Kdor je rojen med začetkom 80. let in poznimi 90. leti, spada v generacijo Y, ki ji pravimo milenijci. Tako kot vsaka generacija imajo tudi milenijci svoje tipične posebnosti, pri Ambientih pa se bomo osredotočili na njihov okus opremljanja doma. Oziroma bolj natančno – na njihove spalne navade in na to, kako bi morali imeti urejeno spalnico, da bi se zjutraj zbudili dobro naspani. Ker so trenutno v svojih najbolj aktivnih letih, je namreč dober spanec v prijetno urejeni spalnici ključen za uspehe na vseh drugih področjih življenja.

Spalne navade

Za ljudi, stare od 25 do 40 let, je značilno, da precej težko zaspijo in tudi težko ohranijo trden spanec čez celo noč, saj so razpeti med stresom (karierni izzivi) in željo po stalnem nadzoru dogajanja na družbenih omrežjih. Spat gredo z elektronskimi napravami na nočni omarici in dostikrat je ravno lahka dostopnost telefona glavni moteči element v spalnici in razlog pomanjkanja spanja. Tudi zato se je milenijcev prijela oznaka »utrujena generacija«.

Foto: Pexels

Spalnica po okusu milenijca

Po drugi strani pa milenijce vsa utrujenost mine, ko je v igri opremljanje doma, zlasti spalnice. Težko boste našli generacijo, ki bi bolj navdušeno spremljala revije, spletne portale in oddaje o lepoti bivanja, pogosto se tudi sami preizkušajo v izdelavi preprostega pohištva in dodatkov za dom. Zakaj pa ne, saj so vsa navodila v video-obliki na dosegu enega klika!

V spalnici cenijo minimalističen dizajn, ki združuje funkcionalnost in estetiko. »Naravni materiali, kot sta les in bombaž, ter nevtralne barvne palete ustvarjajo sproščujoče in pomirjujoče okolje. Prav tako so priljubljeni personalizirani elementi, ki odražajo njihov individualni stil, kot so umetniški plakati ali unikatni dodatki,« pojasnjujejo v podjetju Lesnina, kjer so ravno z mislimi na milenijce sestavili letošnjo pestro ponudbo spalnic, tekstila in dodatkov.  

Štirje trendi

Da bodo spalnice kar najbolj zadostile visokim kriterijem milenijcev, naj bodo torej trajnostne, funkcionalne in izčiščene, vendar vseeno s kakšnim drznim kosom (edinstvena umetnina, vintage skrinja ipd.), predvsem pa privlačne na pogled. Vanje vključite naslednje 4 trende:

  • Posteljnina: Posteljnina je kot varen kokon, v katerega se zvečer zvijete in vas objema vse do jutra. Naj bo kakovostna, iz naravnih vlaken, trenutno sta zelo popularna lan in tetra bombaž. Kaj pa barve? Bela posteljnina je vedno moderna, seveda pa se milenijci lahko odločite tudi za vzorce in barve, da le ne bo končni videz preveč kaotičen.
  • Trajnostno pohištvo: Za milenijce so podnebne spremembe pomembna tema. Onesnaževanje narave jih spravlja v slabo voljo, zato so pripravljeni tudi dejansko ukrepati in spreminjati svoje navade glede vpliva na okolje. Pri opremi doma to pomeni priseganje na trajnostno pohištvo, ki ima dolgo življenjsko dobo. Po možnosti naj bo leseno ali kovinsko, priljubljeni so tudi reciklirani in oblazinjeni kosi… Oblazinjene postelje, na primer Boxspring postelje, so odlična izbira, saj ponujajo vrhunsko udobje, poskrbijo za moderen in luksuzen videz spalnice, utišajo zvoke in škripanje med premikanjem, ker so višje, je z njih tudi lažje vstati in nanje leči.

Primerno je tudi pohištvo v barvi šampanjca ali pa spalnični komplet v kombinaciji svetlo sive in barve hrasta.

  • Nočne omarice: Čeprav so milenijci minimalisti, brez nočne omarice pri njih ne gre (le kam bi sicer odložili svoj telefon). Če ni veliko prostora, je lahko majhna, priljubljene so tudi omarice, ki so vkomponirane v okvir postelje, ali takšne, ki se od postelje razlikujejo, pa vendar so z njo vseeno kompatibilne. Omarica je odličen kos pohištva za odlaganje očal, knjige, morda zdravil in jutranje budilke.
  • Izstopajoči kosi: Za piko na i ne smemo pozabiti še na kakšen izstopajoči kos, ki se dvigne nad minimalizem in čiste linije. Milenijci imajo radi umetniška dela, tapete, posterje …, s katerimi lahko izrazijo svojo edinstvenost. Pri tem je bolje kot eno samo večje umetniško delo (velika slika) uporabiti galerijski koncept dekoriranja, pri katerem uporabite več manjših okrasnih kosov, in s tem nadgraditi spalnico v pravo prijetno oazo, kjer se ne bo samo spalo, ampak uživalo z vsemi čuti.

Vse potrebno za opremo spalnice dobite v trgovinah Lesnina po Sloveniji. Če ste pravi milenijec, pa boste kliknili tudi na Lesninino spletno trgovino in morda nakup opravili kar na daljavo. Samo na spletu vas čakajo še dodatni popust na izbrane izdelke.

Sponzorirana vsebina