Utesnjena in majhna parcela od samega začetka ni kazala velike perspektive, a to ni ustavilo arhitektov studia OK Plan Architects. Ti se podpisujejo pod projekt prenove v vasici Humpolec na Češkem, saj je prvotna betonska zgradba postala preveč surova in izstopajoča za lastnico, zato se je odločila, da njeno podobo zmehča.

Hiša, zgrajena že leta 2005, je izstopala s svojo materialnostjo, nič kaj značilno za majhno češko vasico. Tlaki iz brušenega betona, vidna jeklena konstrukcija, valovita pločevina, betonski estrihi kot zaključna stenska obloga itd. To je le nekaj lastnosti hiše, ki je bila že predhodno obdana s kortenasto pločevino. Naloga arhitektov OK Plan Architects pa je bila, da njen izrazito robusten in oster videz zmehčajo.

Po 12 letih bivanja v hiši se je namreč lastnica odločila za temeljito prenovo, s katero je želela surovost objekta omehčati, interjer pa narediti bolj domač. Osnovni parameter, ki ga je bilo treba izboljšati, je bila akustika notranjosti. V minimalističnem interjerju je bila ta namreč zelo slaba, medtem ko se je zvok odbijal od stenskih in talnih površin. To problematiko so ob prenovi elegantno rešili z vgradnjo hrastovih stropnih plošč, s čimer se je bistveno izboljšala akustičnost prostora. Les je zarezan s pravokotnimi črtami, kar ustvarja teksturo prostora, a ostaja v sožitju z dokaj strogo držo hiše.

Tudi umestitev zaves je povečala zvočno udobje in intimnost prostora, sicer pa so se arhitekti usmerili predvsem v prenovo interjerja notranjosti z vidika udobja in domačnosti. V ta namen so umestili nove kuhinjske omarice in umestili nov kaminski vložek, ki odraža najnovejše trende ogrevanja. Hiša je bila namreč deležna temeljite prenove tudi z energetskega vidika.

Lastniki prenove ne dojemajo kot rekonstrukcijo, temveč kot dodane funkcionalne plasti, nanesene na prvotno surovo strukturo. Staro in nadgrajeno se dopolnjujeta in tvorita harmonično, novo celoto: »Fantastično je, da se hiša lahko naravno odziva na nove zahteve in zori z nama.« K mehčanju prvotne podobe je pripomogla tudi nova urejenost vrta, saj se zahvaljujoč krošnjam dreves hiša izogiba radovednim pogledom in ne izstopa iz grajenega območja.

  • Studio: OK Plan Architects
  • Avtor: Luděk Rýzner
  • Lokacija: Humpolec, Češka
  • Leto zaključka projekta: 2017
  • Uporabna površina: 250 m²
  • Velikost parcele: 430 m²

Fotografije: BoysPlayNice