V današnjem hitrem tempu življenja je postal pomivalni stroj nepogrešljiv aparat v večini gospodinjstev. Z njim prihranite čas in energijo, zagotavlja pa tudi izjemno čisto posodo, ki jo je težko doseči s pomivanjem na roke. Vendar to velja le takrat, kadar stroj pravilno uporabljate. Ostanki hrane na pomiti posodi, lise na kozarcih in neprijeten vonj, ki prihaja iz stroja, so znak, da nekaj delate narobe. Zato smo zbrali najpomembnejše smernice za uporabo tega nepogrešljivega aparata.

Slovenci nismo preveč naklonjeni pomivanju posode na roke, saj ima kar dve tretjini gospodinjstev pomivalni stroj, ki ga uporabljajo od pet do osemkrat tedensko. V naslednjih osmih mesecih pa se bo 8 odstotkov gospodinjstev odločilo tudi za nakup novega stroja, pri katerem jim bo poleg energetske varčnosti pomembna tudi dobra zmogljivost, kažejo rezultati raziskav.

Za dobre rezultate pomivanja in bleščečo čisto posodo pa je pomembna tudi pravilna uporaba stroja. Držite se spodnjih nasvetov, ki bodo hkrati podaljšali življenjsko dobo pomivalnega stroja ter zmanjšali račun za vodo in elektriko.

Splakovanje ni potrebno

Posode pred nalaganjem v stroj ni treba splakovati, z nje odstranite le večje ostanke hrane. Če namreč posodo splakujete in nato izberete avtomatski program pomivanja, senzorji stroja zaznajo skoraj čisto posodo in pomivajo pri nizki temperaturi, okoli 45 stopinj C, kar je manj higienično, prav tako se posoda slabo suši in je lahko lisasta.

Če pomivate splaknjeno posodo, raje uporabite drug progam, ne avtomatskega, ki bo pomival pri višji temperaturi: od 60 do 65 stopinj C. Višja temperatura tudi očisti cevi in odtoke ter zmanjša možnost zamašitve.

Pomivalni stroj prihrani energijo in vodo, saj porabi le od 9 do 11 litrov vode na pranje. Če posodo pred nalaganjem v stroj še splakujete, se poraba vode zelo poveča.

Pravilna razporeditev posode

K dobremu rezultatu pomivanja v stroju bo veliko prispevala pravilno zložena posoda. Razporedite jo po conah: spodnja košara je rezervirana za večje posode, kot so krožniki in velike sklede, ki jih natančno nalagajte med reže. V srednjo košaro zložite skodelice, kozarce, manjše skledice, pribor pa v ločeno košaro ali zgornjo košaro (odvisno od modela stroja). Vsak stroj ima priložena navodila za najboljše nalaganje in prav je, da jih upoštevate. Izogibajte pa se temu, da bi stroj preveč naložili, saj potem voda ne bo dosegla vseh kotičkov posode. Pomembno je tudi, da so posode obrnjene navzdol ter da z njimi ne blokirate vrtenja pršilne ročice, ki razporeja vodo in detergent po stroju.

Pomivalna sredstva, ki jih priporočajo v Etisu

Na voljo je več vrst različnih pomivalnih sredstev za strojno pomivanje posode, zato se upravičeno sprašujete, katero je najboljše. »Svetujemo praškasto pomivalno sredstvo in ne tablet ali cenenih gelov. Praškaste granule se namreč razgradijo tudi pri nizki temperaturi pomivanja. 1,5 kg praška na primer zadostuje za 75 pomivanj, uporabite pa eno čajno žličko za eno pomivanje,« pravijo strokovnjaki za gospodinjske aparate iz podjetja Etis, ki imajo v svoji ponudbi odlično pomivalno sredstvo Clearwhite, za pomivalne stroje Miele z avtomatskim dozirnim sistemom pa poleg običajnega praškastega sredstva tudi takšnega v disku.

Praškasto sredstvo vsebuje aktivni kisik in se aktivira z nizko temperaturo. Ščiti steklo, njegovi super encimi delujejo proti trdovratnim madežem, prav tako je brez škodljivih fosfatov. Nasprotno zna biti uporaba tablet za pranje večkrat izziv, saj se težje razgrajujejo, medtem ko manj kakovostna tekoča sredstva lahko puščajo sledi na posodi. So pa zato dražji geli preverjeno dobri in zanesljivi.  

Za stroj pri Etisu priporočajo tudi uporabo soli, ki mehča vodo, in sredstvo za sijaj, da se posoda lepše posuši, sicer so kozarci lahko listasti ali pikasti.

Operite na roke

V pomivalnem stroju lahko pomivate večino posode, le redke gospodinjske pripomočke pa boste morali kljub vsemu pomiti na roke. Tako v stroju ne pomivajte boljših nožev, plastike, ki ni odporna proti visokim temperaturam, lesenih desk in kuhalnic, posod iz aluminija in bakra, ker bodo zarjaveli, ter raznih posod in skodelic z okraski, ki pri pomivanju lahko zbledijo.

Večina ponev ni primerna za pomivanje v stroju. Naj bo litoželezna, teflonska, aluminijasta, keramična … pomivalni stroj bo z nje poleg ostankov hrane odstranil tudi premaz proti prijemanju. Lahko pa v stroju pomivate ponve iz nerjavečega jekla.

Takoj po obedu

Najlepše pomito posodo boste dosegli, če boste pomivalni stroj zagnali takoj po obedu, saj se v nasprotnem lahko umazanija na posodo prisuši, iz stroja pa tudi začne smrdeti. Če stroj še ni poln, vključite program splakovanja, medtem ko čakate, da se bo nabralo dovolj posode za pomivanje.

Stroj tudi redno čistite oziroma zaženite program samoočiščenja, ki pri različnih strojih traja različno dolgo. Pri strojih Bosch na primer 1 uro in 10 minut, stroji Miele pa imajo nekoliko daljši program. Podrobnejša navodila o vzdrževanju pomivalnega stroja dobite v blogu → 10 korakov do brezhibno delujočega pomivalnega stroja.

Čas za nov pomivalni stroj

Če kljub tem navodilom stroj ne deluje dobro, je morda čas, da ga zamenjate za novejši model, ki bo zaradi sodobnih tehnologij bolj učinkovit. Nekatere funkcije vrhunskih pomivalnih strojev Miele, Bosch in Gaggenau, ki jih dobite pri podjetju Etis, vas bodo naravnost navdušile, umazani posodi pa zadale dokončen poraz.

Pri izbiri stroja imejte v mislih funkcije, kot so možnost izredno temeljitega sušenja, fleksibilnost košar, čim bolj tiho delovanje in možnost pametne povezljivosti, ki olajša vsakdanje življenje.

Več >>> Etis

Sponzorirana vsebina