Med raznovrstno ponudbo električnih, plinskih in indukcijskih štedilnikov le redko pomislimo na zidan štedilnik na drva, še manj na to, da bi ga imeli sami. Nekako nas spominja na čas naših babic in si ga težko predstavljamo v sodobni kuhinji. Pa vendar mu s tem delamo veliko krivico. Zidan štedilnik morda res prinese s seboj pridih podeželja, s tem pa v moderni dom tudi toplino, ki jo danes dostikrat pogrešamo. Pa še zelo uporaben je: kuha, peče in tudi ogreva!
Ob zidanem štedilniku si kaj zlahka predstavljamo staro ženico, ki že navsezgodaj zakuri, da bi si skuhala kavo, nikakor pa moderne ženske ali moškega, ki se jima mudi v službo. V resnici pa bi morali na take predsodke čim prej pozabiti, saj imeti zidan štedilnik še zdaleč ne pomeni, da se z njim vrnemo v čas črnih kuhinj.
Zidani štedilniki so danes tehnološko izboljšani, modernizirani, ekonomični, skoraj jih ni treba čistiti, saj so tako učinkoviti, da polena ali druga lesena kurjava v njih praktično pogori do konca, zato skoraj ni odpadnega materiala in pepela.
Najrazličnejše zidane štedilnike lahko kombiniramo tudi s plinskim štedilnikom ali steklokeramičnimi ploščami, predvsem pa z njimi kuhinji vdahnemo dušo ter ji damo poseben unikaten in estetski pečat.
Posebna atmosfera
Kuhanje in pečenje s sodobnim zidanim štedilnikom je enako preprosto kot s katerim koli drugim štedilnikom, le da je precej hitrejše, varčno in ekološko in tudi bolj zdravo. Ogenj v prostoru ustvarja negativno ionizacijo zraka, kar z drugimi besedami pomeni, da čisti ozračje, istočasno pa zvok prasketanja ognja ustvarja tudi posebno atmosfero in daje občutek topline.
Sicer pa zidani štedilnik dejansko tudi zares prispeva k ogrevanju prostorov, saj ognjišče akumulira toploto in jo oddaja nazaj v prostor. Štedilnik lahko uporabljamo celo za dogrevanje sanitarne vode in s tem prihranimo pri drugih oblikah ogrevanja.
Foto: Pinterest, Pertinger