Kako v izrazito ozkem in podolgovatem stanovanju ustvariti funkcionalen tloris, ki bo odpiral pogled na bližnjo obalo in zagotavljal dovolj kotičkov za udobno bivanje para? Arhitektki studia ENDEMIKA sta se ob prenovi stanovanja v Piranu spopadli prav s tem izzivom, z nekaj tlorisnimi spremembami in večfunkcionalno opremo pa jima je uspelo oblikovati prijetno počitniško stanovanje.

Prenovljeno stanovanje v Piranu je v osnovi zasnovano za par, občasno pa tudi za oddih širše družine. Naročnika sta si namreč zaželela zasnove, ki bi znotraj stanovanja omogočala še umestitev manjše spalnice, kljub temu pa bi podolgovat tloris nudil zadosti bivalne površine v dnevnem in kuhinjskem prostoru. Arhitektkama je z nekaj tlorisnimi spremembami in multifunkcijsko opremo uspelo maksimalno izkoristiti dano površino in prisluhniti željam naročnika.

Stanovanje se nahaja tik ob morju, v novejši stavbi. Tloris stanovanja je ozek in podolgovat, z enim oknom pa se odpira proti morju, medtem ko preostala dva gledata na ulico. Prvotni tloris je bil oblikovan tako, da je bil dnevni prostor s kuhinjo umeščen za vhodnimi vrati, opremljen z manjšo mizo in zelo veliko dnevno sobo, kjer je bil tudi raztegljiv kavč. Za kuhinjo je bila kopalnica s slabo razporeditvijo, poleg pa spalnica z manjšo teraso.

OBSTOJEČE
NOVO

»Dotrajan in oblikovno nedefiniran prostor je bilo treba urediti v funkcionalno in atraktivno stanovanje. Osnova koncepta prenove je odprtost in fleksibilnost prostora, ki se prilagodi različnim uporabnikom in različnim scenarijem: lahko je razkošno za 2 osebi ali udobno za 4, sprejme pa lahko tudi do 6 oseb,« pojasnita oblikovalki studia ENDEMIKA.

Zaradi pogleda na morje so sprejeli odločitev, da ambientov fizično ne bodo spreminjali. Velikost in odprtost prostora brez predelnih sten pa so tako izkoristili za bolj strukturirano, a hkrati fleksibilno organizacijo potrebnega programa. Vhodni del definira omara, odeta v lesene lamele, ki na eni strani služi kot obešalnik, v svoji notranjosti pa skriva dvižno posteljo za dve osebi, ki se odpira stran od vhoda. Ob pomoči težkih zaves na levi in desni strani se tako ta predel spremeni v zasebno spalnico z lastno garderobno omaro ali pa služi kot jedilnica, delovni prostor oziroma umirjen kotiček za sproščanje.

Od tod se stanovanje odpira v prostorno in svetlo kuhinjo z velikim kuhinjskim otokom, ki hkrati služi kot jedilni del za štiri osebe. Steno nasproti kuhinje krasi bogata tapeta z mediteranskimi vzorci oleandrovih listov in cvetov. Slednjo ob pogledu na modrino morja dopolnjuje žametna sedežna garnitura v oranžno opečnati barvi, ki po potrebi postane dodatno ležišče še za dve osebi.

Stanovanje kljub umestitvi novega programa – dodatne spalnice, ostaja zračno in fluidno, a hkrati nudi tudi nekaj zasebnosti. Prostori so med seboj povezani, odprti, a da bi to dosegli, so morali prestaviti kopalnico. Prav ta poseg je, vključno s pomikom kuhinje, predstavljal največji gradbeni poseg med prenovo. Hodnik, ki povezuje spalnico z bivalnim delom, je za stopničko dvignjen ter v celoti odet v pisano vzorčasto keramiko, ki se izrazito razlikuje od preostale, bolj umirjene enobarvne keramike, ki oponaša kamnita tla piranskih ulic. Pisan tlak steče tudi v kopalnico, kjer so stene obložene v belo keramiko, ki pritegne s svojo zanimivo obliko. Oplesk nekaterih kopalniških sten je opečnato oranžen, kar lepo zaokroža in povezuje barvno paleto, ki se kontinuirano razteza skozi celotno stanovanje.

Na hodniku med spalnico in bivalnim delom je prostorna omara, kamor so umestili shrambo, utility in garderobo. Njena vrata so prekrita z ogledali, ki v prostoru ustvarjajo zanimivo igro odsevov in vizualno razširijo ozek hodnik. Spalnica je zasnovana v preprostih zemeljskih tonih. Edini močnejši poudarek predstavljata opečnata stena in modra vrata, ki prostoru dodajata globino in karakter. Spalnico zaključi pokrit, od vrveža odmaknjen balkon, namenjen večernemu ali jutranjemu posedanju.

  • Studio: ENDEMIKA
  • Avtorici projekta: Tina Vatovec, u.d.i.a., in Dea Gombač, abs. arh.
  • Lokacija: Piran
  • Leto prenove: 2022
  • Uporabna površina: 65 m2