Končna vrstna hiša zaključuje krajši niz v vasici Lopar, v zaledju slovenske Istre, na grebenu in s pogledom na obalo in Koper. Prenovo so zasnovali in načrtovali v biroju Gaser Arhitektura.

Gre za prenovo dvoetažnega stanovanjskega objekta klasične tradicionalne gradnje, kar pomeni, da so zidovi kamniti, horizontalne konstrukcije pa lesene. Objekt je bil v precej slabem stanju, zato je bila potrebna zamenjava stropnikov in konstrukcijskih delov ostrešja. Prav tako so zunanji kamniti zidovi potrebovali dozidavo oziroma ojačitev, vendar so jih v celoti ohranili in v notranjosti tudi očistili ometa. Novo ostrešje je iz hrastovih nosilcev, kot nekoč, streha je dvokapnica, kritina so korci. Stavbno pohištvo je leseno, barvano v nežnih pastelnih tonih zelene.

V notranjosti so na novo postavili stopnišče in predelne stene, saj so zamenjali postavitev bivalnih in spalnih prostorov. Torej, v nadstropju so uredili bivalne prostore: kuhinja, jedilnica, dnevna soba, vse v enem večjem odprtem prostoru, ter servis (WC za goste in shramba) z izhodom na teraso na višjeležečem terenu severno za hišo, v pritličju pa so dve spalnici, kopalnica, shramba in tehnični prostor (toplotna črpalka).

Vhod je z južne strani v pritličju, kjer je pred hišo urejeno dvorišče z enim parkirnim mestom. Na fasadi, nad vhodom, je lesena pergola s trto, medtem ko je ob severnem pročelju vhod na vrt/teraso s sredozemskim rastjem, tlakom iz škril in obodnim zidom v lokalnem flišnem kamnu. Tudi nad teraso se pne leseni latnik z ozelenitvijo. Proti vzhodu je postavljen kamniti pult letne kuhinje, par stopničk vodi v hišo, v osrednji bivalni prostor.

Osnova je torej tradicionalna, material sta kamen in les, tlak je sicer nov, a so izbrali hrastov parket. Ostrešje so pustili vidno, da prostor zadiha, saj so etaže precej nizke ‒ tako je bilo nekoč ‒ z odprtostjo ostrešja pa so pridobili na višini. Pohištvo je novo in sodobno, gladkih linij in umirjenih tonov. Prav tako so novi vsi tehnični elementi, svetila in dodatki.

V bivalnem prostoru je nov zaprti kamin, saj odprti, kot so bili nekoč, niso primerni za današnji način bivanja, ko so lastniki manj doma in nimajo možnosti vedno paziti na ogenj. Sodobni kamin omogoča, da preprosto zaprejo kurišče in odidejo. Tako je prenova vselej odnos do okolja in tradicije, hkrati pa tudi zadovoljevanje potreb sodobnega življenjskega sloga.

Arhitektura: GASER Arhitektura

Besedilo: Z. S. V.