V kraju Bobovišća na moru, na zahodni obali Brača, je zrasla spokojna počitniška hišica, ki se s svojo materialnostjo poklanja identiteti lokacije in tamkajšnji tradiciji. Pod njeno arhitekturo se podpisuje Aalto Architectural Bureau, hrvaški arhitekturni biro, ki mu stvaritve na Jadranski obali niso tuje.

Nad veličastno obalo enega najlepših otokov v Jadranu se dviguje dovršena podoba Hiše De Marchi, ki združuje sodoben luksuz bivanja z ohranjanjem identitete lokacije in željami lastnika. Nahaja se v kraju Bobovišća ob ​​morju, rahlo dvignjena nad obalo, v neposredni bližini spomenika Trem sestram slavnega hrvaškega pesnika Vladimirja Nazorja. Veličastna lokacija bi lahko arhitekte kaj hitro zanesla, da bi zgradili pompozno hišo, namesto tega so se odločili za harmonično vključitev objekta v naravo. Počitniška hišica se tako poskuša prek materialnosti neopazno zliti z okolico, pomemben del tega so sredozemski suhozidovi, ki se vijejo skozi nizko pritličje, vdelano v teren.

Objekt oblikujeta dva volumna, diskretno umeščena na vrh vijugastega pritličja, ki s svojo tipologijo in dimenzijami odsevata stavbarsko tradicijo območja. V enem volumnu, ki je povezan s toplim prehodom, so otroške sobe in kopalnica, drugi, do katerega dostopamo prek prehoda, pa služi kot apartma za goste. Ločnica med zunanjostjo in notranjostjo je v pritličju praktično zabrisana, kar je razvidno sploh v dnevnem prostoru. Po drugi strani pa so z neprekinjeno črto ločili odprt dnevni prostor od bolj zaprtih prostorov, kot sta kuhinja in soba za starše. 

Strehe v pritličju služijo kot terase, ki ustvarjajo raznolika okolja, od intimnih, osamljenih prostorov do prostorov za druženje. Zasnova zunanjih prostorov ponuja vrsto pogledov in ambientov, poudarjenih s fluidnostjo materialnosti. Z vhodnega dela atrij med volumni vabi obiskovalce navznoter in jih vodi v srce hiše, ki se razgleduje po terasi in bazenu.

Arhitekti so se naslonili na materiale, ki so usklajeni z okoljem, kar zagotavlja, da hiša De Marchi ne izpolnjuje le vseh standardov udobja in luksuza, temveč ostaja tudi v harmoniji s svojo sredozemsko okolico. Kamnito fasado iz lokalnega grobo obdelanega kamna dopolnjuje sodoben betonski previs. Volumni v drugi etaži so obdelani s teksturiranim ometom, ki se ujema z odtenkom kamna. Odprtine in ograje so zasnovane s svetlim zaključkom, s čimer se zmanjša vizualni učinek.

Zaščito pred soncem predstavljajo lesena polkna ‒ tradicionalni lokalni element, reinterpretiran na sodoben način, ki zagotavlja zasebnost spalnih prostorov. Talne obloge so skrbno izbrane za razmejitev različnih prostorov skozi teksture. Parkirišče, terase in atrij so obdelani z gramozom, sprehajališče pa z gladkim brušenim betonom. Glavna terasa je iz lokalnega brušenega kamna, prostor za sončenje pa označuje pod z ladijske palube.

Interjer je odet v mikrotoping, s katerim so arhitekti želeli doseči enoten, eleganten videz, medtem ko v kopalnicah kraljuje keramika. Z združitvijo konceptualne vizije z natančno izvedbo se hiša spremeni v avditorij, ki se spogleduje z živahnim življenjem v zalivu spodaj. Sčasoma se brez težav zlije z okolico in postane sestavni del pokrajine, skrita med agavami in skalami.

  • Studio: Aalto Architectural Bureau
  • Arhitekti: Tomislav Alujević, Marin Petković, Tanja Nižetić Palić
  • Lokacija: Bobovišća na moru, Hrvaška
  • Uporabna površina:  245 m²
  • Leto projekta: 2023

Fotografije: Luka Barković​