Po navadi vam kažemo prenove podstreh, tokrat pa gremo v nasprotno smer, v klet družinske hiše. Ta se nahaja v eni izmed ljubljanskih četrti, pred kratkim je zamenjala lastnika in doživela veliko preobrazbo.

Zakonca, ki sicer živita na Dolenjskem, delata pa v Ljubljani, sta zaradi jutranje gneče na cestah že nekaj časa iskala primerno stanovanje v prestolnici. Ni šlo gladko, dolgo sta iskala in na koncu kupila hišo. Ta je bila v slabem stanju, kar klicala je po prenovi. Ker imata dva sinova, se jima je zdela investicija v hišo smiselna, saj bi tako poskrbela tudi za njuno prihodnost oziroma stanovanjski problem.

Za prenovo hiše sta najela arhitektko Petro Plevnik iz arhitekturnega studia Ideas. Po temeljitem premisleku jima je arhitektka predlagala, da v hiši uredijo tri stanovanja. V pritličju hiše eno, v nadstropju drugo in v kleti, ki je na prvi pogled izgledala zelo temačno in polna manjših prostorov, tretje stanovanje. Prav to kletno stanovanje, ki je trenutno namenjeno oddajanju, si bomo ogledali podrobneje.

Ideja je bila preprosta, eno stanovanje zadržati za svoje trenutne potrebe, drugi dve pa bi lahko nekaj časa oddajali in si tako delno povrnili investicijo nakupa in prenove. Pozneje, ko sinova odrasteta, bosta dobila vsak svoje stanovanje, ostarela starša pa bi lahko občasno oziroma po potrebi prebivala v kletnem stanovanju.

Petra Plevnik je sledila njunim željam po kar se da svetlih in sodobno opremljenih prostorih. Zanimivo je primerjati fotografije kletnih prostorov pred prenovo in fotografije igrivega, barvitega interierja po prenovi. Zanimalo nas je, kako iz majhnih in temačnih prostorov nastane udobno, dobrih 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki ima celo majhno teraso.

»Nosilno steno smo odstranili,« pove arhitektka. »Nadomestili smo jo s preklado. Tako smo lahko povezali več majhnih prostorov v enega večjega odprtega, to sta kuhinja, jedilnica in dnevna soba, ki tvorijo osrednji bivalni prostor.« Vertikalni del oziroma del, kjer so bile nekoč stopnice za zgornjo etažo, so zaprli in naredili ločen vhod za to stanovanje. Tako so pred vhodom dobili prostor za majhno, 14 kvadratnih metrov veliko teraso in možnost okna, skozi katerega svetloba nemoteno pronica v osrednji bivalni prostor. Drugi pomemben vir svetlobe pa je arhitektka priskrbela s skrbno načrtovanim projektiranjem osvetlitve. K stanovanju spadata še spalnica in kopalnica, ki pa nima dnevne svetlobe, zato je razporeditev svetil še toliko pomembnejša.

Za osrednji bivalni prostor je arhitektka izbrala igrivo tapeto v barvah mavrice, ki narekuje interier tega prostora. Kuhinja je od dnevno-bivalnega dela domiselno ločena z lesenimi letvicami, ki so pobarvane v barve, podobne tistim na tapeti. V letvicah so napeljane LED-lučke, ki ob večerih dajejo prijetno indirektno svetlobo. Vse integrirano pohištvo, stavbno pohištvo, kuhinja in kopalnica so narejeni po meri, da se izkoristi vsak centimeter prostora, premični kosi pa so bili kupljeni pri domačih ponudnikih pohištva in dodatkov za dom.

  • Projektiranje in interier: Petra Plevnik/Ideas
  • Leto izvedbe: 2023
  • Površina: stanovanje 56 m2, terasa 12 m2

Fotografije: Ideas