Elegantna hiša s svojo zasnovo odstopa od običajnih novogradenj. Arhitekti so upoštevali tako nagnjenost terena pri umeščanju objekta kot želje naročnikov po odprtih prostorih, opremljenih v slogu načina življenja naročnikov. Veliko potujeta in rada odkrivata sodobno obalno eleganco; te občutke in doživetja s potovanj sta želela vnesti tudi v svoj novi dom.

Enodružinska hiša ima vhod in parkirišče v gornji etaži, ki je s stopniščem povezana s pritličjem. V njem z volumnom dominira dnevno-bivalni del, saj je z galerijo povezan v odprt dvovišinski prostor. Okroglo jedilno mizo osvetljuje prosojen bel lestenec. Na galeriji sta delovna kotička za naročnika in počivalnik v obliki viseče okrogle košare.

Stopnišče povezuje dnevni prostor v pritličju z galerijo.
Delovni kotiček na galeriji je tik ob viseči okrogli košari, tako sta možnosti za delo in počitek tesno povezani.

Obilica naravne svetlobe skozi panoramska okna v pritličju se razliva po svetlem epoksi tlaku, prostore ohranja svetle tudi pobeljeno vidno ostrešje. Svetel les in svetle, tople barvne kombinacije v zgornji etaži nas spominjajo na nežne obalne tone in vzbujajo prijetne občutke.

Odprto ostrešje je pobeljeno in tako ohranja svetal vtis, ki vlada v tej hiši.

Spalnica ni kar tako, saj so uredili spalni apartma s pripadajočo garderobo, lepotilnim kotičkom in zastekljeno kopalnico s prostostoječo kadjo. Prijetno vzdušje so ustvarili z dodatkom lesenega pohištva, mehke oblazinjene postelje, rastlinja in zlatimi detajli.

Prostorna kopalnica je tik ob spalnici.
Prostostoječa kad je del spalnice.

Udoben počitek omogoča po meri izdelani dvostransko orientirani kavč v svetli tkanini in z dodatkom dekorativnih blazin s premišljenim vzorcem v stilu obalnega vzdušja. Z ene strani lahko spremljajo spored na televizijskem zaslonu ali opazujejo plamene v kaminu, druga stran pa ponuja razglede na travnike in Krim prek zunanje terase z bazenom.

Udobna sedežna garnitura omogoča počitek na dveh straneh in ponuja spremljanje televizijskega sporeda ali pa občudovanje razgleda skozi panoramska okna.

Jedilnica je ob kuhinji, ki s kombinacijo marmorja, svetlih barvnih kombinacij in z dodatkom zlatih detajlov spominja na avstralski obalni šik. Ima velik, udoben kuhinjski otok in visoke elemente. Odprta niša z lesenimi policami na desni strani ustvarja protiutež razkošni kuhinji in vzpostavlja harmonijo med preprostostjo, domačnostjo in luksuzom.

Kuhinja s kombinacijo marmorja, svetlih barvnih kombinacij in z dodatkom zlatih detajlov spominja na avstralski obalni šik.

Pod stopnicami je vhod v dnevni WC, v katerem je straniščni del s pomočjo steklene stene in mehke zavese ločen od dela z umivalnikom. Tako so pridobili eleganten prostor, skozi katerega se dostopa do utilitija, skrite kotlovnice in domačega spaja s savno, iz katere je izhod na zunanji bazenski del. Zunanja terasa ima tudi letno kuhinjo in lounge kotiček za sproščanje, druženje, branje ali pa samo za opazovanje narave, ki obdaja ta čudoviti dom.  

V dnevnem WC je del s školjko ločen od dela z umivalnikom, kjer je dostop do utilitija, skrite kotlovnice in domačega spaja s savno.
  • Arhitektura: Helena Mikuš
  • Notranja oprema: Prostornina in Barbara Vrezovnik

Fotografije: Aljoša Videtič