V našem najstarejšem mestu stoji atraktivna montažna hiša, ki ne izstopa le zaradi svojega videza in okoljske učinkovitosti, temveč tudi zaradi tega, ker je zgrajena iz slovenskega lesa. In ker jo napolnjuje živa glasba.

Hiša ob Dravi je zasnovana kot pasivni objekt, kar pomeni, da uporablja minimalno energije za ogrevanje in hlajenje. Njen osnovni gradnik je lokalno pridelan slovenski les, kar še dodatno poudarja njeno trajnostno usmeritev.

Zgrajena iz pohorske smreke

»Pri gradnji hiše Cubus Classic je bilo uporabljenega približno 45 kubičnih metrov lesa. Uporabili smo pohorsko smreko, ki smo jo natančno obdelali,« razlaga Marko Žiher, direktor podjetja Žiher hiše, ki poudari velik pomen dragocene naravne surovine. »Les je, poleg vode, eden najpomembnejših gospodarskih virov, česar se zelo zavedamo vsi, ki smo v lesni industriji. Zato smo se odločili za izgradnjo lastnega lesnopredelovalnega centra v Ormožu. Lani smo uspešno vzpostavili celotno lesno verigo – od slovenskega hloda do slovenske hiše. Tako v celoti nadzorujemo proces, od osnovne surovine, razreza lesa, avtomatiziranega zlaganja, sušenja, vzdolžnega spajanja in laminiranja do CNC-razreza, kjer pripravimo konstrukcijski les, kot so lepljeni nosilci KVH in BSH, ki se nato vgradijo v hiše. In prav hiša na Ptuju je izdelana po tem principu, na kar smo zelo ponosni.«

Z najsodobnejšo tehnologijo do visoke učinkovitosti

Moderna arhitektura z jasnimi linijami montažni hiši Cubus Classic daje prestižen značaj. Hiša je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo. »Toplotna črpalka, prezračevalna naprava in sončna elektrarna omogočajo skoraj nič energijsko porabo, velikokrat pa celo proizvedejo več energije, kot jo družina porabi. To pomeni, da hiša deluje kot plus energijska, kar je v današnjih časih izjemen dosežek,« je prepričan Marko Žiher.

Pri zasnovi sodobne hiše so bili natančno upoštevani lokacijski pogoji, konfiguracija terena in načela pasivne gradnje. Južna stran hiše je zasnovana z velikimi previsi, ki poleti preprečujejo pregrevanje, pozimi pa omogočajo soncu, da dodatno ogreva notranjost. Lesena fasada iz sibirskega macesna prinaša toplino in naravno estetiko v celotno zasnovo, ki se lepo zliva z okoliško naravo ob reki Dravi.

Zasnova s poudarkom na udobju in glasbi

Medtem ko zunanjost hiše izžareva minimalizem, estetiko in urejenost, se podoben utrip nadaljuje tudi v notranjosti. »Velik poudarek je bil na svetlih, odprtih prostorih z velikimi steklenimi površinami, ki omogočajo obilico naravne svetlobe in izkoriščanje sončne energije za ogrevanje prostorov pozimi,« poudarja arhitektka Tina Preac.

V jedilnici, kuhinji in bivalnem prostoru se odvija ubran ples antracitnih odtenkov in lesa, živahnejše barve pa dodajo umetniške slike, pohištveni tekstil in dodatki. Tako interjer izžareva skladnost in harmonijo. »Prostorna montažna hiša je zasnovana tako, da popolnoma ustreza potrebam njenih prebivalcev. Posebnost te zasnove je glasbena soba v pritličju, ki je akustično izolirana, da lahko družina, ne da bi motila sosede, igra in ustvarja glasbo. Soba je povezana z bivalnim prostorom, kar omogoča naravno prehajanje med ustvarjalnostjo in vsakodnevnim življenjem. Zgornji del hiše pa je namenjen spalnim prostorom,« še razloži arhitektka Žiher hiš.

Spanje v nadstropju

Spalni prostori so svetli, udobni in imajo dostop do pohodne ravne strehe. Otroška soba s fototapeto bengalskega tigra najmlajšemu članu družine predstavlja kraljestvo v malem. Temnejše pohištvo s predali pod posteljo omogoča mladostniku, da zlahka ohranja red. Na odlagalnih površinah so zgolj predmeti, ki ga spominjajo na nepozabna družinska potovanja po svetu.

Notranja oprema po meri lastnikov

Pri opremljanju Žiherjeve montažne hiše sta imela glavno besedo lastnika, ki sta z velikim veseljem in s podporo arhitektke sodelovala pri izbiri barvnih kombinacij, talnih oblog, keramike in drugih detajlov. »Že pri načrtovanju so bile določene ključne rešitve, kot so vgradna omara pod stopnicami, umestitev tapet in posebne rešitve za glasbeno sobo,« našteva arhitektka.  

V hiši je tudi privlačen kamin. »Nizkoenergijska gradnja, pri kateri so toplotne izgube minimalne, praviloma ne potrebuje dodatnega vira ogrevanja. Vendar so imeli lastniki željo po kaminu in smo poskrbeli za posebno izvedbo – akumulacijski kamin, ki deluje z nizko nazivno močjo in zrak zajema od zunaj. Uporaba akumulacijskega materiala, ki shranjuje toploto in jo postopoma sprošča v prostor, omogoča učinkovito ogrevanje brez tveganja za pregrevanje bivalnih prostorov,« pojasnjuje Tina Preac. Montažna hiša ob Dravi tako predstavlja čudovit primer trajnostne gradnje, ki združuje udobno bivanje, povezanost z naravo in čar glasbe v domu.

Fotografije: Žiga Lovšin

Sponzorirana vsebina