Katero drevo bomo letos jeseni posadili na vrt? Med najbolj priljubljenimi je še vedno japonski javor, ki zapeljuje s svojimi ognjenimi barvami. Njegova prednost? Uspeva tudi v posodi!

Japonski javor (najbolj prepoznana sorta je Acer palmatum, zaradi svojih temno rdečih listov znana tudi kot Bloodgod) je izjemno privlačna rastlina, ki v vsakem vrtu ali na terasi pritegne pozornost. Njegovi listi so čudoviti vse leto, saj spomladi zasijejo v sveži zeleni barvi, nato pa jeseni zažarijo v spektakularnih rdečih, oranžnih in rumenih odtenkih. Čeprav javor zahteva nekaj nege, je končni učinek vreden truda. Spodaj preberite nekaj splošnih nasvetov za zdravo rast.

  • Lega: japonski javor najbolje uspeva na prostem, v zavetrni legi in kisli prsti, vendar ga lahko gojite tudi v notranjih prostorih, če je na svetlem mestu, kjer prejme indirektno svetlobo. Če je v loncu, poskrbite, da bo lonec dovolj velik, da bo omogočal rast korenin in imel dober odtok vode.
  • Sonce ali senca: japonski javor ljubi svetlobo, vendar filtrirano. Preveč neposrednega sonca, zlasti v vročih poletnih dneh, lahko poškoduje občutljive liste nekaterih sort. V bolj vročih območjih je priporočljivo, da ga postavite v polsenco.
  • Zalivanje: japonski javor potrebuje redno zalivanje, še posebej v toplih mesecih. Pomembno je, da tla ostanejo vlažna, vendar ne premočena. Preveč suha tla lahko povzročijo propad korenin. Če je posajen v loncu, bodite še posebej pozorni na pogostost zalivanja.
  • Gnojenje: gnojite ga spomladi in zgodaj poleti z gnojilom za listavce. Jeseni in pozimi se gnojenju izogibajte, da ne spodbudite prehitrega novega poganjanja, ki ga lahko mraz poškoduje.

Kako zaščititi javor pred mrazom in boleznimi?

  • Temperature: javor je treba zaščititi tako pred pripeko kot pred zmrzaljo. Najbolje uspeva pri temperaturah med 15 in 25 °C. Kljub temu lahko prenese rahlo zmrzal, a ga zaščitite s kopreno, če temperature padejo pod -5 °C.
  • Pogoste bolezni: japonski javor je načeloma odporna rastlina, vendar ga lahko napadejo bolezni, kot je verticilijska uvelost, ki povzroča venenja listov. Hitro ukrepajte in odstranite prizadete veje. Prav tako se izogibajte prekomernemu zalivanju, da preprečite gnitje korenin. Pege na listih lahko povzroči slabo prezračevanje (razredčite veje, če je potrebno) ali prevelika izpostavljenost soncu. 

Japonski javor je tako razmeroma preprost za vzdrževanje, s svojo žarečo rdečo barvo pa prinaša barvitost in prefinjeno lepoto v vsak vrt.