Izbira barve v kopalnici je za mnoge težka naloga, saj je ponudba različnih odtenkov ogromna. Poleg tega je treba upoštevati tudi tehnične vidike prostora, kot sta visoka raven vlage in čiščenje. Ponujamo nekaj idej, ki vam bodo pomagale izbrati pravo barvo za vašo kopalnico.

Ali je za kopalnico potrebna posebna barva?

Priporoča se uporaba posebne barve, ki preprečuje razvoj plesni, saj je zaradi vodne pare v kopalnici zelo vlažno. Primerne barve so ustrezno označene, denimo silikatna barva ali barva z lateksom sta obe idealni. Silikatna barva ima številne prednosti, je zračna ter lahko absorbira in nato oddaja vlago v zrak. S tem se izboljša notranja klima. Poleg tega so silikatne barve primerne tudi za alergike, ker običajno ne vsebujejo topil. Prav tako pa so večinoma alkalne, kar zagotavlja, da plesen nima podlage za rast. Lateks barve so po drugi strani narejene iz smol (danes običajno iz umetnih smol). So odporne proti vlagi, robustne in preproste za čiščenje. Vendar upoštevajte, da lateks barve ni mogoče prebarvati, saj se nova barva ne oprime površine. Zelo zahtevna pa je tudi odstranitev – lateks barvo je treba pobrusiti ali oluščiti.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu barve za kopalnico?

Tako kot pri vseh projektih za dom je treba delo opraviti strokovno, zato se po nasvet obrnite na lokalno trgovino z gradbenimi pripomočki ali pa delo zaupajte strokovnjaku. Poleg izbire silikatne ali lateks barve je čiščenje prav tako pomembna točka, kajti zlasti v predelu prhe se za odstranjevanje vodnega kamna uporabljajo kisla čistilna sredstva. Ta lahko poškodujejo stensko barvo. Proizvajalci barv razvrščajo in označujejo svoje izdelke s petimi razredi mokre abrazije.

  • Razred mokre abrazije 1: Najbolj trpežen in robusten, lahko ga čistite z običajnimi čistili, gobicami ali tekočo vodo.
  • Razred mokre abrazije 2: Robusten, lahko ga očistite tudi z abrazivno gobico ali krtačo.
  • Razred mokre abrazije 3: Omejena odpornost proti obrabi, lahko se uporabljajo čistila, gobice ali fizična moč.
  • Razred mokre abrazije 4: Občutljiv, vendar ga lahko očistite z vlažno in mehko krpo.
  • Razred mokre abrazije 5: Najmanj robusten, poškoduje se lahko že z mehko krpo.

Korak za korakom do pravega barvnega koncepta

Izbira prave barve za vašo kopalnico je ključni korak v procesu načrtovanja. Preden pa vzamete v roke barvne lestvice, najprej razmislite, ali boste uporabili ploščice.

Polaganje temeljev – ploščice da ali ne: Če v kopalnici izberete ploščice, sta pomembna vidika barva in velikost ploščic. Videz »brez fugiranja« postaja vse bolj priljubljen iz dveh razlogov, in sicer zaradi dizajna in higiene.

  • Dizajn: Fugiranje lahko zmoti videz prostora. Večji formati ploščic ustvarjajo mirnejše in bolj harmonično vzdušje v prostoru.
  • Higiena: Na fugah se nabira umazanija, ki se med čiščenjem pogosto potisne v fuge. Da bi kopalnico spet spravili v dobro stanje, je potrebno dodatno in dolgotrajno čiščenje. Če fug ne očistite pravilno, se lahko plesen nabere tudi v fugirni masi.

Zadnja stena prhe je poseben primer, saj je izpostavljena veliki količini vlage. Če ne želite uporabiti ploščic, sta tu dve alternativi:

  • Zaščita »slonova koža«: Stena je zapečatena s posebno prozorno smolo, ki običajne barve ali tapete naredi vodoodporne. Upoštevajte, da bo površina po nanosu sijoča.
  • Lateks barva: Ta barva je odporna proti vlagi in zahteva vodoodporen omet. Čeprav je barva iz lateksa odporna proti vodni pari, ni 100-odstotno vodoodporna. Upoštevajte, da nepravilnosti ne smete prebarvati, saj lahko to povzroči poškodbe zaradi vode ali nastanek plesni.

Naš namig: V prhah je za preprečevanje poškodb zaradi vode priporočljiva zlasti ravna obloga sten. Stenske plošče so poceni možnost in so na voljo v številnih barvah, vzorcih in s fotografijami. Izberite pa velike formate ploščic, saj pri njih skoraj v celoti odpade fugiranje. Še ena od možnosti pa so apneni ometi (Stucco Veneziano ali Marmorino), s katerimi lahko ustvarite pridih razkošja. Mogoče jih je polirati do visokega sijaja, da so videti kot naravni kamen. Izboljšujejo klimo v prostoru in ponujajo naravno zaščito pred plesnijo, vendar jih ne smete čistiti s kislimi čistili za kopalnice.

Klasična bela – varna izbira

Po divjih 70. in 80. letih je bela spet priljubljena barva za kopalnico, saj je povezana s čistostjo in kakovostjo. Kopalniška serija z belimi stranišči, umivalniki, belim pohištvom in površinami za prhanje je brezčasna in se lahko dobro kombinira s katerokoli barvo.

Pastelni odtenki so vabljivi in dajejo občutek prostornosti       

Barve, kot so bež, svetlo siva ali pudrasta, se pogosto pojavljajo na stenah kopalnic. Nevtralne barve sten imajo sodoben videz in navdušujejo s svojo brezčasno lepoto. Poleg tega dajejo belemu kopalniškemu pohištvu, umivalnikom in straniščem še posebej eleganten videz.

  • Peščeni odtenki na splošno dajejo topel občutek, uskladijo telo in dušo ter ustvarijo viden občutek miru in spokojnosti.
  • Na voljo je veliko različnih sivih odtenkov. S kančkom rjave barve ustvarite toplo sivo barvo. Nasprotno pa je siva barva hladna, če ji dodamo malo modre barve.
  • Pastelne barve, kot so svetlo modra, rožnata ali metina, zagotavljajo občutek lahkotnosti in dobrega počutja v prostoru. V kombinaciji z belo naredijo prijazen vtis, hkrati pa majhne kopalnice vizualno povečajo.

Naš namig: Ne glede na to, za katero barvo se odločite, vedno jo preizkusite v kopalnici pred barvanjem stene. To lahko preprosto storite tako, da neposredno na steno nanesete več vzorcev barv drugega ob drugem ali pa na les ali karton naslikate poskusni vzorec. Oglejte si rezultate ob različnih urah dneva, saj lahko svetloba in okolica (na primer barva ploščic, pohištva za kopalnico ali stropa) pomembno vplivata na videz barve.

Več → www.geberit.si

Sponzorirana vsebina