V poslovno-stanovanjskem objekt Šumi, ki se nahaja v osrčju gosto naseljenega centra Ljubljane, so arhitekti iz studia Od-do Arhitektura opremili 120 m2 veliko stanovanje. Rdeča nit, ki se vleče skozi celoten ambient, je uporaba kamna in lesa.

Notranja zasnova stanovanja CS, kakor so projekt poimenovali arhitekti, kar najbolje izkorišča visoke strope in sodoben tloris, ki povezuje kuhinjo z dnevnim prostorom. Tudi preostale sobe so velike, dobro osvetljene, medtem ko steklene površine ponujajo očarljive poglede na mesto.

Naravni materiali, kot sta hrastov furnir in naravni kamen, uporabljeni za pohištvene elemente, se pojavljajo v vseh prostorih in so vezivo, ki povezuje zasnovo v celoto. Kamen se uporablja kot obloga na otoku in omaricah, vključen pa je tudi v detajle, kot so ročaji.

»Ti materiali v vsak prostor vnesejo toplino, teksturo in občutek miru. Za izboljšanje te naravne palete lahko z vključitvijo nekaj oblikovalskih kosov v živahnih barvah dodamo presenetljiv kontrast, ne da bi pri tem preglasili spokojnost,« menijo v projektantskem podjetju Od-do Arhitektura.

Marmorni kuhinjski otok je v središču bivalnega dela. Njegova orientacija proti dnevni sobi omogoča, da se prostor lahko uporablja tako za skupno preživljanje časa družine kot za zabavni kotiček za goste. Sta pa tako kuhinjski kot multimedijski element neopazno pozicionirana ob stene, s čimer še maksimizirata odprtost osrednjega bivalnega dela.

Arhitektura: Od-do Arhitektura

Fotografije: Tadej Bolta