Arhitekti iz studia NKey so zasnovali družinski dom, ki je popolnoma avtonomen in imun na zunanje dejavnike. Navzven je videti kot vila, v njegovem podzemlju pa se skriva pravi moderni bunker. Bo takšna prihodnost gradnje?

Znanstveniki že leta opozarjajo na bližajoče se hude vremenske katastrofe in naravne nesreče. Je sedanja sodobna bivanjska arhitektura dovolj vzdržljiva? Nas bo obvarovala sredi kaosa? »Predlagamo, da vnaprej poskrbimo zase in za svoje najdražje, zato smo razvili projekt hiše, ki bo služila kot prijeten in ljubljen dom za vso družino ter hkrati kot zatočišče v času nevarnosti,« pravijo pri studiu NKey. Njihov koncept združuje sodobno in prefinjeno bivanje v vili z avtonomnimi in udobnimi bunkerji.

Vila se neopazno vključuje v naravno krajino in rešuje dve nalogi hkrati: pečine skrivajo njen podzemni del, medtem ko zunanjost ponuja dih jemajočo panoramo. Arhitektura vile spominja na številčnico ure z bazenom kot kazalcem. Simbolizira idejo, da se lahko čas ustavi, ko je to potrebno. Ozek konzolni bazen je dominanta kompozicije. Razteza se čez pečino proti morju in strukturi doda dramatičen pridih.

Stavba je zgrajena v skladu z zlatim pravilom treh materialov – kamna, betona in kovine (travertina in medenine). Struktura stoji na pečini brez dostopa za pešce in se zlije z okoljem. »Obsega predprostor, dve kuhinji (pripravljalno in glavno), jedilnico, dve spalnici za goste ter v drugem nivoju glavni dnevni prostor in dve otroški sobi. Dvigala vodijo v klet za parkiranje in v bunker za nujne primere,« opisujejo arhitekti.

Glavni nivo vile sestavlja živahen vrt, medtem ko je glavna spalnica višje in ponuja osupljiv pogled na pečine. Spodaj sta parkirišče in bunker za varnost.

Bunker s futurističnimi tehnologijami

Bunker simbolizira upanje in prihodnje življenje ter je krožne oblike. Sestavlja ga pet spalnic, skupni dnevni prostor, kuhinja, jedilnica, velik tehnični prostor in shrambe. Poleg tega so na voljo še kino, kapsula za meditacijo, kapsula za virtualno resničnost, vinska soba, otroška igralnica, telovadnica z bazenom in spa center.

Strop bunkerja posnema vremenske razmere, različne dele dneva in letne čase, s čimer podpira psihološko dobro počutje pod zemljo. Integrirana umetna inteligenca upravlja vse gospodinjske funkcije in zagotavlja simulacijo zemeljske resničnosti v realnem času. Zasnovana je za izboljšanje življenja in zagotavljanje preživetja ljudi.

»Ta projekt združuje futuristične tehnologije z naravo za ustvarjanje samozadostnega, varnega in zasebnega okolja, ki spoštuje družinske vrednote in razume pomen poslanstva nadaljevanja človeštva. Ne obljublja le preživetja, ampak tudi kakovost življenja, ki ohranja bistvo človeških povezav in družinske dediščine,« sklenejo v studiu NKey.

Arhitektura in fotografije: NKey Architecture and Design Studio