V Ljubljani je zrasla nova stanovanjska stavba Elipsa, ki že z imenom nakazuje na svojo drzno obliko in je plod sodelovanja treh plodovitih studiev Sadar+Vuga, Arhipro in Studio Krištof.

Prvi izziv pri oblikovanju objekta je predstavljala že trikotna lokacija, obdana z raznolikimi, odprtimi in vključujočimi javnimi prostori. Novonastala stanovanjska stavba se namreč nahaja v samem mestnem jedru, natančneje, na degradiranem območju med Roško cesto in Strupijevim nabrežjem. Na stičišču notranjega mestnega obroča, historične šolske stavbe in nove stavbe so arhitekti ustvarili vhodno plazo, ki se nadaljuje do pokritih arkad z več vhodi v stavbo.

Pomembno vlogo pri oblikovanju arhitekture so avtorji (Sadar+Vuga, Arhipro in Studio Krištof) namenili oblikovanju vključujočega zunanjega prostora. Na vzhodnem delu parcele se nahaja vrt z otroškim igriščem, ki predstavlja podaljšek bivalnega prostora za prebivalce objekta. Na južnem delu poteka promenada ob rečnem kanalu, ki povezuje stavbo z bližnjo sosesko, tu so tudi garažni in servisni vhodi.

Novozgrajena stanovanjska stavba se ponaša s 64 stanovanji različnih velikosti ‒ od 43 do 153 kvadratnih metrov. Prav vsako izmed stanovanj ima svojevrsten odnos do zunanjega prostora, z izjemo dveh pa se vsa ponašajo bodisi z ložami ali balkoni. Eliptična oblika omogoča tudi različne tipologije, od mini loftov do dupleksov in klasičnih hodnik-soba stanovanj.

Na severni strani se vsaka soba znotraj manjšega stanovanja odpira na ložo, kar omogoča krožno prezračevanje. Prostorni, valoviti balkoni definirajo južno stran eliptičnega volumna, kjer vgrajena korita z rastlinami zagotavljajo zasebnost in dopolnjujejo poglede na okoliške zelene hribe.

Prav dinamična zasnova stavbe je tista, ki mimoidočim najprej pade v oči. Medtem ko je severna stran objekta bolj umirjena in kontinentalna, je južna razgibana, živahna in mediteranska. S to dvojnostjo so arhitekti objekt navezali na lokacijo ob Fabianijevem notranjem mestnem ringu in na umestitev Ljubljane kot mesta, zaznamovanega z razkošnim mediteranskim življenjem na prostem ter strožjo dunajsko stanovanjsko arhitekturo.

Fasada stavbe je obložena s prepletenimi trakovi mint zelenih valovitih keramičnih ploščic, katerih prepletanje spominja na tekstilni vzorec, poudarjen z vertikalnimi in horizontalnimi linijami. Balkoni delujejo kot horizontalni trakovi, ki se od ravnine fasade raztezajo proti Golovcu. Izbrana mint barva se iz zunanjosti razširi tudi v notranjost – v vhodno avlo in na notranje hodnike. V teh velike stenske svetilke in okrašena keramična tla dajejo skupnim notranjim prostorom Elipse izrazit značaj.    

  • Avtorji projekta: Sadar+Vuga, Arhipro, Studio Krištof
  • Lokacija: Ljubljana, Slovenija
  • Leto izvedbe: 2021‒2024
  • Neto površina, skupaj: 14.012 m²
  • Pozidana površina: 940 m²
  • Arhitektura: Sadar+Vuga, d. o. o. (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Matija Vuković, Tjaša Plavec, Tamara Rijavec), Arhipro, d. o. o. (Vanja Gregorc, Aleš Vrhovec, Nina Rojc), Studio Krištof, d. o. o. (Tomaž Krištof, Špela Zore, Andraž Hrovat)
  • Krajinska arhitektura: Bruto Krajinska Arhitektura, d. o. o.

Fotografije: Ana Skobe