Sodobna tehnologija montažne gradnje prinaša številne možnosti za raznoliko arhitekturo, visoko prilagodljivost in kreativne oblikovalske rešitve. Medtem ko kataloške hiše služijo kot izhodišče in navdih, je končni rezultat vedno edinstven, saj arhitekti skupaj s strankami prilagodijo zasnovo glede na njihove želje in potrebe. O možnostih prilagajanja smo se pogovarjali z ekipo Lumarjevega arhitekturnega biroja.

Hiša Primus: zgleden primer prilagodljivosti

Hišo Primus sta pred več kot petnajstimi leti za Mitjo Petkovška zasnovala arhitekta Danijel Čelig in Kristina Rakušček. Še danes je ena izmed najbolj priljubljenih Lumarjevih hiš, saj je odprta in dobro izkoriščena, hkrati pa ponuja obsežne možnosti prilagajanja. V Sloveniji je tako postavljenih več kot 300 hiš Primus, vendar je skoraj nemogoče najti dve popolnoma enaki. »Zasnovo Primus boste prepoznali po velikih steklenih površinah, strehi brez napušča, dveh polnih etažah z velikim odprtim dnevnobivalnim prostorom, povezanim s kuhinjo, spodaj, zgoraj pa s spalnim delom z otroškimi sobami in spalnico, velikokrat povečanimi z garderobo za dodatno možnost shranjevanja,« pojasnjujejo v arhitekturnem biroju Lumar. A vsaka je – tlorisno, oblikovno, barvno ali materialno – vsaj nekoliko personalizirana.

Vzorčna hiša Lumar Primus-R 156 EDITION v Dragomlju.

Predpripravljene prilagoditve so osnova za oblikovanje glede na strankine želje

Pri hiši Primus so možnosti prilagajanja še posebej razvite: v Lumarjevem arhitekturnem biroju so namreč razvili več paketov prilagoditev, ki temeljijo na najpogostejših željah strank. Med njimi lahko stranke izbirajo v različnih kombinacijah. Ena od pogostih prilagoditev je drugačna razporeditev prostorov, ki vključuje različne možnosti tlorisnih zasnov. Možno je izbirati med različnimi tipologijami strehe, kot so dvokapna, ravna streha ali mansardna izvedba. Poleg tega lahko stranke izbirajo tudi različne obdelave fasade, na primer leseno, kamnito, z maloformatnimi ali velikoformatnimi fasadnimi ploščami.

Lumar Primus z dodanim balkonom

Prilagoditev tlorisa, funkcionalnosti in celo tipologije

Možnosti prilagajanja tlorisov so raznolike in temeljijo na izkušnjah arhitektov ter željah strank. »Velikokrat vhod z ene strani ni najbolj priročen, zato se celoten tloris pritličja prilagodi tako, da se v hišo vstopi drugje. Pogosta prilagoditev je zrcaljenje tlorisov. Včasih stranke želijo spalnico v pritličju, kar izvedemo s povečanjem spodnjega kabineta, in hkrati s tem dodamo dodatno kopalnico v spodnjem delu. Zato smo posebej razvili tloris, ki omogoča takšno rešitev. V zgornji etaži je pogost trend večjih sanitarnih prostorov ali pa ločenih za starše in otroke,« povedo pri Lumarju. Hiša Primus ni omejena le na eno obliko; na voljo je več tipologij, ki ustrezajo različnim okusom in potrebam. Stranke lahko izbirajo med osnovno dvokapno streho (Primus-D), dvokapno hišo z ložo (Primus-L), mansardno hišo (Primus-M), hišo z ravno streho (Primus-R) in drugimi variacijami. Na voljo so tudi različni paketi zunanjosti, kot so Edition z moderno zasnovo, Urbano s pokrito balkonsko ložo, Classic s pridihom rustikalnosti, Design za tiste, ki imajo radi napušče, in Loža.

Več možnosti prilagajanja tlorisa za hišo Primus.

