Pred letom dni je Slovenijo prizadela uničujoča ujma, ki je uničila številne domove in objekte. Tudi vrstno hišo v Komendi, ki je bila posledično deležna temeljite prenove. Pod slednjo se podpisuje studio Nina Bohte Interior, ki je zasnovala domačen, funkcionalen in udobja poln interjer.

Lastnica Barbara se usodnega dneva še kako dobro spominja. »Kot bi bilo včeraj,« pravi. »Smo pa takrat imeli srečo v nesreči, da je bil sosed buden, da nas je zbudil ob štirih zjutraj, če ne bi se tisto jutro zbudili v metru vode. Do polic je segala…« Še huje pa je bilo, ko je odtekla. Razdejanje. Hladilnik iz kuhinje je nasedel v dnevni sobi, kavč je bil zamaknjen, iz predalov je teklo blato. Vse je bilo namočeno, vse razmočeno, parket je pokal kot domine in stene so bile napite.

Z možem sta že pred tem razmišljala, da bi se lotila prenove svoje vrstne hiše, zdaj pa je to postala neizogibna nuja. Prenova je zajemala načrtovanje vhodnega prostora, dnevno-bivalnega prostora s kuhinjo in jedilnico, utility prostora in garaže, pri tem pa so v studiu Nina Bohte Interior upoštevali njune želje in potrebe po funkcionalnem, udobnem in domačnem interjerju.

V sam tloris niso bistveno posegali, odstranili so le steber, ki je motil pretočnost bivalnega prostora, in ga nadomestili z ustrezno preklado. Velik poudarek so namenili dobro načrtovani in uporabni notranji opremi, prenova pa je obsegala tudi zamenjavo tal in delno prilagoditev mikrolokacij elektro inštalacij.

Ob vstopu v stanovanje v vhodnem prostoru zaznamo funkcionalno garderobno omaro z nišo za sedenje, prek steklenih vrat pa nas tok prostora vodi naprej v bivalni del hiše. Del tega je odet v porezkano leseno stensko oblogo, v sklopu katere so tudi drsna vrata, ki elegantno zapirajo stopnišče – le to pritličje povezuje s prostori v nadstropju. V kontrast leseni oblogi so prednjo postavili črno konzolno mizico, ki služi kot odlagalna površina in celotnemu ambientu doda sodoben pridih.

Kuhinja je harmoničen preplet naravnih materialov in polkrožnih linij. Kuhinjski elementi na eni strani so odeti v toplino hrastovih ličnic, ki dodajajo naravni čar prostoru, medtem ko so na drugi strani ličnice obarvane v toplo sivo barvo, kar v prostor vnaša pridih sodobnosti. Kuhinjski pult pokriva tehnični kamen v temnem odtenku, ki ustvarja kontrast z lesom in v prostor vnaša eleganco. Posebnost v kuhinji je polkrožna niša, ki služi kot shramba za male gospodinjske aparate in omogoča, da so ti enostavno dostopni ter hkrati diskretno shranjeni.

V dnevni sobi oči obiskovalca objame nežna in minimalistična lanena tapeta znamke London Art, ki vizualno umirja prostor in ga mehča. Pod televizor je umeščena lesena konzolna omarica, ki ustvari ravnovesje med toplino naravnih materialov in minimalistično eleganco. Tudi sicer v interjerju prevladujejo mehke linije v kombinaciji z odtenki sivine in bež barve, ki jih nadgradijo poudarki v črni kovini. Tla so obložena s keramiko v bež tonih.

In kako se v novem interjerju sedaj počuti družina? »Verjeli ali ne, ampak vsakič, ko pridem domov, si rečem: ‘To je točno to, kar smo želeli.’ Vsi prostori so izkoriščeni. Prostora za shranjevanje je več kot dovolj, tako da res počutimo dobro. V vsaki grozni stvari je vedno neka svetla luč in ta lep interjer je dejansko naša svetla luč,« sklene Barbara.

Avtorji projekta: Nina Bohte, dipl. diz., Katja Žist, mag. diz., Julija Kern, abs. diz.

Fotografije: Gregor Ravnik, arhiv lastnikov