Na desnem bregu reke Save, skoraj v samem središču Beograda, ta trenutek raste ena najbolj futurističnih poslovno-stanovanjskih sosesk na Balkanu - Belgrade Waterfront (Beograd ob vodi). Sestavljalo jo bo več deset objektov, ki bodo grajeni iz naravnih, trajnostnih materialov, med drugim pri gradnji uporabljajo tudi inovativni naravni omet, sestavljen iz drobljenca in plute.

Belgrade Waterfront je prva srbska urbana soseska, ki jo je razvilo podjetje Eagle Hills. Umeščena je na prej zanemarjeno in degradirano območje ob reki Savi, ko bo končana, pa bo ponujala 10 tisoč novih stanovanj. Del soseske bo tudi več kot 50 restavracij, 2 šoli, 11 vrtcev, zdravstveni dom, hoteli, največji nakupovalni center v regiji s 300 in več trgovinami ter najvišja stavba v državi (Kule Beograd, 168 m). Širši skupnosti pa bo soseska prinesla še nove javne prostore z otroškimi in rekreacijskimi objekti ter mestno sprehajališče Savsko promenado.

Naravni ometi

Soseska Waterfront za Beograd ne bo le nov mejnik po svoji velikosti in obliki, temveč tudi po tem, da bo grajena trajnostno, s prevlado naravnih materialov, od katerih naj omenimo notranji toplotni omet Diathonite Thermactive.037 proizvajalca Diasen. Gre za okolju prijazen izolacijski omet, katerega glavne sestavine so granulirana reciklirana pluta, ekspandirani amorfni silicijev dioksid, perlit in plovec. V njem je prisotno tudi naravno hidravlično apno, zato je izdelek antibakterijski in preprečuje nastanek plesni in glivic.

»Diathonite Thermactive.037 je zelo porozen, lahek, zračen, toplotnoizolacijski omet; ima odlično reakcijo na ogenj (je negorljiv), vlaga ga ne poškoduje in na koncu življenjskega cikla ga je mogoče reciklirati. Omet ponuja vsestransko, monolitno in visoko odporno rešitev za zaščito stavb pred mrazom in vročino, prispeva k udobju notranjih prostorov in ohranja svoje lastnosti skozi celotno življenjsko dobo,« povedo pri podjetju Koop, ki je zastopnik za znamko Diasen, in dodajo, da se tak omet lahko nanaša strojno ali z gladilko.  

Podobne 100-odstotno naravne sestave, kot je omet Diathonit Thermactive.037, sta od istega proizvajalca tudi okolju prijazna ometa Diathonite Acoustix+ ter Diathonite Deumix+, pri čemer je prvi namenjen učinkoviti zvočni absorpciji in toplotni zaščiti, drugi pa izsuševanju zidov in zmanjšanju toplotnih izgub.

  • Omet Diathonite Acoustix+ se uporablja na stenah in stropih, poseben pa je zato, ker se zvok od njega ne odbija in ne prihaja do odmeva. Odlikuje ga tudi visoka zračnost in sposobnost razvlaževanja, negorljivost in nizka toplotna prevodnost. Zaradi prisotnosti naravnega hidravličnega apna je omet bakteriostatičen in antistatičen. Lahko se nanaša celo na stare omete, na primer v kinematografih, knjižnicah, konferenčnih dvoranah, športnih objektih in na splošno v vseh okoljih, kjer se zahteva zmanjšana hrupnost.
  • Omet Diathonite Deumix+ pa je zelo učinkovit za stene, ki so prepojene z vlago zaradi neustrezne hidro izolacije. Njegova mikroporozna struktura omogoča nemoteno izhlapevanje vlage in preprečuje propadanje konstrukcije. Izboljšuje kakovost zraka v bivalnih prostorih, odpravlja zatohlost in razrast bakterij, ki so pogosto vzrok za pojav alergij in drugih bolezni dihal. Je nepogrešljiv za kakovostno restavriranje starih zgradb oziroma objektov kulturne dediščine.
V številnih državah je Diathonite Acoustix+ na seznamu dovoljenih materialov za uporabo na zgodovinsko zaščitenih objektih oziroma objektih, ki so opredeljeni kot kulturna dediščina. Primeren je za notranjo in zunanjo uporabo.
Diathonite Deumix je edini izsuševalni omet, ki obenem ponuja tudi termo-izolacijsko zaščito. Zadostuje že 2 cm debel nanos.

40 hektarjev zelenih površin

V soseski Belgrade Waterfront bodo stanovanja zelo različnih velikosti, od manjših in cenovno dostopnejših (približno 50 m2) do luksuznih z več kot 200 m2 površine. Kakovost življenja pa bo poleg naravnih ometov Diasen odlična tudi zaradi zelenih površin, ki jih bo več kot 40 hektarjev, od tega bo kar 2,5 hektarja površin namenjenih različnim športnim objektom.

Več informacij o naravnih ometih, ki jih uporabljajo pri gradnji soseske Belgrade Waterfront, dobite na spletni strani Diasen in Ekogradnja, prav tako pa vam z nasveti o nanosu takšnih ometov pomagajo v podjetju Koop, kjer so specialisti za ekološko gradnjo. Med drugim svetujejo tudi uporabo ekološke fasadne barve Decork Mediterraneo, katere posebnost je v tem, da jo lahko uporabite kot zaključno barvo pri obnovi fasad, lahko pa se nanaša tudi direktno na beton, opeko, siporeks itd., torej ni potrebno, da je podlaga omet. Fasadna barva Decork Mediterraneo vsebuje pluto, glino, smole na vodni osnovi in ​​visokotehnološki biopolimer za boljšo vodoodbojnost ter je primerna za barvno obdelavo starih in novih fasad in poševnih streh. Preprečuje vpijanje meteorne vode v zid in podaljšuje življenjsko dobo ometa.

Fotografije: Diasen

Sponzorirana vsebina