Dobrih 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje v ljubljanskih terasastih blokih je nova lastnika prepričalo predvsem zaradi pripadajoče 15 kvadratnih metrov velike terase. Dobra osnovna konfiguracija je brez večjih gradbenih posegov omogočila prenovo dotrajanega stanovanja v udoben in zračen dom.

Mlad par, ki je prej živel v najemniškem stanovanju, se je pri iskanju novega stanovanja oziral predvsem po delu mesta, kjer sta se dobro počutila. Najprej so bila v igri stanovanja, ki niso potrebovala veliko prenove, vendar sta glede na ponudbo in cene pozneje svoje iskanje razširila tudi na dotrajana in še neprenovljena stanovanja.

V znamenitih terasastih blokih v Kosezah sta našla stanovanje, ki je bilo ob nakupu skorajda v originalnem in že precej dotrajanem stanju in kot tako primerno za njun proračun. Ker sta se dela lotila z lastnim angažmajem, pa sta pričakovala, da ju renovacija na koncu ne bo stala celega premoženja.

Prenova je bila temeljita, saj je bilo treba zamenjati vse inštalacije (voda, elektrika in ogrevanje), okna, tlake in opremo. Da bi dobili čim bolj fluiden tloris, so odstranili eno predelno steno in prerazporedili hodnik. V tej začetni fazi je pri prenovi veliko pomagal tudi lastnikov oče, ki je gradbinec. Solidarnost, skupinsko delo in veliko lastnega truda so na koncu rezultirali v prijeten mladosten ambient, ki je več kot odličen za dober začetek mladega para.

Dotrajan linolej v vstopni veži so zamenjali z novim, saj gre za odporen in cenovno dostopen material. Linolej so tu namestili tudi po steni, tako da se ta lahko obriše, kadar je to potrebno. Na steno z linolejem je namreč obešeno kolo. Kuhinja in dnevna soba sta zaradi odstranitve predelne stene zdaj povezani v odprt bivanjski prostor, ki se po daljši stranici odpira na ozelenjeno teraso. Tam, kjer je bil nekoč temačen hodnik, so sedaj visoke svetle omare, v katerih je spretno skrit utility, tako imenovana pralno-čistilna postaja stanovanja. Na isti strani se niz omar nadaljuje v kuhinjo, ki ima za zdaj samo nizke elemente. Dobrih pet metrov kuhinjskega pulta in omaric pod njim je več kot dovolj za trenutne potrebe mladega para, ki tu uživa v pripravljanju hrane. Kuhinja je iz inoksa in je kupljena pri velikem znanem trgovcu s cenovno dostopnim pohištvom. Le kuhinjski pult sta naročila in so ga izdelali po meri. V izteku kuhinje prostor poživi vitrina z raznobarvnim steklom. Tu so razstavljeni različni kozarci, zbirka v nastajanju, ki jih par kupuje na skupnih potovanjih.

Osnova stanovanja je nevtralna, vse stene so bele, saj je lastnica Ajda, sicer študentka arhitekture, želela ustvariti čim bolj svetel in nevtralen prostor, ki bi ga lahko dopolnjevala z ljubimi kosi z dušo. Ti so bodisi podedovani ali prineseni s skupnih dogodivščin in narekujejo karakter prostora. Bele so tudi knjižne police v dnevni sobi, prav tako pult, ki služi kot delovna miza. Ker je delovni kotiček kar tu v dnevno-bivalnem prostoru, si je Ajda po vsej dolžini zamislila belo zaveso. Kadar želita na delo pozabiti in se družita s prijatelji, zaveso preprosto zagrneta in dnevna soba postane družabni prostor.

Zavese so tudi sicer pomemben element stanovanja. V dnevnem prostoru so bele in zakrivajo tudi veliko panoramsko steno, kadar je to potrebno. V spalnici pa mint zelene barve ter razpotegnjene po celi dolžini stene, kjer zapirajo pogled v garderobno omaro in shrambo športne opreme.

Zanimiv detajl v stanovanju je lesena stopnica pod veliko panoramsko steno. Nastala je kot stopnička na teraso, ki je pozicionirana nekoliko višje od tlaka v dnevnem prostoru. Ampak ta stopnička je tudi knjižna polica in obenem prostor za posedanje, ki posebno prav pride takrat, ko je na obisku večja družba. Velika terasa je zdaj popolnoma ozelenjena in ponuja odličen umik za počitek, branje ali večerno druženje. Tudi ta mala zelena džungla sredi mesta je skupni projekt, Ajda ima namreč veliko veselja z rastlinami, Jakob pa je poskrbel za namakalni sistem, tako da z rastlinami ni preveč dela.

Tloris pred prenovo.
Tloris po prenovi.

Na koncu pa še zelo zanimiv podatek o ceni prenove. Stroški vsega so bili približno 600 € na kvadratni meter.

  • Avtorica projekta: Ajda Žagar
  • Leto načrtovanja: 2021 
  • Leto izvedbe: 2022‒2023
  • Površina: 55 m²
  • Terasa: 15 m²

Fotografije: Ana Skobe/Žan Vargek