Čeprav požar ni prvo, na kar pomislimo, ko si ustvarjamo dom, pa praksa kaže, da nikakor ne gre za nepomemben vidik gradnje. Vsak teden lahko v črni kroniki spremljamo novice o tem, kako je nekomu pogorela streha, zagorela električna polnilnica v garaži ali pa so ognjeni zublji v pepel spremenili kar celo hišo. Zato je preventiva z uporabo negorljivih materialov izjemnega pomena, pravi strokovnjak za požarno varnost Gregor Kušar. Z nami je delil tudi številne druge nasvete, ki preprečujejo, da bi požar uničil naš dom.

Trendi sodobnega življenja so za požarno varnost naših domov velik izziv. Veliko tveganje predstavlja predvsem uporaba različnih baterij, ki jih pogosto ne vidimo kot grožnje. Na primer polnilne postaje za električne avtomobile, hranilniki energije in fotonapetostni moduli na strehah lahko zaradi kratkega stika hitro zagorijo, nevarnost za vžig lahko predstavljajo celo manjše naprave, kot so mobilni telefoni, električna kolesa in skiroji, ki jih imamo parkirane v garažah.

Zato je zelo pomembno, da svoj dom zgradimo tako, da bo poleg statične varnosti tudi požarno varen, kar velja še zlasti za strešne in fasadne površine. Tu ne varčujmo s cenenimi materiali, ki jih je težko gasiti. »Vsi umetni materiali, kot sta ekstrudiran in ekspandiran stiropor, tvorijo ogromne količine dima, strupenih plinov, ko gorijo, kaplja. Če takšno izolacijo uporabimo na leseni, podeskani strehi, se med požarom topi in teče na gasilce,« pojasnjuje Gregor Kušar, ki je med drugim tudi član Slovenskega združenja za požarno varnost.

Za strehe, zlasti če imamo na njih postavljene fotovoltaične sisteme, uporabimo izolacijo iz negorljivega materiala, na primer kameno volno, s čimer bomo v največji možni meri lokalizirali mesto vžiga, potencialni požar pa omejili zgolj na elektro tehnično opremo sončne elektrarne (več o tem lahko preberete TUKAJ). Lastniki vozil na baterije in polnilnih postaj pa pozornost posvetimo tudi garaži in fasadi, kjer predpisi pravijo naslednje: »Če se električno vozilo parkira bliže kot 3 metre stran od fasade, mora biti ta fasada iz negorljivega materiala. Če uporabljamo hranilnike električne energije, pa morajo biti na negorljivi podlagi.« Z drugimi besedami: novih tehnologij z baterijami nikakor ne postavljajmo v prostore, kjer kopičimo papir, karton, les, saj v nasprotnem lahko zelo povečamo tveganje za požar.

Požarna varnost je vsekakor pomemben razmislek pri kakovosti in udobju bivanja, sploh v teh časih, ko uporabljamo novodobne tehnologije na vsakem koraku. »Uporaba negorljivih materialov je najboljša preventiva,« meni Gregor Kušar, ki še več koristnih informacij razkrije v podkastu. O negorljivih izolacijskih materialih pa več izveste tudi na spletni strani www.knaufinsulation.si.

Fotografije: Pexels, Knauf Insulation

Sponzorirana objava