Stara tovarna sladkorja Cukrarna v središču Ljubljane je bila vedno več kot le stavba s štirimi stenami. Še bolj kot z izdelavo sladkorja, po katerem je dobila ime, jo poznamo po tem, da je bila zatočišče znanih slovenskih pisateljev, pesnikov in drugih intelektualcev, zato je tudi po temeljiti prenovi, ki se je zaključila leta 2021, dobila vlogo muzeja in kulturnega centra. Pri prenovi je sodelovalo tudi podjetje Hörmann, ki je dobavilo industrijska vrata.

Mesto ni sestavljeno le iz stavb. Sestavljajo ga predvsem spomini njegovih prebivalcev, ki so neločljivo povezani s hišami, trgi in ulicami. Nekdanja tovarna sladkorja v središču Ljubljane je tako rekoč žarišče slovenskega narodnega duha in ponosa Ljubljančanov. Je razstavišče in prireditveni prostor, ki je s prenovo postal živ spomenik slovenski kulturi in izhodišče za nov razvoj.

Fasadni pogled na zadnjo stran stare Cukrarne označujejo številne majhne okenske odprtine.

Načrte za prenovo propadajoče stavbe je pripravil biro Scapelab, ki je na natečaju za revitalizacijo Cukrarne zmagal leta 2009. Njihova ideja je bila ustvariti kulturni center, v katerem bi obiskovalcem lahko ponujali čim bolj prilagodljiv program, kar je pomenilo, da je morala biti logistika zasnovana tudi za večje dogodke in elemente. Industrijska sekcijska vrata SPU F42 podjetja Hörmann, ki so opremljena z vertikalnim okovjem in se premikajo navpično navzgor po steni, omogočajo dostop za dostavo večjih predmetov – pa naj gre za velike umetniške skulpture ali tehnologijo za odrske predstave. Vrata zaradi svoje temne barve tvorijo močan vizualni kontrast s svetlo betonsko površino ter hkrati zagotavljajo dobro toplotno izolacijo. Tudi ko so zaprta, omogočajo prehod  za ljudi.

Industrijska sekcijska vrata Hörmann s svojo temno barvo tvorijo močan kontrast svetli betonski površini. Vrata za osebni prehod omogočajo ljudem hiter prehod tudi takrat, ko so vrata zaprta.
Industrijska sekcijska vrata SPU F42 Hörmann z vertikalnim okovjem se premikajo navpično po steni navzgor.

V kleti pa so vgradili drsna protipožarna vrata, ki po barvi ne izstopajo od sten, prav tako znamke Hörmann. Uporabna so tudi kot običajna drsna vrata, zato so med vsakodnevnim delovanjem vsaj začasno zaprta.

Protipožarna drsna vrata Hörmann v kleti ločujejo območja v primeru požara. Podnevi so skrita v steni, da prihranijo prostor in odprejo celotno širino prehoda.

Dih jemajoča notranjost

Od stare Cukrarne so se ohranili le zunanji zidovi s številnimi okenskimi odprtinami, medtem ko so skoraj celotno notranjost galerije obesili na novo jekleno konstrukcijo strehe ter jo obložili z belo perforirano pločevino, ki izstopa iz zgodovinskega okvirja. Rezultat je resnično dih jemajoča notranjost, ki omogoča, da se gigantske razsežnosti stavbe čutijo ves čas in s skoraj vsakega položaja. Različni galerijski prostori visijo kot bele kocke v volumnu Cukrarne, ne da bi se dotikali njenih starih zunanjih sten. Prefinjen koncept osvetlitve in večnamenski prostori pa ustvarjajo spektakularnost, ki slavi zgodovinsko pomemben kontekst, v katerem se nahaja. In kar je najbolj presenetljivo: ta veliki vizualni učinek so ustvarili s povsem zadržanimi, skorajda očarljivo preprostimi arhitekturnimi sredstvi.

  • Arhitektura: Scapelab
  • Bruto površina: 11.500 m²
  • Leto zaključka gradnje: 2021
  • Izdelki Hörmann: industrijska sekcijska vrata SPU F42 in protipožarna drsna vrata FST T60-1 OD

Fotografije: Hörmann

Sponzorirana vsebina