V sodobni arhitekturi prevladujejo velike steklene površine, ki omogočajo panoramske razglede in povezavo z zunanjim svetom. Vendar je pri takšnih hišah za popolno udobje bivanja nujno poskrbeti tudi za senčenje in zaščito pred insekti oz. vse bolj nadležnimi komarji.

Na jugu Ljubljane je stala dotrajana stanovanjska hiša. Novi lastniki so si na njenem mestu zaželeli moderen, urejen dom, ki bi izstopal po visokih estetskih standardih, funkcionalnosti, tehnološki dovršenosti in ob enem popolnem udobju bivanja. Staro hišo so porušili, na njenem mestu pa je zrasel privlačen in energetsko učinkovit dom. Hišo je načrtovala arhitektka Karolina Urbanija, ki je združila esenco arhitekture s sodobnimi življenjskimi zahtevami, rezultat pa je estetsko dovršen in tehnološko napreden dom, ki je ne nazadnje opremljen tudi z naprednimi žaluzijami in komarniki iz podjetja ROLTEK, ki so pika na i celotnemu objektu, saj poleg senčenja lastnikom ponujajo popolno udobje bivanja. Ob enem pa so popolnoma skrita in so ob neuporabi praktično nevidna.

Gradnja z odprtim pogledom v svet

Enostanovanjski objekt je zgrajen iz opeke. Zaradi mikrolokacije, ki zahteva visoko potresno varnost, prevladuje AB-konstrukcija. Hiša ima v pritličju bivalni in sekundarni prostor, nadstropje pa je namenjeno spanju. Gabariti nove hiše so v primerjavi s starim objektom nekoliko zmanjšani, medtem ko je višina stavbe enaka kot prej. Nov tloris pritličja meri 13,35 m x 10,98 m.

V sodobni arhitekturi se vse bolj poudarjata odprtost in povezanost z zunanjim okoljem preko steklenih površin, ki omogočajo prelivanje naravne svetlobe v notranjost prostora in ponujajo čudovite poglede navzven. Sodobna arhitektura pa daje poudarek tudi skriti funkcionalnosti, kar idealno sovpada z izbranimi senčili in komarniki, ki so jih lastniki izbrali za ta objekt. Že pri zasnovi tega sodobnega doma je bil velik poudarek na umestitvi oken in senčil skupaj, da bi se zagotovila optimalna svetlost in občutek prostornosti. Želja je bila, da so vsa senčila skrita in da se zagotovi popolna izolacijska oaza pred insekti.

Arhitektka Karolina Urbanija je za vsak bivalni in dnevni prostor predvidela najmanj dve okni, umeščeni na različnih straneh stavbe, kar omogoča osončenost večji del dneva in učinkovito naravno zračenje. Takšna postavitev ne le povečuje možnost izkoristka naravne svetlobe in v hladnejših mesecih toplote sonca, temveč tudi prispeva k bolj zdravemu in prijetnemu bivalnemu okolju.

Multifunkcionalne zunanje žaluzije za najbolj zahtevne

Za senčenje in zaščito steklenih površin so bile izbrane HERO.3 podometne žaluzije z integriranimi komarniki v elegantni antracit barvi RAL 7016, z inovativno lamelo z obliko P, ki uravnava svetlobo in omogoča popolno zatemnitev, s čimer poleti izjemno učinkovito preprečuje pregrevanja stekel. Izbrani sistem je prav tako popolnoma skrit in se zlije s fasado.

V preostalih delih leta, ko ni velike potrebe po senčenju, lastniki enostavno prilagajajo naklon lamel, kar omogoča želeno stopnjo osvetlitve in zasebnosti.

HERO.3 žaluzije pa niso le estetski in funkcionalen dodatek, temveč tudi najbolj tehnološko dovršen sistem. Gre za enega najsodobnejših sistemov zunanjih žaluzij HERO. Plod dolgoletnega razvoja in testiranja ne zagotavlja le najboljše karakteristike zunanjih žaluzij za stanovalce, temveč zagotavlja tudi enostavno montažo in gradbincem prijazen sistem vgradnje.

