Vremenski petelinček je ime pripomočku, ki kaže, kam piha veter in je običajno pritrjen na streho. Lahko je tudi drugačne oblike, priljubljene so razne mačke, ptički, čarovnice na metli, pujski, konji ali kar koli drugega, pomembno je le, da je površina tega vremenskega kazalnika dovolj velika, da se vanj lahko upre veter, ter da je vrtljiv.

Že od antičnih časov dalje so ljudje uporabljali vremenske petelinčke za napovedovanje vremena. Danes sicer vemo, da njihovi natančnosti ni 100 odstotno za verjeti, zagotovo pa so lep okras vrta, popestritev strehe na uti in odraz vašega osebnega stila.

Kako ga izbrati?

Ko kupujete vremenskega petelinčka, pazite predvsem na izbor materiala, ki naj se ujema s podobo vrta in njegovo stilno zasnovo. Popularni so bakreni petelinčki, saj sčasoma dobijo patino in so videti zelo šarmantni, od drugih materialov pa je primerno tudi jeklo, aluminij ali vinil.

Velikost

Zelo pomembno je razmisliti tudi o velikosti vremenskega petelinčka. Bo pritrjen bolj pri tleh ali morda na strehi ute in torej bolj oddaljen od vašega pogleda? Strešni petelinček naj bo vsekakor večji kot tisti, ki stoji bližje tlom.

Kupola

Tisti petelinčki, ki stojijo na strehi, pridejo še lepše do izraza, če jih postavite na kupolo, iz katere so še posebej izstopajoči. Kupole so danes le strešni okras in dodatek, včasih pa so jih uporabljali zaradi boljšega prezračevanja in svetlobe na senikih, hlevih in drugih, večinoma kmečkih poslopjih.

Kaj pravi smer vetra o vremenu?

Vremenski petelinček kaže spremembe smeri vetra in s tem napoveduje tudi spremembe vremena. Seveda je to odvisno od okolja, v katerem živite (blizu oceana, puščave, gora, nižin …), na splošno pa naj bi smer vetra nakazovala tole:

  • Veter z juga pogosto pomeni, da nad vaše kraje prihaja topel in vlažen zrak.
  • Veter s severa prinaša s seboj ohladitev in suh zrak.
  • Kadar se smer vetra v kratkem času večkrat zamenja, pa je to lahko znak prehajajoče fronte ali signal za nevihto.

Fotografije: Pinterest