S prihodom hladnejših mesecev je pomembno, da ustrezno pripravite svoj dom, saj so pozimi objekti izpostavljeni drugačnim vremenskim vplivom. Začne se ogrevalna sezona, vrt pa se pripravlja na zimski počitek. Preden vas preseneti mraz ali prvi sneg, je dobro, da hišo pravočasno pripravite na zimo. Spodaj je seznam opravil in nekaj osnovnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo.

Pregled in čiščenje strehe ter žlebov

Streha je eden najbolj izpostavljenih delov hiše, saj je nenehno na udaru vremenskih vplivov, kot so dež, sneg, sonce in veter. Da bi zagotovili njeno dolgo življenjsko dobo in funkcionalnost, jo je priporočljivo pregledati vsaj dvakrat letno, še posebej po močnih neurjih, toči ali obilnem snegu.

Ker je streha pozimi bolj obremenjena, jo preglejte čim prej. Preverite pritrjenost vijakov in obrob ter bodite pozorni na morebitne poškodbe. Očistite tudi žlebove in odtočne cevi, saj jih lahko zamaši listje. Zamašeni žlebovi lahko povzročijo zastajanje vode, ki lahko ob zmrzovanju povzroči razpoke in poškodbe. Redno odstranjevanje nesnage je še posebej pomembno pri ravnih strehah. Nasvet: Če se ne počutite varno pri pregledu ali delu na strehi, najemite strokovnjaka, saj so ta opravila lahko nevarna.

Pregled in nastavitev ogrevalnega sistema

Pred začetkom ogrevalne sezone je ključno preveriti stanje ogrevalnega sistema. Če uporabljate toplotno črpalko, poskrbite za njeno redno vzdrževanje, še posebno pozornost pa posvetite zunanji enoti, ki je izpostavljena vremenskim vplivom. Listje, veje in drugi delci se lahko naberejo okoli naprave in zmanjšajo njeno učinkovitost.

Če imate kamin, zakon o dimnikarskih storitvah zahteva, da enkrat letno opravite pregled in vzdrževalna dela na dimnikih, kar lahko izvede le pooblaščeno dimnikarsko podjetje. Nasvet: Priporočljivo je nastaviti temperaturo ogrevalnega sistema na primerno raven. V bivalnih prostorih naj bo temperatura okoli 20 °C, med daljšo odsotnostjo pa jo lahko znižate na približno 18 °C, kar zmanjša porabo energije. Vsako povišanje temperature za 1 °C poveča porabo energije za 6–7 %.

Menjava filtrov in nastavitev prezračevalne naprave

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo omogočajo stalno dovajanje svežega zraka brez večjih toplotnih izgub. Pred zimo (ali kadar opazite, da naprava postaja glasnejša ali je kakovost zraka slabša) zamenjajte filtre in preverite delovanje naprave. Nasvet: Redna menjava filtrov zagotavlja boljšo kakovost zraka in preprečuje težave, kot so plesni ali razpoke na stenah zaradi previsoke ali prenizke vlažnosti. Optimalna relativna vlažnost zraka v prostorih je med 40 % in 65 %.

Pregled tesnjenja oken in vrat

Pred zimo preverite stanje oken in vrat, zlasti tesnil in okovja. Slabo tesnjenje lahko povzroči uhajanje toplote, vpliva na delovanje hišnih naprav ter poveča stroške ogrevanja. Nasvet: S specializiranimi izdelki za nego in vzdrževanje tesnil lahko upočasnite staranje materialov in izboljšate tesnjenje. Če opazite poškodbe, razmislite o zamenjavi.

Učinkovito upravljanje senčil

Pozimi lahko sonce pomaga pri ogrevanju prostorov. Čez dan odgrnite žaluzije ali rolete in pustite, da sonce ogreje prostor. Ko se stemni, spustite senčila, saj bodo dodatno zmanjšala toplotne izgube skozi steklene površine. Nasvet: Na sončen zimski dan lahko skozi velika okna pride dovolj toplote, da ne boste potrebovali dodatnega ogrevanja.

Zapiranje zunanjih vodovodnih cevi

Pri sodobnem načinu bivanja veliko časa prebijemo tudi na vrtu, temu pa so se prilagodile tudi vodovodne napeljave. Voda, ki ostane v zunanjih neizoliranih napeljavah, lahko pozimi zamrzne in povzroči razpoke v ceveh. Preden temperature padejo pod ničlo, zaprite ventile zunanjih cevi in izpraznite napeljave, da preprečite poškodbe. Nasvet: Ne pozabite tudi na napeljave namakalnega sistema!

Priprave na odstranjevanje snega

Pred prvo snežno pošiljko preverite stanje opreme za odstranjevanje snega, kot so lopate, sol in freza. Če imate frezo ali plug, preverite njuno delovanje ter zagotovite zadostno količino goriva. Nasvet: Preverite, ali vaša občina ponuja storitve odstranjevanja snega, in se dogovorite s sosedi za morebitno skupno uporabo opreme za odstranjevanje snega, kar lahko zmanjša individualne stroške.

Skrb za rastline na prostem

Poskrbite tudi za vrt. Občutljive rastline zaščitite ali prestavite v notranje prostore. Lončnice v občutljivih posodah, kot so tiste iz terakote ali keramike, shranite na varno, saj lahko zaradi nizkih temperatur posode počijo. Nasvet: Preverite drevesa in odstranite suhe ali šibke veje, ki bi lahko ob sneženju poškodovale hišo ali druge objekte. Z obrezovanjem počakajte do pozne zime, ko so rastline že nekaj časa v mirovanju, saj takrat bolje prenašajo reze.

Z nekaj preprostimi ukrepi lahko poskrbite, da bo vaša hiša pripravljena na zimo, hkrati pa boste preprečili nepotrebne stroške popravil in povečali udobje vašega doma. Pravočasna priprava pomeni manj stresa in večji prihranek energije skozi celo sezono.

Več: Lumar

Sponzorirana vsebina