Letošnji festival BIG Design Ljubljana, ki združuje oblikovalce v najbolj kreativni regiji na svetu, je med 10. in 12. oktobrom močno zaznamoval dogajanje v prestolnici Slovenije. Tridnevno dogajanje je privabilo številne obiskovalce z vsega sveta, med njimi tudi pomembna imena produktnega oblikovanja. Festival pa je vrhunec doživel z razglasitvijo nagrad za slovensko oblikovanje in mednarodnih BIG SEE nagrad za produktno oblikovanje Grand Prix.

Med nagrajenimi tudi E-SUP in pametna boja

Poznavanje oblikovalskih trendov ljudem omogoča ustvarjanje okolja, ki odraža sodobno estetiko in izboljšuje uporabnost. Dobro oblikovanje spodbuja ustvarjalnost, navdihuje ljudi, da eksperimentirajo z novimi idejami in personalizirajo svoje prostore na načine, ki se ujemajo z njihovimi spreminjajočimi se potrebami in željami. Ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, oblikovanje vpliva na naše odločitve in splošno kakovost življenja.

Zato je nagrajevanje odličnega oblikovanja zelo pomembno. Mednarodna strokovna komisija v zasedbi Ilkka Suppanen (Finska), Lutz Kucher (Nemčija), Jens Martin Skibsted (Danska), Christian Jurke (Nemčija), Emma Olbers (Švedska), Roland Sailer (Švica), Rafal Pilat (Poljska), Denis Orlenok, Deividas Juozulynas (Litva) in Saskia Hübner (Nemčija) je razglasila nagrajence mednarodne BIG SEE Grand Prix nagrade za produktno oblikovanje.

  • V kategoriji Osebno je nagrado prejel studio GWID Georg Wanker Industrial Design iz Avstrije za projekt Flasher, oblikovanje pametnega smernika za voznike e-skirojev.
  • Tudi nagrada v priljubljeni kategoriji Prosti čas je šla v Avstrijo, in sicer oblikovalcu Lukasu Jungmannu iz studia Aberjung, ki je žirante prepričal s projektom Manta, kajakom prihodnosti.
  • V kategoriji Delo, je nagrado za produktno oblikovanje prejela madžarska oblikovalka Liza Feil za pametno boo, za nadzor kakovosti vode (Nimue Water Quality Monitoring Smart Buoy).
  • Avstrijski studio DOIT. Solutions je prepričal z izdelkom Phantor v kategoriji Urbano in javno dobro.
  • V Italijo odhaja nagrada v kategoriji Dom, in sicer oblikovalcu Lorenzu Damianiju za oblikovanje svetil Ingiro. V kategoriji Mobilnost pa je izstopal projekt Devonic Former (edinstveno zložljivo otroško kolo) slovaškega oblikovalca Michala Štalmacha.

Nagrade za slovensko oblikovanje

Na slovesni podelitvi nagrad za slovensko oblikovanje je komisija nagrado za oblikovanje leta 2024 podelila studiu SITO za projekt E-SUP, Gorjup Designu za oblikovanje kolesarske opreme Berk Lupina Monocoque, oblikovalcem podjetja Elan za tretjo generacijo smuči Ripstick, studiu SITO in oblikovalskemu oddelku Adria Mobil za izdelek Mode, Urošu Bajtu, Matevžu Popiču in Urši Kovačič za oblikovanje indukcijskega kuhališča z vgrajeno napo Hisense serije Hi8, Bojanu Klančarju za prestižno oblikovno linijo preklopnih »pin« in klasičnih modularnih stikal Modul Edge, J&J Design za oblikovanje katamarana YOT 36 ter Matevžu Popiču, Paolu Periniju, Tomislavu Krašovcu, Denisu Tomazinu in Urši Kovačič za oblikovanje vgradne pečice Hisense Hi6 HiLine.

Nagrado za interier leta 2024 v kategoriji zasebnih interierjev sta prejeli Danaja Jovandič iz Jagoda studia za projekt Majhen Trnovski pristan in arhitektka Mateja Panter za Hišo z verando. V kategoriji javnih interierjev so bili za Studio Kabinet 01 nagrajeni Bevk Perović arhitekti, a2o2 arhitekti za projekt Pisarna Ferantov vrt in plusminus30 za projekt AFTR Bistro.

Hiša z verando, avtorica Mateja Panter.

Komisija je med oblikovalci prijavljenih projektov z nagrado perspektivni nagradila Mateja Fijačka, Rebeko Pajek, Aleksandro Lazić za modno oblikovanje, Lejo Rebolj, Črta Štrublja, Luko Bernika, Jerneja Fekonjo, Anjo Kozjan, Anžeta Marina, Ronjo Osovnikar Šraj, Salomé Alexandro Ramalho Mateusa, Kristjana Mihaela Reismana, Tjašo Rojnik, Paulo Martinez, Irene Gutierrez, Brino A. Lukić in Anamarijo Čuden za industrijsko oblikovanje, Laro Raztresen, Tjašo Černivec in Manco Turšič za mednarodno skupino oblikovalcev, Gala Grobovška, Izo Oblak, Rudolfa Zvera, Doro Čičin Šain, Anžeta Ceglarja, Eda Rapaića, Ano Mario Milić, Bruna Žgajnerja Šarma, Nikolo Topleka, Nikolaja Srdića Kranjca in Marijo Stančić v kategoriji Perspektivni – interier ter Gajo Golob, Matica Hledeta, Majo Julijano Šket, Niko Marn in Vito Brovč v kategoriji Perspektivni ‒ arhitektura.

BIG Design Ljubljana privabil velika imena oblikovanja

Med zanimivimi imeni, ki so obiskali festival BIG Design Ljubljana, je treba omeniti Antonia Arica, direktorja oblikovanja La Mattutina, Mulino Bianco iz Italije in Charlija Pommierja iz Pommier Furniture, ki je zanimivo predstavil svoj pogled na oblikovanje: »Verjamemo, da način življenja pogosto oblikuje dizajn s poudarjanjem praktičnih potreb, vendar dizajn hkrati izziva te meje in ponuja nove možnosti, ki preoblikujejo naš način življenja in razmišljanja. Dober dizajn naredi izdelke lažje za uporabo, prostore bolj prehodne in izkušnje prijetnejše.«

Charlie Pommier, Pommier Furniture

Utrip največjega festivala oblikovanja v Sloveniji sta popestrila galerija na prostem v središču Ljubljane in druženje z oblikovalci na oblikovalski okuševalnici Eat & Drink Design.