Lastniki so tipično amsterdamsko stanovanje iz leta 1930 kupili v prvotnem stanju. Za prenovo in prilagoditev na sodobni način življenja so najeli arhitekturni studio i29, ki je pripravil jasen načrt: ker se je veliko uporabnega prostora izgubilo na dolgih in širokih hodnikih z vrati v številne majhne sobe, so tloris odprli ter ga naredili bolj svetlega in prostornega.

Svoj glavni podpis pa je oblikovalski studio i29 zagotovo pustil v opremi kuhinje. Tam so namreč zasnovali večnamenski perforirani kubus, ki prostor deli na dva dela: kuhinjskega in jedilnega. »Omara je delno shramba, delno kuhinja, delno pa tudi kamuflaža za železen steber, ki nadomešča nekdanji tamkajšnji nosilni zid. Različne lasersko izrezane luknje – imajo tudi vlogo ročajev ‒ ustvarjajo dinamično mešanico odprtih in zaprtih omar. V jedilnici pa črni stoli Grcic poskrbijo za komplementaren učinek transparentnosti kubusa,« pojasnijo avtorji projekta.

Stanovanje je veliko 160 m2 in je dvoetažno. V zgornje nadstropje je bilo nekoč možno dostopati samo po skupnem hodniku in stopnišču, kar so seveda zdaj spremenili. Iz že omenjenega kuhinjskega dela so naredili preboj v zgornje nadstropje in ga s spodnjim povezali z macesnovimi stopnicami, ki so jih potegnili vse do strehe oziroma velikega strešnega panoramskega okna. Skozenj se vstopa na prijetno teraso, je pa tudi glavni vir svetlobe v mansardi.

Arhitektura in fotografije: i29