih keramikih ter širila svoje znanje prek Društva keramikov in lončarjev. Prav na pobudo tega se je tudi opogumila za kreiranje del umetniške keramike, z društvom pa je sodelovala tudi na mnogih razstavah tako doma kot v tujini.

Sprva je namreč izdelovala predvsem dekorativne predmete zase in za svoje bližnje. Nekaj izdelkov si je prislužilo tudi pozitivno mnenje Komisije za domačo in umetno obrt Obrtne zbornice Slovenije, kar je Tatjano spodbudilo k odprtju lastnega podjetja in k prodaji izdelkov pod svojim imenom:

»Prvi res uspešen izdelek so bili obeski angeli, ki so jim sledile miniaturne figurice mačk. Mačke so prišle tudi na keramične slike in druge izdelke. Nekako so postale glavni motiv. Ko se je pojavila spletna prodaja in sem odprla svojo trgovino na Etsyju, sem ime blagovne znamke dekorativne linije spremenila v TatjanaCeramics.«

V njenem asortimanu prevladujejo izdelki za dekoracijo doma, ki nastajajo bodisi ročno ali iz valjanih plošč gline. »Večina izdelkov je iz bele gline, ki jih potem ročno poslikam z engobami in glaziram s prozorno glazuro. Rada imam živahne, pisane izdelke, ki prinesejo barvo v prostor. Male vazice pripovedujejo svojo zgodbo tudi, ko prazne stojijo na polici. Na sejmih gledam, kako ljudje pogosto reagirajo na moje izdelke z nasmehom. Potem vem, da sem na pravi poti,« pojasni ustvarjalka.

In kdo se ne bi nasmehnil ob pogledu na očarljive kosmatinke? Simpatične mačje gospodične so namreč motiv, ki ga na Tatjaninih izdelkih nikakor ne gre spregledati. Sicer navdih za motiviko pogosto išče v naravi, a mačke imajo v njenem srcu prav posebno mesto. Okrog njene hiše se namreč rade igrajo in sprehajajo sosedove mačke, ena izmed njih pa se je celo odločila, da za svojega vzame kar Tatjanin vrt. Motivi mačk se tako pojavljajo na keramičnih vazicah in lončkih za rože, pa tudi na nakitu in kot pravljične mačje gospodične, ki pijejo kavo in vozijo kolo. Na željo naročnikov so nastali tudi izdelki s personaliziranimi podobami muck, ki so se jim pozneje pridružili tudi kužki: »Hči mi je rekla, da imam najboljšo službo, saj mi ljudje pošiljajo fotografije svojih kosmatinčkov.«

Tatjani tudi idej za prihodnost zlepa ne bo zmanjkalo. Čeprav pove, da so se z leti njene izkušnje nadgrajevale in želje kupcev spreminjale, pa ima še pravo zakladnico idej, ki jih želi uresničiti z glino. A nekaj se ne bo spremenilo. »Vidim še veliko mijavkanja,« z nasmeškom zaključi Tatjana.