Vsak objekt je del razširjenega grajenega tkiva in objekt na hrvaškem otoku Cres, pod katerega se podpisuje slovenski arhitekturni biro OFIS Architects, to kar najlepše uteleša.

Vsak objekt je del širše celote ali kot so v navezavi na projekt zapisali OFIS Architects, ki so citirali kar angleškega metafizičnega pesnika Johna Donna: »Noben človek ni otok povsem sam zase; vsak človek je kos celine, del kopne zemlje; če morje odplavi grudo prsti, je Evrope manj, prav tako, kakor da je mali rtič, prav tako, kakor da je posestvo tvojih prijateljev ali tvoje lastno.« S tem so želeli ponazoriti, da enako velja tudi za hiše. Vsaka zase je del mestnega tkiva in kot taka prispeva k celovitosti kraja.

Na otokih, Cres pri tem ni izjema, pomemben vidik gradnje predstavlja razmislek o dostavi materiala. Prav zaradi izziva, ki ga ta predstavlja, morajo biti posegi v prostor še bolj premišljeni. Ne glede na kvadraturo. Površina etaže majhne kamnite hiše na vogalu trga, ki je bila predmet intervencije, namreč znaša le 9 m2 (3×3 m), razteza pa se v treh etažah.

Konstrukcija obstoječega objekta se je izkazala za dovolj trdno, zato so arhitekti ohranili obodne kamnite zidove. Medetažne konstrukcije pa so odstranili in hišo popolnoma izpraznili. V prazen obod so nato vstavili lahkotno leseno konstrukcijo, ki deluje kot en sam kos večuporabnega pohištva. Materialna zasnova posega je na prvi pogled radikalno preprosta, sestavljena iz osnovnega elementa – letvic preseka 4×4 cm. Te so na kraju samem natančno sestavili v konstrukcijo, ki zapolni kamnit obod. Nosilnost vstavljene konstrukcije zagotavljajo trije okvirji, v katere so vgrajene vse električne inštalacije, luči in stikala.

Medetažne plošče so transparentne, oblikovane v izmenjujočem se ritmu lamel, kjer praznino nasledi polnost lesa. Arhitekti so oblikovali medetažne plošče z vsega skupaj 4 cm debeline, s čimer so dosegli pomemben prihranek pri prostoru, obenem pa tudi lahkotnost celotne konstrukcije. Svetloba v prostor pronica skozi zenitalno okno na strehi, ki osvetljuje ves prostor do pritličja. Svetloba z vrha sega do tal in ustvarja zanimivo igro senc.

V transparentnem interjerju so arhitekti intimo zagotovili z vstavitvijo niš v etažah. Te predstavljajo udobje in zasebnost ter služijo bodisi kot postelja ali fotelj. V pritličju so uredili kuhinjo z jedilnico, v prvem nadstropju dnevno sobo (po potrebi spalnico), v drugem pa dodatno spalnico. V vsakem nadstropju je še majhna kopalnica.

Med gradbenimi deli so izvajalci lesene konstrukcije na trgu pred hišo postavili improvizirano delavnico, kjer so se radi zadrževali tudi domačini. Vsaka prenova, vsaka revitalizacija grajenega tkiva namreč pomembno vpliva na življenje kraja in mu vdahne nekaj vitalnosti in energije. Sploh na otokih, kot je Cres, kjer se mesta izven sezone spremenijo v mesta duhov.

  • Studio: OFIS Architects
  • Arhitekti: Rok Oman, Špela Videčnik, Jolana Kováčiková, Amadej Mravlak
  • Lokacija: Cres, Hrvaška
  • Uporabna površina: 25 m²
  • Leto projekta: 2024

 Fotografije: Tomaz Gregorič