Poleg tega pa omogočajo danes že samoumevno možnost daljinskega upravljanja in integracije v pametne inštalacije. To omogoča lastnikom enostavno nadziranje svetlobe in temperature prek računalnikov in pametnih telefonov, kar bistveno povečuje udobje in varnost bivanja. Sistem HERO je zasnovan za fleksibilno upravljanje, ki omogoča nadzor nad svetlobo, varnostjo in zaščito pred UV-žarki v notranjih prostorih. Posebnost HERO zunanjih žaluzij pa je tudi ta, da je sistem v ekstremnih vremenskih razmerah veliko bolj obstojen kot žaluzije podobnih ponudnikov. Pri izbranem ponudniku senčil namreč žaluzije testirajo v najbolj zahtevnih scenarijih, ki simulirajo ekstremne vremenske razmere, kakršne so dandanes vse bolj pogoste (močan veter, neurje, visoke temperaturne obremenitve itd.).

Zračenje prostorov brez vdora insektov

Da lahko družinski člani mirno spijo tudi ob odprtih oknih, je poskrbljeno z drsnimi komarniki KD.3. Ti so zasnovani posebej za velike odprtine, kot so zimski vrtovi, panoramske stene ter balkonska in terasna vrata. Njihovo delovanje je tiho, nemoteno, upravljanje pa enostavno – s potiskom na stran. Vkomponirana so znotraj nameščenih zunanjih žaluzij HERO z minimalistično pohodno šino, po kateri se komarnik premika.

Omenjeni komarniki so najbolj trpežni in potrebujejo le malo prostora za vgradnjo, zlahka se kombinirajo s katerimikoli ROLTEK senčili. Lastniki predstavljene hiše so za komarnike izbrali patentirano mrežico Transpatec, ki je praktično nevidna in zato omogoča nemoten pogled skozi okna. Ta mrežica je poseben patent, ki ga najdete le pri podjetju ROLTEK. Bolj kot nevidnost same mrežice je pomemben pretok zraka, saj je glavni namen komarnikov omogočiti zračenje prostorov brez vdora insektov. Zaradi uporabe bolj finih in obstojnih materialov v kombinaciji z edinstvenim načinom tkanja ima mrežica Transpatec 140 % večji pretok zraka v primerjavi s standardno komarniško mrežico. Poleg tega je tkana gosteje kot standardna mrežica, kar preprečuje, da bi komarji ali drug mrčes zlezli skozi luknjice.

Uresničene želje lastnikov

Redna srečanja med arhitektko in lastniki med projektiranjem in gradnjo so omogočila uspešno sodelovanje, kjer so lastniki aktivno sodelovali z lastnimi idejami in željami, zlasti pri končnih ureditvah prostorov in integraciji naprednih tehnologij, kot so pametne instalacije, fotovoltaika ter izbira materialov, kot sta keramika in parket. Lastniki so že ob začetku idejne zasnove vedeli, da si poleg udobja želijo tudi zasebnosti, popolnega nadzora nad svetlobo, ki jo nudijo velike steklene površine, ter življenje brez skrbi in nadležnih insektov. Zato so že v zgodnji fazi obiskali najsodobnejši salon senčil v Sloveniji, v Dobu pri Domžalah, v podjetju ROLTEK. V živo so se seznanili z vsemi možnostmi ter analizirali, katero senčilo je najbolj primerno za njihove želje. Z njihovimi strokovnjaki so se posvetovali o vseh podrobnostih, ki so pomembne pri pripravi vgradnje senčil. Lastniki hiše so senčila vgradili skupaj z okni izbranega proizvajalca.

Nova hiša v južnem delu Ljubljane tako predstavlja simbiozo med sodobno tehnologijo in arhitekturno dovršeno estetiko, ki ohranja občutek odprtosti in povezanosti z okolico, hkrati pa zagotavlja varnost. Popolno udobje bivanja je doseženo z možnostjo celovitega upravljanja s svetlobo ter zaščito pred insekti, ki ju zagotavljajo izbrane žaluzije in komarniki.

Zagotovite si tudi vi popolno udobje bivanja in življenje brez insektov. Za testiranje in izkušnjo v živo se oglasite v njihovem prodajnem salonu v Dobu pri Domžalah ali jim pišite in zaupajte svoje želje na www.roltek.si/kontakt. Lahko jih tudi pokličete na 01 724 00 00 za uresničitev vaših želja.

Fotografije: Roltek

Sponzorirana vsebina