Notranja ali sobna vrata igrajo ključno vlogo pri definiranju estetike in funkcionalnosti doma. Čeprav se morda na prvi pogled zdijo nepomemben element, lahko pravilna izbira notranjih vrat bistveno izboljša kakovost bivanja ter popestri interier in slog prostora. Zadnji trendi kažejo, da so notranja vrata postala vse bolj tehnološko dovršena (odporna proti udarcem in z zaščito proti prstnim odtisom), prilagojena želji po minimalizmu (s skritimi podboji), zlahka rešujejo zagate v majhnih stanovanjih (tako imenovana vrata Reverse) ter z vse večjo uporabo lesa sledijo tudi želji po trajnostnih materialih in bivanju v skladu z naravo.

Da so notranja vrata ključna sestavina doma, pove statistika, ki kaže, da ima povprečno velik dom od 10 do 15 notranjih vrat. Pri manjših stanovanjih lahko naštejemo vsaj od 4 do 7 sobnih vrat, medtem ko imajo velike hiše s številnimi manjšimi prostori lahko tudi 20 vrat in več. Njihova vloga je skrb za nemotene prehode med različnimi prostori, zagotavljanje zasebnosti in zvočne izolacije. Imajo pa tudi estetsko vlogo, saj s svojo obliko in barvo dopolnjujejo slog izbrane notranje opreme.

Ko izbirate notranja vrata, se je zato smiselno pozanimati, kakšni so trenutni trendi na tem področju. Presenečeni boste namreč, kaj vse vam že omogočajo notranja vrta in kako vam številne izvirne rešitve lahko izboljšajo življenje. Nekaj najbolj vročih novosti so nam predstavili v podjetju Hörmann Slovenija, ki je sinonim za kakovost in ponudbo vseh vrat za dom.

NOVO → Steklena podstrešna vrata

Eden izmed izstopajočih trendov pri notranjih vratih je uporaba loft vrat, ki združujejo minimalistično privlačnost industrijskega dizajna z eleganco stekla. Za ta vrata so značilne čiste linije, črni kovinski okvirji in stekla, ki omogočajo pretok naravne svetlobe med prostori ter ustvarjajo občutek odprtosti in zračnosti.

»Loft vrata so na voljo do velikosti elementa 5000 × 4000 mm. Tudi v tej velikosti so vrata zaradi svojega ozkega profila 76 mm (vrata) in 20 mm (fiksna zasteklitev) ter pritrjenih prečk videti zelo elegantno,« pravijo pri podjetju Hörmann in dodajajo, da lahko vrata opremite še s kotnimi nosilnimi letvami za steklo ali z nosilnimi letvami za steklo Slim. Za vratno okovje pa lahko izbirate med intenzivno črno barvo ali nerjavnim jeklom.

Loft vrata so idealna za domače pisarne, dnevne sobe in kuhinje, kjer boste morda želeli ohraniti povezavo med prostori in hkrati zmanjšati hrup.
Loft vrata so zdaj na voljo v številnih novih dizajnih.

NOVO → Furnirana vrata iz pravega lesa

Furnirana vrata so še en trend, ki pridobiva na priljubljenosti. Razlog je preprost: takšna vrata interierju zagotavljajo toplino, naravno lepoto in brezčasno privlačnost. Za razliko od vrat iz masivnega lesa, ki so lahko težka in draga, pa ponujajo tudi cenovno ugodnejšo in trajnostno alternativo brez žrtvovanja kakovosti.

S široko paleto zaključkov obdelave lesa (od hrasta, oreha in češnje do eksotičnih lesov) je mogoče furnirana vrata prilagoditi vsakemu notranjemu slogu, ne glede na to, ali je tradicionalen, sodoben ali eklektičen.

Furnirana vrata so izdelana s tanko plastjo pravega lesenega furnirja, nanesenega na jedro vrat.
Furnirji Hörmann iz pravega lesa so izdelani iz kakovostnega plemenitega lesa in so pravi unikati. Vzorci furnirja so lahko tudi prečni ali kombinacija prečnih in vzdolžnih vzorcev za stilsko dovršen videz vrat.

