Gozd Rambouillet je drugi največji zaščiteni gozd v Franciji, kjer so vse do vladavine Ludvika XIV. potekale kraljevske lovske odprave. V tem zelenem prostranstvu, ki pokriva več kot 14.000 hektarjev hrastov in iglavcev ter leži le 34 kilometrov od Versaillesa, stoji tudi podeželska graščina iz 19. stoletja, ki je bila pred kratkim prenovljena. Pri tem so ohranili njene arhitekturne značilnosti in tipične elemente ter jo spremenili v zatočišče stran od mestnega vrveža.

Stavba se razteza v dveh nadstropjih ter je uokvirjena s teraso iz temnega lesa in streho iz keramičnih strešnikov, ki so v kontrastu s pastelnimi odtenki breskove fasade in mint zelenimi polkni.

Njena notranjost je namerno urejena z obokanimi prehodi, izpostavljenimi lesenimi tramovi na stropih ter nekaterimi izvirnimi značilnostmi, kot je kamniti kamin, ki izstopajo proti popolnoma belim stenam in tlom.

Veliko pozornost pritegne pohištvo, saj je mešanica starin in sodobnih kosov. Materiale navdihuje slog shabby chic, polno je elementov iz nerjavečega jekla in tkanin, ki s svojo toplino ogrejejo ambient.

Kuhinjski prostor je središče, okoli katerega se vrti porazdelitev vseh drugih prostorov in ki pri izbiri zaključkov in uporabljenih materialov posnema značilnost celotnega bivališča. Kuhinjske delovne površine so oblečene v nerjavno jeklo, ki se lepo dopolnjuje z omaricami iz palisandra, otok pa ima dodatno vgrajen še barski del – vse našteto je iz dizajnerske linije Ego Abimis. Izčiščene oblike ustrezajo želji, da bi na eni strani ustvarili okolje, v katerem bi izvajali vse dejavnosti priprave hrane in kuhanja, na drugi pa mikrolokacijo z udobno intimo za zajtrk in hitro kosilo.

V pritličju je še velikodušno odmerjen dnevni prostor, ki se nadaljuje v jedilnico, postavljeno v zimski vrt s pogledom na zasebno dvorišče. Prehod iz dnevnega prostora v kuhinjo poteka pod obokom brez vrat, slednja so v pritličju uporabljena le za prehod v spalni del in domačo pisarno.

Preostali prostori so umeščeni v zgornje nadstropje, kjer je tudi odprt galerijski del, viden iz spodnjega dnevnega prostora. Ravno ta dvovišinskost pa vzpostavlja občutljivo ravnovesje med sodobnejšo opremo in rustikalno dušo starega podeželskega bivališča.

Fotografije: David Cousin Marcy