Poletje smo izkoristili za oddih in raziskovanje ter se podali na čarobni vulkanski otok Lanzarote. Kot vedno nas je tudi tokrat pritegnila arhitektura. Ena izmed najzanimivejših stavb, ki smo jo obiskali, je bela vila, ki kontrastno izstopa iz črnega vulkanskega peska. Pogovarjali smo se z Javierjem del Valle Sáinzom, lastnikom in soavtorjem notranje opreme te edinstvene vile.

César Manrique kot kulturni in kontekstualni vpliv

Lanzarote je v prejšnjem stoletju močno zaznamoval slikar, kipar, arhitekt in ekološki aktivist César Manrique. V svojem delu je združeval umetnost in naravo v harmonično celoto, njegova najbolj ikonična arhitekturna dela pa so nerazdružljivo povezana s topografijo otoka: bele organske skulpture in presenetljive okenske odprtine se utapljajo v vulkansko kamenino, organsko oblikovani prostori zasedajo naravne jame in kamnite razpoke ter ustvarjajo edinstven estetski izraz. Njegov vpliv je še danes živ, saj arhitekti nove generacije navdih črpajo iz njegove dediščine in tudi danes ustvarjajo stavbe, neponovljivo povezane z naravo.

Zadnje realizirano delo slavnega umetnika pred njegovo smrtjo je Vrt kaktusov. Ta pol hektarja velik degradiran kamnolom, ki je bil pred prenovo žalostno odlagališče odpadkov, je danes gostitelj približno deset tisoč kaktusom živahnih barv in eksotičnih oblik. Poetično oblikovana pot nas vodi mimo skulptur in zgradb, vodnih motivov in ostankov nekdanjega kamnoloma, nežno vpetih v raznovrstno krajinsko ureditev. To velikansko umetniško delo se nahaja le nekaj kilometrov od vile, ki smo jo obiskali, in je pomembno vplivalo na njeno oblikovanje.

Sanje dveh bratov, a plod večje skupine strokovnjakov

Vulkanovillas, kot se hiša imenuje, je idejni otrok dveh bratov, notranjih oblikovalcev Roberta in Javierja del Valle Sáinz. Želela sta ustvariti nekaj drugačnega: edinstveno stavbo, obdano z oazo kaktusov, ki združuje organsko arhitekturo s sodobnim oblikovanjem; ki je hkrati tradicionalna, a še nikoli prej videna. »Že od začetka sva vedela, kako pomembna je vloga arhitekta: sama sva zgolj notranja oblikovalca,« povesta. Iskanje arhitekta ni bilo enostavno, a, kot pravi Javier, pravi ljudje vedno pridejo ob pravem času. Federico Zorrilla Abascal se je projektu pridružil kot arhitekt, ki je osnovno idejo še nadgradil s svojim značilnim slogom.

Tloris stavbe je zasnoval kot rastlino, ki raste in se širi ter postopoma prekriva parcelo. Mehko zaobljeni zidovi brišejo meje med notranjostjo in zunanjostjo, se odpirajo proti razgledom in vnašajo naravo v notranjost, hkrati pa ustvarjajo razvejan tloris, kjer ima vsako krilo svojo zasebno teraso. Bela fasada stavbe je v kontrastu z vulkanskim kamenjem, uporabljenim tudi v suhozidu, ki hišo skriva pred nezaželenimi pogledi s ceste.

»Še vedno pa smo potrebovali nekoga, ki bi nam pomagal pri oblikovanju vrta in krajinskih konceptih,« razlaga Javier, ki je prepričan, da arhitektura brez krajinske ureditve ni popolna. Za ureditev vrta so angažirali vrtnarja, ki skrbi za Manriquejev Vrt kaktusov. »Antonio je na otoku največji strokovnjak za vzgojo kaktusov, zato smo ga morali prepričati, da nam pomaga.« Kaktusov vrt, ki je nastal, je miniatura originala; letos pa so ga popestrili z rdečimi skulpturami, ki v vrt vnesejo nenavaden kontrast in dinamiko.

Za notranje oblikovanje sta bila zadolžena kar brata del Valle Sáinz. »Notranje oblikovanje je podaljšek zunanjosti. Okrogle oblike, usmerjenost proti vrtu, reinterpretacija kanarskega dvorišča, črn vulkanski kamen v kombinaciji s kamnom cimetovega odtenka ‒ oba tipična za to območje otoka ‒ dajejo prostoru identiteto, povezano z otokom,« razlaga Javier, ki je skupaj z bratom izbral nevtralno barvno paleto v beli, sivi in črni, ki jo tu in tam popestrijo leseni dodatki.

Vsak član ekipe je po najboljših močeh prispeval k temu, da je Vulkanovillas postal edinstven ambient, ki na sodoben način reinterpretira esenco, ki jo je zapustil Cesar Manrique. »Gre za prostor, ki kliče po tem, da vso našo pozornost preusmerimo na naravo, ki nas obdaja. Je prostor za občutenje, za opazovanje spremenljivega vremena skozi velike zasteklitve, za uživanje v kozarcu vina, medtem ko sonce zahaja za gorami,« poetično zaključi sogovornik.

Vila je leta 2023 prejela nagrado za najboljšo arhitekturo na otoku Lanzarote.

  • Oblikovanje: Vulkano Studio
  • Arhitektura: Federcio Zorrilla Abascal

Fotografije: arhiv avtorjev