NOVO → Vrata Reverse

Vrata Reverse so zasnovana tako, da se odpirajo v nasprotni smeri od standardnih vrat, kar daje eleganten, čist in moderen videz. Trend takšnih vrat je še posebej priljubljen v sodobnih domovih, kjer je minimalizem ključen in so cenjene rešitve, ki prihranijo prostor.

»Ta izvedba vrat prepriča s površinsko izravnanim prehodom vratnega krila in podboja na strani hodnika in se hkrati odpira skozi podboj v prostor za njim. Tako se vam na hodniku ne bo treba odpovedati elegantnemu videzu vrat kot pri vratih s površinsko izravnanim zapiranjem,« povedo pri Hörmann Slovenija in nadaljujejo, da skriti tečaji poudarjajo minimalističen, sodoben videz vrat. »Z enakim videzom vratnega krila in podboja s površinsko izravnanim prehodom lahko vrata, ki se odpirajo vzvratno, zelo dobro kombinirate z vrati s površinsko izravnanim zapiranjem v istem prostoru oziroma na hodniku. Tako nastane usklajen in prijeten ambient.«

NOVO → Podboji ZeroLine

Trend minimalizma se kaže tudi v novi obliki vrtanih podbojev, ki so postali povsem nevidni, zaradi česar je vratno krilo lahko poravnano s steno. Pri Hörmanu so takšen podboj poimenovali ZeroLine, zanje pa je značilno, da je skrit znotraj stene, kar pomeni, da ni nobenih štrlečih okvirjev ali vidnih obrob, rezultat pa je zelo čist in moderen videz.

»Podboj ZeroLine navdušuje z jasnim oblikovalskim jezikom z minimalistično konstrukcijo: stena in vratno krilo sta med seboj površinsko izravnana, konstrukcija podboja ostane skoraj nevidna, tečaji pa so skriti. Podboj je opremljen s standardnim trakom iz tkanine, ki se obdela z ometom in preprečuje nastanjanje razpok. Tako je podboj popolnoma integriran v steno,« povedo strokovnjaki. »K podboju boste prejeli ujemajoče se letve parapeta, na katere se lahko neposredno nanaša omet. Tako so lahko letve parapeta tudi površinsko izravnano integrirane v steno,« dodajajo pri Hörmannu, kjer stalno skrbijo za razvoj in vsako leto pripravijo številne novosti na področju vrat.

Druge novosti

Med njimi lahko omenimo še vsaj tri:

  • Nov sistem drsnih vrat Corvara, ki s svojimi značilnimi tekalnimi kolesci in stilskim profilom vodil interpretira industrijski slog. Ekskluziven ambient poudarjajo ujemajoči se dodatni elementi, kot je ploski ročaj black.edition.
  • Nova garažna povezovalna vrata, ki so primerna za vgradnjo na prehodu iz garaže v bivalni prostor. Tu je predpisana požarna zaščita najmanj 30 minut, vrata pa imajo tudi serijsko vgrajeno protidimno zaščito pred izpušnimi plini in opcijsko funkcijo zvočne izolacije, ki pomaga pred nadležnim hrupom motorja. Garažna povezovalna vrata so serijsko opremljena z varnostno opremo RC2, še varnejši boste z izbirno opremo RC3.
  • Ne pozabimo pa še na podrobnosti – tesnila vrat. Neprozorno belo tesnilo je zdaj pika na i notranjih vrat Hörmann. Ob uporabi tesnila pri vratih s površinsko izravnanim zapiranjem svetlobna reža ne bo več vidna in svetloba iz sosednje sobe ne bo več moteča.

Za vse dodatne informacije o notranjih vratih se lahko obrnete na podjetje Hörmann, kjer vam bodo predstavili vse novosti in vam svetovali pri izbiri vrat za vašo nepremičnino. Obiščete jih lahko v salonu v Petrovčah, Ljubljani in Mariboru ali se s klikom tukaj naročite na individualni posvet.  

Sponzorirana vsebina