Za vse, ki se odločate za gradnjo domačega bazena, smo pripravili nekaj smernic, s katerimi bo vaš bazen postal prijetno stičišče za vso družino.

Sprva je treba bazen pravilno umestiti. Poskrbimo, da v bližini ne bo preveč dreves, ki bi z odpadlimi listi in cvetnim prahom preveč onesnaževala vodo. Naj bo postavljen na sončni del parcele, ponoči pa zaradi varnosti (in dobrega ambienta) dobro umetno osvetljen. Že na začetku je smiselno načrtovati tudi njegovo zimsko pokrivanje

Teren: za bazen je najprimernejši raven teren, medtem ko so na pobočjih vse bolj priljubljeni t. i. prelivni bazeni. Takšen bazen umestite tik ob škarpo, na točko z najlepšim razgledom, in uživajte, ko se njegov rob zlije s pokrajino. Prav tako boste s takšnim bazenom na vašo zunanjo ureditev vnesli red, saj boste različne nivoje terena razdelili tako vizualno kot funkcionalno z minimalnim posegom v teren.

Barva: bela in modra barva končne obloge sta klasiki ‒ s prvo bo voda odsevala predvsem barvo neba; pri drugem pa bo bazen značilno moder. Med najbolj priljubljenimi barvami letos je gotovo turkizna, ki k nam prihaja iz rajskih indonezijskih otokov.

Oblika: v prihodnje bodo najbolj priljubljeni pravokotni, podolgovati bazeni, idealni za rekreacijo. V tak bazen lahko brez težav skočimo na glavo, se ohladimo in hkrati poskrbimo za svojo formo. Priljubljena dimenzija je na primer 3 x 10 m.

Prostor za sprostitev: pomembna pri oblikovanju je tudi plitvina, manjša platforma (dovolj velika, da lahko nanjo postavimo stol ali ležalnik) približno 30 cm pod nivojem vode. Na njej se bodo lahko brez skrbi igrali otroci; pa tudi starejši bodo uživali ob namakanju gležnjev v bazen ‒ ne da bi si sploh morali nadeti kopalke!

Kaj pa globina? Bazen naj ne bo preglobok, saj bo večji volumen zahtevnejši tako za vzdrževanje kot za ogrevanje. Globina naj bo med 1,5 in 1,7 m.

Brez klora: če vas ne prepriča naravni bazen, ki vodo filtrira in čisti kar s pomočjo rastlin, lahko vodo čistite s solinatorjem, ki iz soli v vodi proizvaja dezinfekcijsko sredstvo za nego vode v bazenu. Nič več nevarnega rokovanja s klorom, rdečih oči in neprijetnega vonja po kopanju.

Fotografije: Pixabay