Lani se je zaključila gradnja težko pričakovanega vrtca Veržej, saj je bila prejšnja stavba, stara 46 let, že močno dotrajana in neprimerna za dejavnost varstva otrok. Nov pritlični vrtec je grajen montažno, obsega 838 m2, vse igralnice imajo tudi izhod na dve terasi. Da se otroci v njem res počutijo varno ter se gibljejo v pravi meri svetlobe in udobja, pa skrbi še nadzorovano senčenje z žaluzijami HERO, ki so opremljene z edinstveno funkcijo izhoda v sili.

Funkcionalen tloris

Glavni vhod v vrtec je pod večjim nadstreškom, kjer je lociran tudi prostor za hrambo vozičkov za otroke. Prek vetrolova je prehod na hodnik, iz katerega je dosegljiv skupni prostor – telovadnica –, ob kateri sta manjša garderoba s sanitarijami in prostor za športne rekvizite. Ob hodniku so umeščene tudi sanitarije za goste, invalide in za osebje, prav tako prostori kuhinje in prostor za čistila.

S hodnika je prehod v avlo z garderobami za otroke. Ta povezuje pisarno vodje, svetovalni kabinet ter skupni prostor vzgojiteljic s kabinetom za pripomočke. Na južni strani objekta so tri igralnice višje starostne stopnje in ena nižje, pri čemer imajo vse izhod na pripadajoči dve terasi. Gospodarski prostori so ločeni, nahajajo se na severu objekta in imajo tudi svoj vhod z gospodarskega dvorišča.

Energetsko varčna stavba

Za novi vrtec sta država in občina Veržej odšteli okoli 3 milijone evrov, cilj pa je bil postaviti stavbo, ki je energetsko varčna, hkrati pa seveda popolno zatočišče za predšolske otroke in njihove dejavnosti. Posebno pozornost so namenili temu, da so prostori zračni in svetli, kar so dosegli z dovolj okenskimi odprtinami. Vanje so vgradili okna tipa les-alu podjetja Žlahtič, skupaj z njimi pa so zmontirali še srebrne žaluzije HERO podjetja ROLTEK, medtem ko so na štirih oknih vgrajeni tudi fiksni komarniki, ki v igralnice preprečujejo vstop mrčesa.

Žaluzije z edinstveno funkcijo izhoda v sili

Zunanje žaluzije HERO.1 so namensko in stilsko idealne za moderno, nizkoenergijsko in pasivno gradnjo. Izdelane so s poudarkom na izjemni stabilnosti, odlikujejo jih tudi maksimalno temnenje, dovršen dizajn lamel (v tem primeru v obliki P, ki je tudi patent podjetja ROLTEK), ekstremna stabilnost in tiho delovanje. Njihova vodila so lahko vgrajena nadometno ali podometno, za potrebe vrtca Veržej so motorizirane (vgrajen imajo žični motorček), na štirih balkonskih vratih imajo tudi dodatno funkcijo izhoda v sili. »Gre za edinstveno rešitev, ki je na tržišču za žaluzije sicer še ni bilo,« povedo pri podjetju ROLTEK in pojasnijo, da se takšna žaluzija s pritiskom na gumb ekspresno dvigne (hitrost odpiranja je 1 m/s) in v primeru nevarnosti omogoči hiter umik na varno.

Senčila za vse letne čase in potrebe

Žaluzije HERO so tudi tip senčila, ki skrbi za udobno bivanje v vseh letnih časih. Poleti namreč odbijejo kar 80 % vročine, medtem ko pozimi toploto zadržijo v prostoru. Vzgojiteljice jih lahko upravljajo s preprostim pritiskom na gumb in so kompatibilne z modernimi sistemi upravljanja bivalnih prostorov. 

»Sistem HERO tako dokazuje svojo kredibilnost in primernost tudi za javne bivalne prostore ter nudi varno, udobno in trajnostno udobje bivanja,« so prepričani pri podjetju ROLTEK, ki je za projekt vrtca Veržej deležen samih pohval. »Osebje in ravnateljica so z žaluzijami zelo zadovoljni in so nam že sporočili, da bodo žaluzije dali tudi v podružnični vrtec, ki se bo gradil v naslednjem obdobju.«


Če tudi vi razmišljate o vgradnji senčil ROLTEK, čim prej stopite v stik s ponudnikom, najbolje že pri projektni izvedbi objekta. V tem primeru bodo lahko senčila popolnoma prilagodili vašim željam in potrebam. Vsekakor pa vam priporočamo neobvezujoč obisk v salonu ROLTEK v Dobu pri Domžalah, kjer lahko preizkusite delovanje in funkcionalnost različnih vrst senčil in komarnikov.

Več → ROLTEK

Sponzorirana vsebina