Evropejci v povprečju proizvedejo 480 kilogramov smeti na leto, kar je veliko preveč. Dobra novica pa je, da se 47 odstotkov smeti reciklira ali kompostira in ta številka naj bi se še povečala. Čeprav je vedno več smeti mogoče ponovno uporabiti, pa je glavni cilj zmanjšati količino smeti, ki nastane na osebo. Spodaj je sedem nasvetov za manj odpadkov v kopalnici.

Vaše rituale v kopalnici spremljajo številni izdelki, ki s seboj prinašajo veliko plastičnih odpadkov. Te odpadke lahko znatno zmanjšate.

Kaj v resnici potrebujete v kopalnici? Ni vse, kar se oglašuje, dober nakup. Pravzaprav lahko nekatere predmete izdelate celo sami. Domača mila so na primer trenutno zelo v modi in jih je preprosto narediti.

Dezodorant: Plastični odpadki so največja težava v kopalnici. Toda pogosto se je temu mogoče izogniti, če izberete prave izdelke. Zakaj bi se na primer oklepali dezodoranta v pršilu, ki se ga po navadi dobi v kovinski ali plastični embalaži? Kremni dezodoranti so idealna alternativa. Običajno so v stekleni posodi ali kovinski pločevinki, ki jo je mogoče ponovno uporabiti.

Zobna ščetka: Običajno je ročaj zobne ščetke iz plastike, ščetine pa iz najlona, torej tudi iz plastike. Zobozdravniki priporočajo menjavo zobne ščetke vsake tri mesece. To pomeni štiri zobne ščetke na leto na osebo, kar je milijone zobnih ščetk na leto. Če namesto tega kupite bambusovo zobno ščetko, se izognete plastičnim odpadkom. Bambus je ena najhitreje rastočih surovin na planetu – v samo enem dnevu lahko zraste do enega metra v višino.

Zobna pasta: Običajna zobna pasta je v plastični embalaži – in navsezadnje nikoli ne morete dobiti vsega iz tube. Toda obstaja nova alternativa, ki ponuja nič odpadkov: tableta zobne paste. Tableto daste v usta, jo žvečite, dokler se ne pojavi rahla pena, nato pa si umijete zobe z zobno ščetko kot običajno.

Milo: Še pred nekaj desetletji je bil kos mila standard v kopalnici. Danes je v modi tekoče milo, ki je v plastični steklenici. Trdno milo je v papirnati embalaži in dejansko je precej preprosto narediti lastno milo doma. Odličen način, da se poslovite od še enega plastičnega izdelka v kopalnici.

Ženski vložki in tamponi: V življenju ženske v povprečju potrebujejo od 10.000 do 17.000 tamponov in higienskih vložkov. Toda namesto običajnih izdelkov za enkratno uporabo bi lahko ženske začele uporabljati menstrualne skodelice. Te skodelice so izdelane iz medicinskega silikona, po uporabi pa jih je mogoče očistiti in nato uporabiti znova in znova. V najboljšem primeru lahko menstrualna skodelica traja več let.

Toaletni papir: Številni rituali v kopalnici so za marsikoga navada. Nekaterim je na primer popolnoma nepredstavljivo, da bi zadnjico čistili s čim drugim kot s papirjem. In vendar je stranišče s prho veliko bolj higienska alternativa. Umivanje morebitnih umazanih delov z vodo je veliko bolj čisto in tudi neverjetno prihrani toaletni papir. Zato je vsekakor vredno razmisliti o spremembi rutine na stranišču.

Kakšne so možnosti za zmanjšanje uporabe klasičnih toaletnih izdelkov za ženske, kot so tamponi in higienske brisače? Mogoče je vredno razmisliti o stranišču s prho, saj poleg dodatnega udobja pri obisku stranišča lahko prihranite tudi toaletni papir.

Šampon: Namesto običajnega šampona iz plastične embalaže raje pri prhanju uporabite trdi šampon. Videti je kot navaden kos mila in je zelo enostaven za uporabo: kos mila podrgnete med vlažnimi rokami, da nastane nekaj pene. To uporabite za penjenje las, ki jih nato sperite z vodo kot običajno. In iz kopalnice ste pregnali še en odpadni izdelek iz plastike.

Več >>> www.geberit.si

Sponzorirana vsebina