V središču Prage je arhitektka Lenka Mikova oblikovala razkošno stanovanje, ki se s svojim značajem zgleduje po zgodovinski dediščini same stavbe, v kateri se nahaja. Interjer stanovanja je namreč zmes art-decoja in zgodnjega funkcionalizma v sožitju s sodobnim minimalizmom.

Stanovanje, ki se razteza na kar 250 m2, se razprostira po celotnem nadstropju prenovljene stanovanjske stavbe iz poznih 20. let minulega stoletja. Nahaja se v stavbi, oblikovani pod vtisom art-decoja in zgodnjega funkcionalizma v starem mestnem središču Prage, prav omenjena sloga pa sta v kombinaciji z minimalizmom navdahnila tudi arhitektko Lenko Mikovo. Ta je interjer osnovala na brezčasnih materialih in prefinjenih detajlih, pri čemer se je naslonila na po meri izdelano pohištvo in posamezne dekorativne kose.

Namen oblikovanja interjerja prostornega in zračnega stanovanja je bilo zagotoviti minimalističen bivalni prostor, ki sicer stremi k enostavnosti, hkrati pa ponuja raznolikost vzdušja in izkušenj. Popolno platno za to je že sam arhitekturni prostor, napolnjen z dnevno svetlobo, za element presenečenja pa poskrbijo posamezni detajli v barvnih in teksturnih poudarkih. Recimo temna omara iz furnirja ali medeninast bar za pijačo.  

Tloris stanovanja je glede na namembnost razdeljen na tri dele. Glavni bivalni prostor, neposredno povezan z vhodnim hodnikom, je zamišljen kot svetel odprt prostor z velikimi okni vzdolž ulične fasade. Na eni strani ga definira pohištvena stena s kaminom, knjižno polico in skritim televizorjem, ki se nadaljuje v pisarno, na drugi pa kuhinjski del, ločen s stekleno pregrado z drsnimi vrati. Za element presenečenja tu poskrbi črn kuhinjski pult s kamnito oblogo, medtem ko se kuhinjski otok zgleduje po veliki leseni jedilni mizi.

Bolj intimen del stanovanja je na zadnji fasadi, medtem ko tretji del stanovanja služi kot prehod med družabnim (dnevni prostor) in intimnim delom (spalnice). Do spalnic vodi temno siv hodnik, medtem ko je kopalnica za goste obarvana v odtenek modre. Barvna shema hodnika vdira tudi v spalnico, prek vgradne omare in vrat. Tu se sicer spremeni v svetlejši odtenek sivine, ki obdaja večji del spalnice in sosednjo garderobno omaro.

Projekt se poigrava z različnimi materiali in barvami, ki ustvarjajo specifične medsebojne odnose in krepijo raznolikost izkušenj. Tla iz masivnega barvanega hrasta se kot enotna mehka struktura vijejo skozi vse bivalne prostore. Chevron slog pa se z lesenih tal prenese tudi v po meri rezane kamnite ploščice v kuhinji. Arhitektki je namreč v interjer uspelo vplesti kar šest različnih vrst kamnov ‒ štiri vrste marmorja, črni granit in rdeči travertin.  

  • Studio: Lenka Míková architekti
  • Avtorica: Lenka Míková
  • Soavtor: Martin Surovec
  • Lokacija: Praga, Češka
  • Projektno leto: 2020
  • Zaključek projekta: 2021
  • Uporabna površina: 254 m²

Fotografije: BoysPlayNice