Če bi delno vkopano medetažno hišo iz 70. let videli pred prenovo, je gotovo ne bi prepoznali. Predani lastniki so njeno preobrazbo zaupali arhitektki Petri Hudobivnik Florjančič, rezultat pa je osupljiv: hiša je videti kot novogradnja! Več kot odlično skriva, da je že srečala Abrahama.

Hiša, ki stoji na izredno dolgi in ozki parceli, je pred prenovo imela kar pet medetaž, ki so bile povezane z notranjim stopniščem in precej temačne. »Zgornja etaža je bila pravzaprav neizkoriščeno podstrešje, do katerega si lahko prišel samo po lestvi. Vhod je bil preko podesta, mnogo majhnih prostorov z izredno nizkimi stropi, pa tudi garaža je bila znotraj hiše in z uvozom s severne strani,« začetno stanje opisuje arhitektka.

Za prenovo je bilo treba pridobiti gradbeno dovoljenje, saj je šlo za posege v nosilno konstrukcijo hiše, tlorisni in višinski gabariti stavbe pa ostali enaki. Pri tem je bil glavni izziv, kako skupek majhnih sob z nizkimi stropi predelati na način, da bi se prostor odprl in optično povečal. »Tako da smo naredil ogromno nekih odprtin v obodu in v notranjosti stavbe. Podrli smo zunanje stopnišče. Odstranil smo napušče, razen na južni strani, kjer smo napušč konkretno konzolno podaljšali na teraso, da jo senči. Na ta način smo bivalni prostor razširili od predprostora v pol-vkopani kleti do pritličja, kjer je zdaj povezan s kuhinjo in jedilnico, do delovnega prostora v prvem nadstropju in vse do mansarde, kjer je velnes.«

Prav tako so na novo toplotno izolirali vse notranje stene, vkopane v teren, in celoten obod stavbe. Tega so se lotili tako, da so v kleti in v bivalnem prostoru odstranili obstoječi tlak ter ga poglobili za namen hidroizolacije, s čimer so se izognili toplotnim mostovom in morebitni vlagi, ki bi povzročila razvoj plesni.

Ogrevanje s toplotno črpalko

Prenovili so tudi vse inštalacije in talno gretje položili kar neposredno na armaturno mrežo, saj je pri prenovah pogosta težava ta, da so obstoječe višine tlakov izredno nizke. Ogrevanje in hlajenje so rešili s toplotno črpalko, pri čemer je notranja enota črpalke postavljena v utiliti, zunanja enota pa stoji na zahodni strani hiše in je praktično nevidna. »Ko mi je naročnik sporočil, katero toplotno črpalko je izbral, sem bila zadovoljna, saj ni le kakovostna, ampak tudi lepa,« pove arhitektka o toplotni črpalki Adapt KRONOTERM, ki je primerna tako za novogradnje kot prenove starejših objektov.

»Najprej je treba pogledati, kaj je bilo v tistih letih uporabljeno kot ogrevalni sistem. Običajna hiša je uporabljala kurilno olje, imela je radiatorje in prostor, ki so ga posebej namenil kotlovnici, v kateri sta bila peč in rezervoar za kurilno olje. Ko gremo v celovito prenovo, običajno želimo pridobiti nove površine in v takem primeru se znebimo peči na kurilno olje. Istočasno pa tudi radiatorje nadomestimo s talnim ogrevanjem, ki omogoča učinkovito izrabo toplotne črpalke v nizko temperaturnem režimu ogrevanja. Če se investitor odloči tudi za izgradnjo sončne elektrarne, lahko računa, da bodo stroški ogrevanja minimalni ali celo nični. Prav tako se v fazi prenove razmišlja o hlajenju, za kar uporabljamo toplotne črpalke, ki s svojo dvojno funkciji lahko poskrbijo pozimi za ogrevanje, poleti pa za hlajenje. Vendar ohlajevanje prostora ni dovolj. Potrebujemo tudi obdelavo zraka, za kar običajno uporabimo konvektorski sistem, s katerim zrak ne samo ohladimo, ampak tudi osušimo. Na ta način dosežemo ustrezno bivalno klimo v prostoru, ki potem izboljša udobje bivanja,« pojasnjuje dr. Dean Besednjak iz podjetja KRONOTERM. Zagotavlja, da je uporaba toplotnih črpalk KRONOTERM danes zelo preprosta, enako servisiranje, saj podjetje svojim uporabnikom ponuja tudi pomoč na daljavo.  

»Tehnologija nas povezuje. Zato so tudi naše toplotne črpalke povezane v oblak, tako da preko oblačne storitve lahko tudi mi neposredno pomagamo končnim uporabnikom pri upravljanju naprave. Tudi v primeru nedelovanja lahko prvo diagnostiko opravimo na daljavo ter na objektu minimalno motimo mir uporabnika.«

Toplotna črpalka je izjemno čist in enostaven ogrevalni sistem, ki ne potrebuje klasične kurilnice. Zaradi majhnih dimenzij so notranjo enoto Hydro C postavi kar v omaro v pralnici, pa tudi zunanja enota se zaradi svoje dovršene oblike lepo zliva z okolico in hišo. »Harmonično tvori celoto, zato tudi arhitekti z velikim veseljem uporabljajo naše toplotne črpalke, ki ne pokvarijo videza stavbe. Poleg tega vemo, da so to običajno stavbe v naseljih, kjer so sosedje blizu in je zelo pomembno, da jih s hrupom ne motimo. Naša toplotna črpalka Adapt je izredno tiha, zato je sprejemljiva za lastnike in sosede,« zagotavlja dr. Besednjak.

Nekdaj garaža, zdaj vhod v hišo

Vhod v hišo so prestavili na mesto nekdanje garaže, ki bi bila za današnje avtomobile premajhna. Vanjo so umestili nov predprostor, vhod pa pod zunanji obstoječi zidek, ki je hkrati tudi nadstrešek. »V tem predprostoru smo se morali poslužiti kar nekaj trikov, da smo ga povečali. In sicer smo vgradili ogledalo od stropa do tal, ki optično poveča prostor. Garažna vrata pa smo zamenjali z eno veliko stekleno odprtino.«

Osrednje stopnišče oziroma dve stopniščni rami so ohranili, enako kot nastopne hrastove masivne stopnice. Odstranili pa so obstoječo leseno ograjo in jo nadomestil s stekleno, da je vse skupaj bolj transparentno. V notranjo stopniščno ramo so vgradili še LED-letev, ki diskretno osvetli stopnice.

V svetlem osrednjem prostoru so se poigrali z barvami in materiali. Belo barvo so uporabili po obodu, hrast v tlaku in pri posameznih elementih opreme, peščeno siva prevladuje v keramiki, temu pa so dodali še detajle v črni barvi, orehu in terakoti. V črni barvi je tudi kuhinja.

Spalnica je po vgradnji dveh velikih drsnih vrat lahko ločena od bivalnega prostora ali pa del njega. Posteljo so zaradi nizkega stropa umestili na sredino, kjer je dovolj stojne višine, medtem ko je njeno hrbtišče postalo nočna omarica.

V najvišjo medetažo so umestili domači velnes s savno. Tu je tudi sezonska garderoba, v katero so skrili rekuperacijo in inštalacije za sončno elektrarno na strehi.

Prenova hiše je bila tudi z ekološkega vidika veliko boljša odločitev kot bi bili rušitev in postavitev nadomestnega objekta. Danes uporabnikom nudi funkcionalnost in udobje novogradnje.

Arhitektura: Petra Hudobivnik Florjančič, u. d. i. a.

Fotografije: Vid Plevnik