Ste se kdaj vprašali, kako preurediti majhno stanovanje, kjer je vsak kvadratni meter izjemno dragocen? Pri tem izzivu je potrebno temeljito načrtovanje in iskanje rešitev tudi v tretji dimenziji prostora.

V štajerski prestolnici, ob desnem bregu Drave, se v nizu markantnih stavb z debelimi zidovi dviga značilna staromeščanska večstanovanjska zgradba, ki je bila zgrajena konec 19. stoletja. V dvonadstropni stavbi je tudi 31 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki ga je lastnik Dejan Ritlop temeljito prenovil in v njem zasnoval očarljiv dom.

»Ko sem pred leti iskal dom zase in svojega sina, me je takoj prevzelo pročelje te stavbe. Očarali so me tudi starinsko stopnišče in ganki. Stanovanje, ki sem si ga šel ogledat, pa me sprva ni navdušilo. Bilo je prazno in zasnovano kot apartma za študente, majhna kuhinja je bila predvidena na hodniku, miniaturna jedilnica v predelu, kjer je zdaj vgradna omara, velik prostor pa je bil namenjen dnevno-spalnemu delu,« se spominja lastnik, ki se je z ogleda odpravil naravnost domov, prepričan, da to stanovanje ni pravo zanj.

Navdih našel pri Ambientih

Med iskanjem arhitekturnih rešitev na spletu je naletel na navdihujoč primer na Facebook strani Ambientov. Zagledal je očarljivo majhno stanovanje s posteljo pod stropom, kar mu je dalo zagon, da bi lahko mariborsko stanovanje, ki ga je še pred nekaj urami videl v živo, preuredil v svoj bodoči dom.

Tako je še isti dan znova poklical takratnega lastnika, se dogovoril za ponoven ogled stanovanja, izmeril prostore in njihovo višino ter poln elana pripravil osnutek načrta. »Višina stropa je 3,20 metra, tako sem vedel, da bom lahko zgoraj naredil podest za posteljo, spodaj pa kuhinjo,« razlaga Dejan. Naslednje jutro je sporočil, da se je odločil za nakup, hkrati pa se je zavedal, da bo stanovanje potrebovalo še precej sprememb, preden bo primerno za vselitev.

Spremembe, ki so se obrestovale

»V računalniškem programu sem več večerov zapored risal, kakšno bo stanovanje. Prejšnjo razporeditev sem povsem zarotiral. Prestaviti je bilo treba inštalacije za kuhinjo ter vodovodno napeljavo in odtok. Pri prenovi mu je ogromno pomagal oče, nekaj pa tudi prijatelj in sosedje,« našteva Dejan. Za celotno prenovo, ki jo je izvedel pred sedmimi leti, je porabil 5000 evrov, stanovanje pa je odtlej postalo prijetno bivališče, ki se ponaša s toplino in preprostostjo.

Izziv pod stropom

Največji izziv je predstavljala postelja pod stropom. »Nisem želel tramov, vpetih v tla, saj bi tako izgubil dragocen prostor na tleh in omejil dotok svetlobe. Zato postelja visi izpod stropa, pritrjena z dolgimi vijaki iz podstrešja, kjer je vse trdno privito skozi zgornjo ploščo. Celotna konstrukcija temelji na nosilnih tramovih, ki zagotavljajo stabilnost in eleganco. Spodaj pod posteljo je prostor popolnoma odprt in pohoden, tam sem umestil kuhinjo,« razlaga lastnik in nadaljuje: »Moj sin je spalnico, do katere vodijo lesene stopnice, poimenoval nebesa. Malo zaradi čiste beline, malo pa zaradi občutka vzpona v prostor, ki predstavlja pravo malo zatočišče, napolnjeno z zračnostjo in svetlobo.«

Stanovanje, ki izžareva posebno energijo

A ne le spalnica v nebesih, temveč celotno stanovanje izžareva nadvse prijetno vzdušje. Preden vstopimo v dom, nas na zaprtem balkonu pozdravijo sijoče lončnice, ki ustvarjajo zeleno oazo miru, opremljeno z mizico za jutranjo kavo.

V notranjosti majhnega domovanja nas najprej sprejme podolgovat hodnik, kjer se nahajajo obešalnik za oblačila, klopca, predalnik in ogledalo. Desno se odpira prikupna kopalnica, ki jo je lastnik obogatil z nekaj vintage kosi, kar prostoru dodaja edinstven karakter.

Iz hodnika se preide v voluminozen ambient, ki združuje štiri vsebinsko različne prostore: minimalistično jedilnico, dnevno-bivalni kotiček, praktično kuhinjo in spalnico v višavah, obdano z lesom.

Kam z oblačili in kako izbrati barve

Eden največjih izzivov v tako majhnem stanovanju je shranjevanje oblačil in drugih stvari. Lastnik je izkoristil vsak kotiček za dodatni prostor za shranjevanje, kot so garderobna omara v hodniku, prostor pod kavčem in polica nad vhodnimi vrati. Ključno je tudi, da se izogiba temu, da bi v stanovanje vnašal preveč stvari ‒ raje ohranja red in minimalizem.

Pri izbiri barv se je Dejan Ritlop odločil predvsem za belo, ki prostor optično poveča in pomirja. »Bela barva se odlično ujema z zelenjem, slikami in tlemi, kar ustvarja harmoničen in svež videz. Sobne rastline poživljajo interjer, čistijo zrak in prinašajo del narave v stanovanje,« poudarja lastnik.

Slika, ki spominja na Japonsko

Edinstven pridih bivalnega dela pričara čudovita slika cvetočih češenj, ki ga spominja na obisk Japonske. »Dvakrat sem obiskal Japonsko z ekipo Slovenskega narodnega gledališča Maribor in bil navdušen nad državo, naravo, ljudmi, hrano, čistočo. Spomini na Japonsko me pogosto spremljajo tudi, ko sem v domačem mestu. Slika cvetočih češenj, ki sem jo videl pri prijateljici v Mariboru, me je tako prevzela, da sem jo želel imeti v svojem stanovanju in sem jo kupil,« pojasnjuje. Zdaj ta slika krasi njegov dom in ga spominja na izkušnje iz dežele vzhajajočega sonca.

Dobri sosedski odnosi

O tem, kaj je lastniku v zvezi s stanovanjem najbolj všeč, ta odgovori: »Ponosno lahko rečem, da sva z očetom v stanovanju ustvarila vse, kar je bilo mogoče, in iz vsakega kotička izvabila največ, kar se da. Majhna kvadratura me spodbuja, da se izogibam nepotrebnim stvarem in navlaki, kar je tudi dober vidik bivanja. Najdragocenejši pa so nedvomno dobri odnosi s sosedi. Rad pridem domov, ker vem, da me tam čakajo prijetni ljudje, s katerimi se podružimo na gankih in stopniščih, pri čemer se vsi počutimo kot del velike družine.«

Fotografije: Jasna Marin