Če iščete varčno, učinkovito in udobno ogrevanje za novogradnjo ali prenovo, potem boste odlično rešitev našli v IR-ogrevanju. To je na voljo v obliki panelov, ki se jih namesti na strop ali stene, pa tudi kot električno talno gretje z grelnimi preprogami ali folijami. Vgradnja električnega talnega gretja je hitra, v primerjavi s centralnim gretjem zelo ugodna, uporaba pa preprosta. Vaše noge nikoli več ne bodo mrzle, zato se tudi od volnenih nogavic lahko kar poslovite.

Kaj je IR-ogrevanje?

Infrardeče (IR) ogrevanje je energetsko učinkovita alternativa običajnim sistemom centralnega ogrevanja. Za razliko od tradicionalnih radiatorjev, ki se za ogrevanje zraka zanašajo na konvekcijo, IR-grelniki oddajajo infrardeče valove, ki jih absorbirajo tla, stene, pohištvo in celo ljudje, kar ustvarja bolj prijetno toploto.

»Občutek je podoben gretju sonca, zato enako raven udobja dosežete že pri nekoliko nižji temperaturi zraka kot pri centralnem ogrevanju. Hkrati se toplota v prostoru zadržuje dalj časa kot pri radiatorskem ogrevanju in je enakomernejše razporejena po prostoru,« pojasnjujejo pri družbi Koop, ki je na trgu uveljavljena z blagovno znamko IR-ogrevanja MySun.

Električno talno gretje

IR-ogrevanje je možno vgraditi v različnih oblikah, vključno s stenskimi in stropnimi paneli ali grelniki, daleč najbolj inovativen in popularen pa je sistem talnega električnega ogrevanja. Pri slednjem se grelne sisteme v obliki folij ali preprog namesti pod površino tal, s čimer se zagotovi enotna, nežna toplota, ki seva navzgor. Tako folije kot preproge so rešitev, ki ob nizki začetni investiciji in dolgi življenjski dobi zagotavljajo zelo dobro bivalno udobje.

Sistem električnega talnega gretja je popolnoma neodvisen in omogoča 100 % svobodo pri vklopu in regulaciji po posameznih prostorih, s čimer si zagotovite znatne prihranke pri ogrevanju. 

Grelne preproge in folije

Grelne preproge sestavljajo električni grelni kabli, ki se namestijo neposredno pod talno površino, zaradi česar so posebej primerne za uporabo pod ploščicami, kamnom ali drugimi vrstami talnih oblog z dobro toplotno prevodnostjo. Zaradi svoje neposredne namestitve pod talno oblogo grelne preproge zagotavljajo hitro segrevanje prostorov na želeno temperaturo.

Grelne folije pa so ultra tanke, fleksibilne plasti, v katere so vdelani grelni elementi. Običajno jih nameščamo pod plavajoče obloge, kot sta laminat ali vinil, brez večjih gradbenih posegov. Ker so folije debele manj kot 1 mm, so idealne za namestitev tam, kjer si ne moremo privoščiti višjega dviga tal, polaganje pa lahko opravimo tudi sami. Zaradi učinkovitega prenosa toplote in hitrega odzivnega časa so grelne folije tudi zelo energetsko učinkovite, kar zmanjšuje skupne stroške ogrevanja.

Številne prednosti

Električno talno gretje zagotavlja raven udobja, ki ga klasični ogrevalni sistemi preprosto ne morejo doseči. Prispeva k boljšemu zdravju in je tudi po višini začetne investicije odlična izbira. Prednosti pa je še več:   

  • Energetska učinkovitost in prihranek stroškov: Sistemi električnega talnega ogrevanja so energijsko zelo učinkoviti. Neposredno segrejejo predmete in površine, s čimer zmanjšajo izgube energije (na primer skozi cevi). Ta ciljni pristop ogrevanja vodi do nižje porabe energije in posledično nižjih računov za ogrevanje.
  • Nizka začetna investicija: Cena električnega talnega gretja je ugodna, skupna začetna investicija pa neprimerljivo nižja od začetne investicije v centralne ogrevalne sisteme. Medtem ko bi za povprečno hišo 100 kvadratnih metrov za električno talno ogrevanje odšteli med 2.500 € in 3.500 €, bi za toplotno črpalko z vsemi grelnimi telesi in inštalacijami plačali tudi 5-krat več
  • Udobje in zdravstvene koristi: Infrardeče ogrevanje ponuja bolj naravno in udobno toploto, zmanjšuje občutek mrzlih tal in prepiha. Poleg tega ne izsušuje zraka, je popolnoma neslišno ter ne dviga prahu in alergenov, zato je idealno za ljudi z alergijami ali težavami z dihali.
  • Prihranek prostora in estetske prednosti: Sistemi električnega talnega ogrevanja so nameščeni pod tlemi, kar odpravlja potrebo po radiatorjih, kotlih in kurilnicah. Ker stenski in talni prostor nista zasedena, sta postavitev pohištva in notranja zasnova lahko bolj prilagodljiva. Odsotnost vidnih grelnih komponent povečuje tudi estetski videz ambienta.
  • Preprosta namestitev in malo vzdrževanja: Tako grelne preproge kot grelne folije ponujajo razmeroma preproste postopke namestitve. Lahko se vgradijo med gradnjo, obnovo ali celo naknadno, poleg tega zahtevajo minimalno vzdrževanje zaradi odsotnosti gibljivih delov ali kompleksnih komponent.
  • Izjemno tanko in primerno za vgradnjo pod skoraj vse vrste talnih oblog: Električno talno gretje lahko vgradite pod večino končnih talnih oblog, kot so parketi, vinili, laminat, ploščice, PVC in topli pod. Tako grelne preproge kot tudi grelne folije so zelo tanke (debelina grelnih preprog je 4 mm – 5 mm, debelina grelne folije pa le 0,2 mm) in so odlična rešitev za adaptacije, kjer ste omejeni z višino tal. 
Za pod ploščice in talne obloge, ki se lepijo na tla, so primerne grelne preproge, medtem ko se pod plavajoče pode (laminati, vinil, ipd.) položijo grelne folije.

Idealen profil toplote

IR-ogrevanje ima skoraj idealen profil toplote, zato velja za enega od najučinkovitejših in udobnih sistemov ogrevanja – naj bo z MySun IR paneli, električnim talnim ogrevanjem ali električnimi radiatorji. Družba Koop je IR-ogrevanje vgradila že več kot 10.000 gospodinjstev, podjetij in mobilnih hiš, že od samega začetka pa sodeluje tudi z zanesljivimi evropskimi proizvajalci in pionirji na področju električnega in IR-ogrevanja. To omogoča, da so MySun izdelki vrhunske kakovosti, testirani in optimizirani v skladu z najnovejšo tehnologijo, imajo dolgo življenjsko dobo in garancijo.  

Septembrska akcijska ponudba

Za dodatne informacije in brezplačno svetovanje se lahko obrnete na ekipo MySun. Lahko jih obiščete tudi v salonu v Brežicah in si ogledate delovanje sistemov električnega talnega gretja v živo. Septembra pa v spletni trgovini MySun poteka tudi akcija, in sicer si lahko ob spletnem nakupu IR-panelov ali električnega talnega gretja zagotovite 50-odstotni popust na katerikoli MySunov termostat.

Več → www.mysun.si

Sponzorirana vsebina