Arhitekti studia Roberts Gray ArchitectsHouses se podpisujejo pod estetsko dovršen projekt, ki predstavlja oazo miru sredi vse bolj zgoščenega mestnega jedra.

Na priročni lokaciji, v neposredni bližini mestnega središča Wanake – priljubljenega poletnega in smučarskega letovišča na Južnem otoku Nove Zelandije – je več kot dve desetletji stala družinska hiša. A ta ni več nagovarjala potreb lastnikov, prav tako sredi uveljavljene turistične destinacije ni več predstavljala oaze miru, ki bi omogočala umik od urbanega in vedno bolj zgoščenega mestnega jedra.

Obstoječa hiša je bila priča transformaciji Wanake iz očarljivega mestnega jedra v živahno urbano območje in priljubljeno turistično destinacijo. A v dveh desetletjih ni več sledila življenjskim spremembam, zato so si lastniki želeli oblikovati medgeneracijski projekt, ki bi lahko zagotavljal umik od nenehnega razvoja mesta. Kot odgovor na spreminjajočo se pokrajino je na ulico obrnjena fasada namenoma abstraktna, hkrati pa selektivno podaja namige o tem, kaj leži onkraj.

Že ob vstopu se razkrije fluidnost hiše, ki se s svojim oblikovanjem prilagaja različnim letnim časom. Pozimi se slabo osvetljen dnevni prostor spremeni v s svetlobo poln ambient, zasteklitve pa uokvirjajo poglede na bližnje gorovje. Poleti ležerni meander nad kamnitimi stopnicami povezuje zaporedje vrtov s prostornim osrednjim dvoriščem v samem središču doma.

Uporaba naravnih materialov ustvarja kontinuiteto med notranjostjo in zunanjostjo. Modul teh materialov določa vsa razmerja in hierarhijo objekta – od značilnih detajlov do razmerij in odprtin vsake sobe. Odziv krajinske arhitekture je veliko bolj ohlapen, saj izravnava natančne geometrije arhitekture z zlomljenimi robovi na kamnitih tlakih in zasaditvah, ki se spreminjajo po višini in gostoti v različnih letnih časih.

Projekt je zasnovan kot niz geometrijskih oblik, ki so premišljeno razporejene, z namenom vzpostavitve ravnovesja med odprtostjo in zaprtostjo. Posamezni volumni so povezani z lahkimi zaslonskimi sistemi, dvorišči in skrbno postavljenimi odprtinami, vse z namenom ustvarjanja dinamičnih prepletov svetlobe in sence. Rezultat je urbano zatočišče sredi dinamične pokrajine Wanake, ki vabi novo generacijo, da v njem pričaka prihodnost.

  • Arhitekturni studio: Roberts Gray ArchitectsHouses
  • Arhitekti: Nick Roberts, Elspeth Gray, Jimmy Gray
  • Lokacija: Wānaka, Nova Zelandija
  • Leto projekta: 2024

Fotografije: Sam Hartnett, Casey Moore