Portugalski studio Alarquitectos je iz starih pisarniških prostorov ustvaril ambient, ki kar kipi od življenjske energije. Z uporabo borovega lesa se projekt navezuje na naravo, z rožnato in modro barvo pa sega po oblakih.

V prostorih, ki so bili nekoč namenjeni pisarnam, je ob prenovi nastalo svežine in življenja polno stanovanje. Stare pisarne iz minulega stoletja na prvi pogled niso delovale kot primeren prostor za bivanje, a ob intervenciji portugalskega studia Alarquitectos so postale prav to. Tudi po zaslugi skrbno izbranih odtenkov barv, vzorcev in borovega lesa.

Arhitekti studia Alarquitectos so namreč v temačnih in slabo prezračevanih pisarnah prepoznali velik potencial za bivanje. Za začetek so se znebili vseh predelnih sten, s čimer so prostor odprli, da tudi vizualno zadiha. Skupaj z obstoječim zunanjim prostorom, ki je bil prav tako deležen prenove, so ustvarili igrivo stanovanje. Prav omenjeni zunanji prostor so uporabili kot ‘svetlobni vodnjak’, ki dovaja svetlobo v kar 167 m2 veliko stanovanje.

Projekt, imenovan São Sebastião 123, so zasnovali z vrsto fluidnih bivalnih prostorov na sprednji strani in več zasebnih prostorov, vključno s spalnicami, na zadnji strani. Ozki hodniki, ki jih popestrijo stene, odete v živahne odtenke, vodijo v zračen dnevni prostor, ki ga osvetljuje prav omenjeno svetlo dvorišče.

V bivalni del so po dolžini celotnega prostora umestili velik lesen regal in ga navezali na borov parket ter pohištvo v odtenkih sivine. Drsna vrata vodijo iz bivalnega prostora v kuhinjski prostor, ki ga na obeh straneh zapirajo modri kuhinjski pohištveni elementi s kovinskim pultom, medtem ko se na tleh bohoti teraco tlak.

Barvno paleto navdihuje odtenek modre, ki je v kontrastu s toplimi toni borovega lesa. Kot protiutež temu sledi rožnata, ki se lepo sklada z bronastimi detajli, ki se odrazijo na svetilih, ogledalih in vratnih kljukah. Jedilnica se zaključuje s celostensko zasteklitvijo, ki se spogleduje z dvoriščem. To je za razliko od interjerja v nevtralnih odtenkih, obloženo z belo keramiko in opremljeno s črtnim kovinskim pohištvom.

Zastekljena odprtina na dvorišče privablja svetlobo v spalnico, medtem ko manjša okrogla odprtina osvetli sosednji hodnik. Zunanji prostor pa ni le vir naravne svetlobe in svežega zraka, temveč omogoča tudi širitev bivanja na prostor. Z načrtno izbranimi materiali, ki ustvarjajo občutek prefinjenosti in miru, vabi prebivalce, da preživijo nekaj časa tudi na prostem.

São Sebastião 123 je opremljen z dvema majhnima delovnima prostoroma, ki sta umeščena poleg bivalnega prostora in skupne kopalnice, obložene s keramičnimi ploščicami in teraco tlemi, ki se ujemajo z zunanjim dvoriščem.

Fotografije: Do mal o menos.