V slovenskem prostoru je še vedno najbolj popularna klasična opečna gradnja, in to ne brez razloga. Glinena opeka ustreza vsem smernicam in zahtevam sodobnih objektov, omogoča estetske arhitekturne rešitve in zadovolji tudi pogojem za energetsko učinkovitost stavb. Sploh če pri gradnji uporabljamo napredno brušeno opeko, takšno, ki ima že vgrajeno izolacijo, pa lahko gradimo tudi do trikrat hitreje kot z drugimi materiali.

Če ravno razmišljate, s katero opeko bi postavili svoj bodoči dom ali prizidek, morate vsekakor spoznati trenutno najnaprednejšo brušeno opeko, ki je že polnjena s kameno volno. To je opeka Porotherm IZO Profi, ki je pri nas edina te vrste z veljavnim Slovenskim tehničnim soglasjem (STS) ter omogoča postavitev energetsko učinkovitega doma z zdravo bivalno klimo.  

Glavno vodilo zidakov IZO Profi je ideja monolitnega ovoja stavbe. Opeka, ki že vsebuje izolacijo, namreč sama po sebi zadošča energijskim zahtevam za zunanji zid tudi za nizkoenergijske in pasivne hiše. »Objekta torej z zunanje strani ni treba oblagati s toplotno izolacijo, kar prihrani kar nekaj časa, denarja in prostora. Z zidakoma za debelino zidu 44 cm oziroma 50 cm popolnoma zadostimo energetskim zahtevam tudi za pasivne hiše. Vrednost faktorja toplotne prehodnosti za zid je pri zidaku IZO Profi 50 U = 0,12 W/m2K, pri zidaku IZO Profi 44 pa U= 0,14 pa W/m2K. Manjše debeline zidakov (38 cm, 32cm in 25 cm) po standardu nizkoenergijskih hiš potrebujejo še dodatno izolacijo, so pa vseeno odlična rešitev za zahtevnejše objekte, specifične detajle in želje, prihranek prostora, kot polnilni zid pri skeletni gradnji ali za objekte, kjer zahteva po faktorju toplotne prehodnosti za zid ni tako stroga,« pojasnijo pri podjetju Wienerberger, proizvajalcu opeke Porotherm IZO Profi.

Porotherm IZO profi je natančno brušena opeka večjega formata, ki omogoča, da je gradnja objekta do trikrat hitrejša od klasične. Opeka je izdelana iz naravne in trpežne gline, ki ne vsebuje škodljivih snovi in ​​ne obremenjuje okolja.

Ne vgrajuje se z malto

Posebnost opeke IZO Profi pa ni le vgrajena izolacija, ampak tudi način gradnje z njo. Opeka se namreč ne vgrajuje po stari metodi z ogromno količino malte, ker je običajno precej umazan postopek, ampak preprosto z lepljenjem, pri katerem se uporablja poliuretansko lepilo Dryfix.extra.Tak način suhe gradnje so za zelo učinkovit spoznali tako arhitekti kot investitorji, predvsem pa izvajalci, saj je postopek zelo čist in hiter – ena etaža hiše se lahko pozida že v dveh do treh dneh, medtem ko so prej potrebovali en teden. Prav tako so stene bolj ravne. Največ časa vzame postavitev prve vrste, ki je edina pritrjena z malto, da se izravnajo morebitne nepravilnosti na temeljni plošči, zatem pa gradnja poteka skorajda na način sestavljanja kock; opeka se po vertikali stika na sistem utor-pero, brez vezivnega sredstva, po horizontali pa z lepljenjem.

Lepilo Dryfix.extra je pakirano v 810 ml pločevinkah pod pritiskom, dozira se ga s pištolo, ki je privita na pločevinko. Pri gradnji je za nanašanje lepila treba uporabiti Y nastavek, da lepilo v dveh trakovih apliciramo na rebra opeke – lepilo na volno namreč ne prime. Nadalje je pri gradnji dobrodošla tudi krožna žaga, saj se z njo opeka bolj enostavno in lepše reže, zadostuje pa tudi že primerna ročna žaga. Utori za inštalacije se najbolj enostavno naredijo z ročnim rezalnikom oziroma rezkarjem, kar omogoča tudi bolj natančno izdelavo na mestu poteka vodov ter pozneje manj dela z zapolnjevanjem in obdelavo stene.

Prijetno bivanje v vseh letnih časih

Skratka, gradnja z brušeno in s kameno volno polnjeno opeko Porotherm IZO Profi podjetja Wienerberger je zelo preprosta, bivanje v tako zgrajenih objektih pa udobno in prijetno. Kamena volna v opeki ima odlične lastnosti toplotne in zvočne izolacije, ni gorljiva, je odporna proti staranju, ne vpija vode (je hidrofobna) in je paroprepustna. Zidovi, zgrajeni z opeko Porotherm IZO Profi, akumulirajo toploto na način, da zadržujejo visoko temperaturo, ki jo prejmejo od sonca ali katerega drugega vira toplote, in jo vračajo nazaj v prostor, ko zunanja temperatura pade. Zaradi tega klima v prostoru ostaja uravnotežena vse leto. Pozimi se zidovi počasi ohlajajo, poleti pa počasi segrevajo, kar prinese tudi prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja stavbe.

Opečne zgradbe so naravno odporne proti podnebnim spremembam. Z življenjsko dobo več kot 100 let in visokimi vrednostmi toplotne izolacije v kombinaciji z odlično zmogljivostjo shranjevanja toplote zmanjšujejo splošni vpliv, ki ga imajo zgradbe na okolje.

Več informacij o gradnji z brušeno opeko, polnjeno s kameno volno, lahko najdete TUKAJ. Na spletni strani podjetja Wienerberger pa lahko naročite tudi brezplačen izračun materiala, potrebnega za gradnjo.

Sponzorirana vsebina