Tričlanska družina je dolgo časa sanjala o sanjski hiši, ki bi kar najlepše zaobjela potrebe vseh družinskih članov in dveh kosmatincev. Za uresničitev sanj so za rokav pocukali arhitekturni studio Prodesi/Domesi, ki je sredi vinorodne pokrajine Južne Moravske oblikoval sodoben objekt, ki se prek velikih zastekljenih površin lepo navezuje na okoliško naravo.

Slikovita parcela na obrobju mesta se nahaja v objemu vinorodne pokrajine, kjer se na valovitih gričkih razprostirajo vinogradi in nasadi marelic. Kljub bližini naselja družinskih hiš ogromno zemljišče s skoraj 4000 m2 zagotavlja veliko zasebnosti. Prav lokacija je že v samem začetku prevzela arhitekte, ki so si zadali nalogo, da sodobno zasnovo objekta kar najbolje povežejo z okoliško naravo. Ustvarili so lesen objekt, pri čemer jih je navdihovala podoba sodobne podeželske hiše.

»Želeli smo, da zelenje od zunaj prežema notranjost hiše, kar smo dosegli s steklenimi stenami in atriji, ki povezujejo notranji prostor z zunanjostjo. V enem od atrijev smo zasadili drevo, ki ustvarja zanimivo igro svetlobe in sence, ko sije sonce, in tvori zaslon med dnevno sobo in zunanjostjo,« svojo arhitekturno vizijo pojasni arhitekt Michal Kotlas.

S prednje strani obiskovalca pričaka veliko tlakovano dvorišče, ki je od vrta ločeno z velikim betonskim zidom. Prav ti zidovi služijo kot povezovalni člen med interjerjem in zunanjostjo. Objekt je pritličen in se skozi velike zastekljene površine zlije s pokrajino, tudi po zaslugi ravne ozelenjene strehe. Zelenje na strehi je poleg estetske funkcije tudi blagodejno v toplih poletnih dneh, saj izboljša splošno klimo v hiši. Ravna streha s previsom po drugi strani pa ustvarja naravno zavetje pred dežjem in soncem.

Iz vseh bivalnih prostorov v hiši je omogočen dostop do teras. Ob glavni terasi pred dnevno sobo se nahaja plavalni ribnik, ki tako kot ozelenjena streha pomaga uravnavati klimo v toplih dneh. Na nasprotni strani hiše je terasa s potopljenim bazenom in zunanjim tušem. Za hišo je okrasni vrt, ki prehaja v sadovnjak.

Skozi velikanske zastekljene površine lahko tudi iz notranjosti objekta občudujemo lično ureditev vrta. Glavni dnevni prostor z veliko kuhinjo, jedilnico in sedežno garnituro je v celoti odprt navzven. Za dodaten učinek povezovanja z zunanjostjo so arhitekti na strop umestili lesene akustične plošče, ki prehajajo čez okna iz notranjosti prehajajo na zunanje terase. S tem so želeli vizualno povečati notranjost in jo preplesti z okolico.

  • Studio: Prodesi/Domesi
  • Avtorji projekta: Michal Kotlas, Václav Zahradníček, Jan Švarc
  • Lokacija: Južna Moravska, Češka
  • Projektno leto: 2020
  • Leto zaključka projekta: 2023
  • Uporabna površina objekta: 303 m²

Fotografije: BoysPlayNice