Kar je bilo nekoč vidno, je danes skrito. Od leta 1964 je od tehnologije splakovanja viden le črn gumb na beli tipki. S prvim vgradnim splakovalnikom je namreč Geberit tehnologijo splakovanja skril za zid in s tem povzročil revolucionarne spremembe v kopalnici.

12 let po predstavitvi prvega splakovalnika iz plastike je Geberit leta 1964 spet presenetil svet sanitarne tehnologije. Z razvojem plastičnega splakovalnika, ki ga je bilo mogoče vgraditi v steno, so dosegli mojstrovino: »Skriti splakovalnik št. 15.000, kot so ga uradno poimenovali, je bil zanesljiva in tiho delujoča straniščna enota za omejen prostor,« je bilo navedeno v prvi brošuri. Kombinacija podometnega splakovalnika in stenske straniščne školjke je omogočila, da je bila dolžina elementa le 54 cm, kar je pomenilo temelje za nove kopalniške standarde.

Prvi podometni splakovalnik iz leta 1964.

Začetno oklevanje

Sanitarna industrija je bila sprva skeptična do novih splakovalnikov. Namestitev splakovalnika za steno je bila nekaj novega in se je razlikovala od tradicionalnih načinov namestitve, kar je v očeh številnih vodovodnih inštalaterjev sprva pomenilo veliko več dela. Podometni splakovalniki so bili pred svojim časom in so tako sprva ostali nišni produkt. 

Stenski splakovalnik št. 15.000 prihrani prostor, saj je zazidan v steno. Kombinacija podometnega splakovalnika in stenske straniščne školjke omogoča lažje čiščenje kopalnice in večjo svobodo oblikovanja.

Sistemi za namestitev

Potreben zagon je prišel šele s širjenjem montaže pred steno, zlasti z uveljavitvijo tehnik suhomontažne gradnje v 80. letih prejšnjega stoletja. Največji preboj je bil dosežen leta 1993 s sistemom za vgradnjo pred steno pri gradnji suhomontažnih sten. Leta 1996 so sledili hitro vgradljivi montažni elementi z okvirjem Duofix – v tradicionalni Geberitovi modri barvi. Danes je Duofix po milijonih vgrajenih elementov najpogosteje vgrajen element v sanitarni industriji. V Evropi je verjetno zelo malo vodovodnih inštalaterjev, ki ne bi namestili enega od teh modrih Duofixov.

Danes se podometni splakovalniki večinoma uprabljajo z modrim okvirjem Duofix, ki je simbol zanesljivosti v sanitarnem svetu. Namestite ga lahko univerzalno in hitro ter je primeren za vse tipe suhomontažne gradnje.

Splakuje, splakuje in splakuje

Splakovalniki Geberit že desetletja zanesljivo opravljajo svoje naloge za steno. Vodovodni inštalaterji pogosto naletijo na podometne splakovalnike Geberit iz prvih let, ki še vedno delujejo. Dolga življenjska doba, visoka kakovost in varnost tudi po desetletjih uporabe so prispevali k trajnemu uspehu podometnih splakovalnikov. Poleg tega razpoložljivost nadomestnih delov za 50 let zagotavlja dolgoročno in zanesljivo funkcionalnost splakovanja podometnih splakovalnikov.

Več: www.geberit.si

Fotografije: Geberit

Sponzorirana vsebina