Trenutno je moderno, da so kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem prostoru. V novih stanovanjih je to že standardna rešitev in tudi pri prenovah nekateri, če le lahko, porušijo vsaj del sten med dnevnimi prostori. A čeprav imajo odprti tlorisi veliko prednosti, imajo na drugi strani ravno toliko slabosti, zaradi katerih se marsikdo odloči velik prostor pregraditi. Predstavljamo način, kako to storite z drsnimi vrati.

Argumenti za in proti odprtemu tlorisu

Veliki prostori, ki združujejo več namembnosti, na primer kuhinjo, dnevno sobo, jedilnico, celo pisarno, seveda delujejo zelo zračno, ne dajejo občutka utesnjenosti, v njih je družina povezana in tudi gradnja je cenejša, saj odpadejo pregradne stene. Vse več pa je ljudi, ki jih takšni veliki prostori motijo, neprijetno je na primer širjenje vonjav iz kuhinje, prav tako marsikaterega kuharja moti, da mu drugi gledajo v lonce. Sam pa z brkljanjem okoli posod in ropotanjem z gospodinjskimi aparati zagotovo vznemirja tistega, ki bi morda raje v miru posedel na kavču ali si ogledal priljubljeno nadaljevanko.

Ločitev, ki ne utesnjuje

V tem primeru je prostore bolje ločiti, konec koncev smo prostore ločevali stoletja prej in to verjetno z dobrimi razlogi. Poleg tega imamo danes več možnosti, kako to narediti bolj elegantno kot le s fiksnimi pregradnimi stenami – odlična rešitev so na primer drsna vrata, ki se odpirajo v steno. »Naj bodo velika, po možnosti do stropa, da bo svetloba neovirano potovala. Naj bodo dvokrilna, da bo odpiranje lahkotno. In če želite, so lahko steklena,« svetujejo strokovnjaki za suho gradnjo iz podjetja Kalcer, ki za pregradne namene priporočajo vrata Eclisse.

Ko vrata niso v napoto

Z velikimi, dvokrilnimi drsnimi vrati Eclisse lahko med seboj ločimo in hkrati povežemo različne prostore, ne samo dnevno-bivalnih. Na primer garderobo od spalnice ali pisarno od dnevne sobe; prednost slednjega smo dodobra spoznali takrat, ko smo se bili zaradi pandemičnih razmer prisiljeni šolati in delati od doma. Kadar so takšna vrata odprta, prostor še vedno deluje povezan, zračen, svetel in prehoden, saj vrata, ki se skrijejo v steno, niso v nikakršno napoto. Ko so vrata zaprta, pa dobimo želeno intimnost in mir. Za steno drsnih vrat nam tudi ostane prostor, ki bi ga v primeru krilnih vrat morali pustiti praznega, tako pa ga lahko izkoristimo za postavitev najrazličnejšega pohištva ali polic.

Kaj pa zvočna izolativnost drsnih vrat?

Pri ločevanju prostorov je seveda želja, da oba prostora, ki ju s pregrajevanjem dobimo, zadostita kriteriju zvočne izolativnosti, da hrup iz enega ne prehaja v drugega in obratno. Lahko z velikimi drsnimi poskrbimo za to? »Proizvajalec drsnih vrat Eclisse rešuje te zahteve,« potrjujejo v podjetju Kalcer. »Tudi v stenah, ki delijo prostore med bolj in manj glasnimi uporabniki, lahko uporabimo drsna vrata. Spalnice, otroške sobe in delovne sobe so tipični primer, kjer nam dodatna zvočna izolacija zelo poveča bivalno ugodje. Za take primere je narejen sistem Eclisse Acoustic. Klasična kaseta za vgradna drsna vrata je nadgrajena s sistemom dodatnega tesnjenja in izboljšanjem zvočne izolativnosti vratnega krila,« povedo in dodajajo, da gre kar za 5 stopenj tesnjenja vrat. Najprej je tu masivno vratno krilo, potem posebno tesnilo, ki zatesni stik med zgornjim robom vratnega krila in notranjostjo kasete, ter vgrajeno tesnilo ob spodnjem robu vrat, ki se aktivira ob zaprtju vrat. Sledi magnetni sistem zapiranja vrat, ki zagotavlja tesno prileganje vratnega krila ob podboj, na koncu pa še posebej oblikovana tesnila ob zadnjem robu vratnega krila, ki zatesnijo stik med krilom in kaseto. »Na ta način se lahko zagotovi zvočna izolativnost vrat Rw =38 dB, poleg tega pa se izboljša še zračno tesnjenje – zmanjša se prepih,« sklenejo v podjetju Kalcer.

Dodatne informacije o drsnih vratih Eclisse poiščite na www.trgovina-kalcer.si ali pišite na info@kalcer.si, v trgovinah KALCER v Trzinu, Novem mestu in Mariboru si vrata lahko tudi ogledate ter se prepričate o njihovi uporabnosti in estetskem videzu.

Sponzorirana vsebina