Hiša NB je projekt poljskih arhitektov Anne in Krzysztofa Paszkowskega Thurowa. Sestavljajo jo trije volumni, ki določajo tudi njeno postavitev – stoji na zadnji parceli, ki je bila na voljo v popolnoma urbaniziranem območju v Szczecinu na Poljskem. Čeprav so sodobne značilnosti objekta namerno v nasprotju z drugimi lokalnimi stavbami, pa tekstura in barve fasade ujamejo tudi dialog z okolico.

Hiša se s ceste zdi skoraj nedostopna, saj se odpira proti vrtu. Ta sledi obliki stavbe in se razteza v interier skozi popolnoma zastekljeno teraso in panoramske stene, kar ustvarja vizualno povezanost med notranjostjo in zunanjostjo.

Notranjost je poudarjena z zamolklimi in nevtralnimi odtenki uporabljenih visokokakovostnih materialov. 205 m2 tal so na primer obložili delno s hrastovim parketom in delno s porcelanastimi ploščicami velikega formata Casalgrande Padana iz serij Architecture in Pietre di Sardegna, ki imajo mat zaključek. Prav tako so v hišo vgradili veliko granita (pulti, kamin), stene pa obložili s furniranimi paneli.

Ploščice Pietre di Sardegna s svojimi učinkom kamna dodajo brezčasno eleganco vsakemu prostoru. Debele so le 6 mm ter idealne za stene, delovne površine in za tla, še posebej pri talnem ogrevanju.

Umirjene, nevtralne barve so ključne za ohranjanje brezčasnosti prostorov in delujejo kot mirno ozadje. Iz njega izstopa ogromna kuhinja v obliki monolitnih črnih furnirnih blokov, ki jasno določajo središče hiše, ter se nadaljuje v jedilnico in dnevno sobo.

Namenska zasebna cona je bila načrtovana tako, da je nastalo sproščajoče zatočišče, podobno zdravilišču. Ob razkošnem oblazinjenem vzglavju postelje v glavni spalnici je ogledalo, v katerem odseva kopalnica, v zgornjem nadstropju pa so še delovni prostori z dodatno manjšo čajno kuhinjo in salon.

Razkošna hiša je bila zgrajena leta 2021 in je lep primer sodobne arhitekture, pri kateri notranjost nadaljuje zunanjo modernistično pripoved. Odprti skupni prostori se pretakajo med »bloki« iz različnih materialov, v katerih so diskretno umeščene zasebne sobe članov gospodinjstva, ki tako pridobijo tudi potrebno zasebnost.

Arhitektura: Anna Paszkowska Thurow in Krzysztof Paszkowski Thurow, ANNA THUROW Studio

Fotografije: Casalgrande Padana