Prilagajate lahko prav vse kataloške hiše Lumar

Podobno kot hišo Primus lahko personalizirate tudi druge kataloške hiše, čeprav je tam mogoče teh prilagoditev nekoliko manj. Prvi razlog je najbrž to, da želje strank vedno služijo kot navdih za nove zasnove hiš: »Velikokrat smo na primer zaznali željo po hiši s klasičnim, a hkrati modernim videzom ali mansardno hišo s pridihom modernosti. To smo na primer dosegli pri hiši Vivus. Pogosto je bila izražena tudi želja zunanje terase, integrirane v hišo. Hiše Atractivo in Varius imajo tako lahko teraso vkomponirano v celoten objekt in jim ta daje novo podobo. Srečali smo se tudi z željami po notranjem atriju oziroma bolj intimnih zunanjih prostorih, kar smo dosegli s hišo Aspectus. Predvsem v bolj vročih območjih Slovenije lahko z rešitvijo s sprednjo in zadnjo teraso stranka dobi varno zavetje pred soncem tudi takrat, ko je sončnega sevanja preveč.« Hkrati pa k temu, da je prilagoditev bistveno manj, botruje tudi atraktivna zasnova hiš, ki stranke prepriča že na prvi pogled. »Kar stranke vidijo na vizualizaciji, jim je že tako všeč, da ne čutijo potreb po prilagoditvi,« razložijo arhitekti.

Hiša Lumar Varius-D 206

Omejitve so le prostorski akti in finance

Čeprav tehnologija montažne gradnje omogoča veliko svobode, obstajajo tudi omejitve, ki jih določajo prostorski akti. Arhitekti morajo upoštevati regulative, kot so nakloni streh, gabariti in drugi parametri, ki jih določajo lokalni predpisi. »Naš cilj je, da hiša pridobi gradbeno dovoljenje – da je torej idejna zasnova realna za lokacijo, kjer bo stala in bo pri tem odgovarjala željam stranke. Zato stranko najprej zaprosimo za lokacijo parcele, da vidimo njeno velikost, razgibanost terena. Iz lokacijske informacije so razvidni predpisani nakloni streh, gabariti hiše, barva streh in podobno. Vedno moramo načrtovati v skladu s kakovostno arhitekturo v okolju, kjer bo hiša stala,« poudarijo v arhitekturnem biroju. Na podlagi dosedanjih izkušenj lahko pri Lumarju hitro najdejo najbolj optimalno rešitev glede na zahteve lokacije in želje stranke.

Hiša Lumar Primus-R z ravno streho.

Stranke se pogosto soočajo tudi z dilemo glede finančnih možnosti. Dobro je, da arhitekti vnaprej poznajo realen finančni okvir, ki ga želi stranka nameniti za novo hišo. Tako jim lahko čim boljše svetujejo in pomagajo najti najboljšo rešitev. Če poznajo proračun, lažje ocenijo, katere želje so uresničljive in kako. Tak pristop je tudi velika prednost, saj pomeni, da se finančni konstrukt upošteva pri vsakem koraku načrtovanja.

Ko hiša postane povsem vaša

Kataloške hiše, kot je Primus ali katerakoli druga, ponujajo odlično izhodišče za vse, ki želijo dom prilagoditi svojim željam in potrebam. S sodobnimi možnostmi montažne gradnje in strokovnim vodstvom arhitektov v Lumarju lahko stranke ustvarijo dom, ki je popolnoma prilagojen njihovemu življenjskemu slogu. Arhitekti skrbijo, da vsak projekt odraža osebnost strank, hkrati pa upošteva okoljske in prostorske zahteve. Na koncu je vsaka hiša rezultat sodelovanja med stranko in arhitektom, kar zagotavlja edinstveno bivanje v prilagojenem in kakovostno zasnovanem domu.

Nekoliko spremenjena hiša Lumar Opus.

Dodatne informacije in fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina