V osrčju Zupančičeve jame v Ljubljani se nahaja stanovanje, ki je doživelo temeljito prenovo. Arhitekt Gregor Siročić iz Biroja smer je v samo treh mesecih spremenil zastarel tloris v sodoben odprt prostor, prilagojen potrebam mladih naročnikov. Češnja na vrhu torte: zaradi velikega lastnega angažmaja lastnikov ob prenovi so stroški znašali le približno 800 €/m², vključno z rušitvenimi deli in kompletno zamenjavo inštalacij.

Stanovanje, zasnovano v 70. letih, je bilo ob nakupu še vedno v izvirnem stanju: opremljeno s temnimi in težkimi pohištvenimi kosi, rjavo keramiko in linolejem ter razdeljeno na majhne, ločene sobe. Takšen tloris ni ustrezal življenjskemu slogu mladih lastnikov, ki sta si želela več odprtosti in funkcionalnosti.

Par je želel tloris, kjer bi lahko brez ovir prehajala med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, a vseeno ohranila zasebnost spalnice. Pomembno jima je bilo tudi, da prenova omogoči čim več svetlobe v prostorih in poveča občutek prostornosti. 

Ključno je bilo načrtovanje

Prenova se je začela z odstranjevanjem predelnih sten. Po temeljiti analizi so ugotovili, da odstranitev sten ne bo vplivala na statiko stavbe, zato so lahko brez težav združili kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo v en sam prostor. Nastal je odprt, krožni tloris, ki omogoča prehod med različnimi deli stanovanja, z velikimi zasteklitvami na fasadi pa v vsak kotiček bivalnega prostora prepušča ogromno naravne svetlobe.

Preuredili so tudi prej razdeljen in temačen hodnik, kar je prostoru dodalo še večji občutek prostornosti. Posebna rešitev pa je bila organizacija pralnega prostora. »Zaradi napredka v tehnologiji so sodobni pralni stroji bistveno tišji kot nekoč, kar nam je omogočilo drugačno umestitev. Obstoječo nišo v hodniku smo preuredili v funkcionalni prostor za pralni stroj, kar je sprostilo dodatno površino v kopalnici,« pojasnjuje arhitekt.

Eden od največjih tehničnih izzivov pa je bila menjava radiatorjev, ki je sovpadla s kurilno sezono. Ker je bil vsak od radiatorjev priključen na svojo vertikalo, je zahtevala menjava soglasja preostalih etažnih lastnikov. Kljub izzivu, pojasni arhitekt, pa so zamenjavo uspešno izvedli brez večjih zamud.

Tipsko pohištvo, uporabljeno na inovativen način

Pri izbiri materialov so dali prednost naravnim, toplim tonom. Leseni elementi so prostoru dodali domačnost, kovinski detajli in sodobni materiali pa so poskrbeli za pridih sodobnosti. Barvna paleta temelji na nevtralnih odtenkih, ki so jih preudarno dopolnjevali z živahnimi kontrasti, da bi prostor deloval sveže in elegantno.

Zaradi časovne stiske je velik izziv predstavljajo tudi pohištvo. »Ker se je naročnikoma mudilo s selitvijo, smo se izognili dolgim čakalnim rokom pri mizarjih. Namesto pohištva po meri smo izbrali večinoma tipske kose, ki pa smo jih z nekaj prilagoditvami uspešno integrirali v prostor. Tako smo dosegli funkcionalnost in estetsko dovršenost, ki sta primerljivi z rešitvami po meri,« pojasnjuje Siročić.

Prenova stanovanja v Zupančičevi jami je primer, kako lahko tudi v omejenem času in proračunu ustvarimo prostor, ki ustreza sodobnemu življenjskemu slogu. »Celoten proces, od prevzema stanovanja do vselitve je trajal le tri mesece, kar je rezultat učinkovitega načrtovanja in sodelovanja vseh vpletenih,« še poudari avtor prenove.

Interjer: Biro smer, Gregor Siročić, mag. inž. arh.

Fotografije: Gregor Siročić