Prenovljeno stanovanje v Mojstrani je namenjeno oddihu mlade družine. Prijetno in mladostno zatočišče v umirjenih zemeljskih tonih harmonično dopolnjuje osrednji kuhinjski pult v žametnem mareličnem tonu.

Osrednji element stanovanja je kuhinjski pult z visečimi policami. Ta je nadomestil pregradno steno, ki je stala med predsobo in jedilnico. Odločitev za rušitev stene je bistveno vplivala na občutek v stanovanju, saj zdaj že ob prihodu pogled seže na okoliške gore in naravo.

Funkcionalno in oblikovno je pult postal fokusna točka prostora. Brezčasni toni so prostor spremenili v prijetno zatočišče, dodana marelična barva pa izraža toplino in spokojnost.

»Z oblikovanjem interierja smo začeli leta 2022, ko še nismo vedeli, da bo ravno nežen mareličen odtenek (Pech Fuzz) Pantone barva leta 2024. Iskali smo odtenek, ki bi izrazil našo prirojeno željo po bližini in povezanosti, zato smo izbrali to živahno barvo, ki izžareva toplino in sodobno eleganco. Je barva, ki nagovarja k empatiji, nas ovije v objem in na lahkoten način združuje mladostno z brezčasnim,« povedo pri studiu LEPPA.

Marelična barva se lepo poveže z obstoječim stavbnim pohištvom in parketom.

Stenska obloga ob kuhinji skriva vrata v shrambo s povečanim shranjevalnim prostorom in hladilnik. Na delih, kjer je bilo treba skrivati radiatorje, elektro omarico in hkrati zagotoviti dodatne shranjevalne površine, so umestili perforirano oblogo. Poleg funkcije je ta prispevala k dodatnemu vizualnemu detajlu.

Interier dopolnjujejo izbrani oblikovalski kosi in unikatno izdelani kovinski detajli v zlatem tonu. Posamezni elementi, kot so unikatno oblikovana noga jedilne mize, zalomljena linija omar in vzglavja postelje v spalnici, pa posnemajo linije gora.

Marelični toni se nadaljujejo tudi v otroški sobi, ki jo dopolnjujejo nežni odtenki in grafika z gorskimi motivi na roloju v komplementarni modri barvi. Postelja je dvignjena, da spodaj omogoči še dodatno ležišče in shranjevalni prostor ter ponudi pogled skozi okno. Tako dinamično zasnovana otroška soba kar vabi k igri in raziskovanju.

  • Avtor projekta: LEPPA studio
  • Lokacija: Mojstrana, Slovenija
  • Leto načrtovanja: 2022
  • Leto izvedbe: 2024
  • Kvadratura: 54 m2

Fotografije: LEPPA studio