Arhitekti Makhno Studio so v srcu Kijeva oblikovali dvonadstropno družinsko hišo s prefinjenim ambientom.

Hiša Poroda je novonastali objekt v srcu Kijeva, oblikovan z mislijo na mlado družino. Ambiciozni lastniki so oblikovanje popolnega družinskega doma zaupali Makhno Studiu, z močno željo, da prosto resonira njihove potrebe in osebnostne značilnosti. Gostoljubje, ambicije in prefinjenost so le peščica teh.

V objekt vstopamo z dvorišča, pri tem pa nas pozdravi svetel hodnik s keramičnim podom, ogromnim ogledalom in po meri izdelanim kamnitim pultom na kovinskih nosilcih. Hodnik je povezovalna žila pritličja, ki odpira vrata v velik in s svetlobo napolnjen dnevni prostor, razdeljen na kuhinjski, jedilni in dnevni del. V jedilnem kraljuje velika jedilna miza iz belega kamna z dizajnerskimi stoli, nad njo pa razkošna svetilka Khmara. Dnevno sobo od kuhinje ločuje pregrada, obložena s keramiko, kamor so arhitekti umestili bio kamin in televizor.

Tudi v dnevnem prostoru se nadaljuje motivika kuhinje in jedilnice, s kamnitimi površinami in pohištvom v odtenkih beline. S tem so želeli arhitekti spomniti na ambient klasične zlate dobe, a s pridihom sodobnosti in vključevanjem dizajnerskih kosov. V pritličju je še kino soba, tod pa se vzdušje dnevnega prostora spremeni v bolj temačno ‒ z velikim kinom in sedežno garnituro, kamor se lahko družina ugnezdi ob filmskih večerih.

Stopnice krasijo bakreni profili in furnirane plošče na stenah. Po njih se vzpnemo v prvo etažo, kjer je tudi delovna soba s steno, oblečeno v kamnito dekoracijo. Ta armirani umetniški omet ustvarja podobo vzpona v goro, ki spodbuja premagovanje ovir in doseganje ciljev. Poleg pisarne so v etaži še otroška soba, soba za goste, velika kopalnica, garderoba in spalnica za starše. Iz slednje je urejen dostop na teraso, velike mehke zavese pa zagotavljajo zadostno mero intimnosti in ščitijo pred radovednimi pogledi.

Tudi sicer se spalnica ponaša z razkošno površino in dodatki. Del površine zaseda predel za sedenje s sedežno garnituro iz bukleja, prava paša za oči pa je keramična svetilka Lakuna, ki je avtorsko delo arhitekturnega studia. Kopalnica je ločena od glavne spalnice s pametnim steklom, krasijo pa jo keramične ploščice Makhno in plošče iz porcelana. Vse vodovodne napeljave in dodatki so bakreni, kar dodaja klasičen kontekst – od starega Rima do sodobnega sloga »Old Money«.

Prostor za ličenje je na koncu spalnice in je okrašen z mizno ploščo iz furnirja v kombinaciji z mehkim, ohlapnim zaobljenim pohištvom in »rimskim« ogledalom. Garderobna omara, povezana s spalnico, je v celoti izdelana iz lesa.

  • Studio: Makhno Studio
  • Lokacija: Kijev, Ukrajina
  • Uporabna površina: 311 m²
  • Leto projekta: 2023

Fotografije: Makhno Studio